Life&style

Žena iz Zadra bila je silovana, no nije imala snage abortirati. Sad su dijete dodijelili ocu!

  • Silovao ju je, ali nije prijavila znajući kako okolina stigmatizira žrtve silovanja. Ipak, nije imala snage pobaciti dijete koje je u njoj raslo...
  • Prvo je tražio da abortira, zatim prijetio, zastrašivao je, a zatim kad je djetetu bilo 5 mjeseci zatražio da ga viđa - tako je započela bitka za skrbništvo
  • U međuvremenu, žena je odlučila da više neće šutjeti, prijavila je silovanje. S druge strane, on ju je optužio za lažno prijavljivanje. Optužba je nakon mnogo za nju traumatičnih godina odbačena - nije kriva, no kazneni progon koji je ona pokrenula zbog silovanja već prije obustavljen i dijete su dali ocu "
  • "Mog sina od šest godina predali su silovatelju, iako s njim nikada nije proveo ni minute i unatoč medicinskoj dokumentaciji u kojoj piše da za djetetov rast i razvoj nije dobro da bude u njegovoj blizini. Odveli su ga u potpuno novu sredinu, u Split, što je protivno svim pravilima struke. Sin mi je od šoka zanijemio" ispričala je
  • miss7 će se kroz svoju kampanju #ŽenaZaŽenu boriti da ovakvih stavova i slučajeva više nikada ne bude, da se zaštite žrtve seksualnog nasilja, a krivci procesuiraju

Fakultetski obrazovana i zaposlena 42-godišnjakinja koja živi na području Zadra, potaknuta najnovijim medijskim tekstovima u kojima žrtve progovaraju o svojim traumama i seksualnim zlostavljanjima, obratila se medijima kako bi ispričala svoju priču, kako kaže, potpuno bespomoćna i izigrana od strane nadležnih institucija. Kako piše 24sata, u studenome 2010. silovana je od strane poznanika, u autu, usred bijela dana kada je muškarac s kojim se našla da bi mu dala stare skripte s fakulteta, skrenuo u šumu umjesto da odu na dogovoreno piće u kafić na benzinskoj stanici. Odlučila je šutjeti zbog stigmatiziranja kojeg prolaze žrtve silovanja, ali ubrzo je saznala da je trudna. Kada je za to saznao otac/silovatelj, kao i za njezinu namjeru da zadrži dijete, tražio je prvo da abortira, prijetio je njoj i njezinim roditeljima, zastrašivao je i u rodilištu, prijetio da će se pobrinuti daon dijete upropasti.

Institucionalno silovanje

Nakon rođenja, jednom je prilikom došao je u njihovu kuću, istrgnuo joj dijete iz ruku i tresao ga, a nakon što je tada prijavjen policiji više nije dolazio, ali je od Općinskog suda u Zadru zatražio da mu se omogući viđanje djeteta, navodi Jutarni list. Tako je započela bitka za skrbništvo nad djetetom. Tada je žena iz okolice Zadra prijavila silovanje kako joj ne bi oduzeli dijete, no vrlo brzo se osjetila žrtvom još jednog silovanja – onog institucionalnog koje je potom rezultiralo time da je dijete oduzeto upravo njoj. 

"Izgubila sam dijete, pitam se kako sam još živa..."

‘’Ja sam dobila kaznenu prijavu za lažno prijavljivanje, a prijava protiv njega je odbačena. Oduzeli su mi dijete, ljubav moju najdražu i naštetili mu. Nisam se dala, krenula sam u pravnu borbu. Ovog rujna Općinski sud je odlučio da nisam kriva za lažno prijavljivanje, da sam govorila istinu i da je moj iskaz o silovanju vjerodostojan! Bijem bitku sedam godina i zato sam izgubila dijete. Pitam se nekad kako sam još živa... Ali bitka nije završena, moj sin je još s njim'', rekla je 42-godišnja žena iz zadarske okolice.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Mučan sudski spor

Naime, mučan sudski spor oko skrbništva nad djetetom započeo je pet mjeseci nakon djetetova rođenja kada je otac je od Općinskog suda u Zadru zatražio da mu se omogući viđanje djeteta. Zbog niza dramatičnih obrata i proturječnih psihološko-psihijatrijskih nalaza i mišljenja te vještačenja kojima je bila izložena upravo majka koja je tvrdila da je začela silovanjem - a ne otac, potrajat će čak šest godina, piše Jutarnji. Ona je za to vrijeme nadležne institucije, uz liječničku dokumentaciju, uvjeravala da dijete loše podnosi susrete s ocem, povraća, mokri i nakon susreta s njim ima druge psihosomatske tegobe. Druga će pak ustanova suprotno tome tvrditi da majka manipulira djetetom, okreće ga protiv oca i da je majci potreban psihijatrijski tretman. 

Možda vas zanima Glumica Dora Lipovčan podijeila je svoju traumu: "Iskustvo silovanja nosila sam kao krvareći ožiljak" Rubrika Life&style Life&style

 

Od straha i košmara u kojem je živjela, silovanje nije prijavila odmah već je to napravila više od dvije godine nakon - kada su je ohrabrili stručnjaci iz Obiteljskog centra u Zadru a kojima se obratila kad sam se uvjerila da je zadarski Centar za socijalnu skrb pristran. No, kako je ispričala, policija nije reagirala pa je novu prijavu za silovanje podnijela u lipnju 2013. zadarskog Centra za socijalnu skrb ignorirale su pritom njezine tvrdnje da je dijete začeto silovanjem. 

Gledali su je s podsmijehom

Kaže da su je u Centru gledali s podsmjehom i da su se odbacivali njezine prijave. ''Umjesto da to prijave policiji, što im je dužnost. A onda su mi brutalno i na nehuman način oduzeli dijete. Mog sina sa šest godina predali su silovatelju, iako s njim nikada nije proveo ni minute i unatoč medicinskoj dokumentaciji u kojoj piše da za djetetov rast i razvoj nije dobro da bude u njegovoj blizini. Odveli su ga u potpuno novu sredinu, u Split, što je protivno svim pravilima struke. Sin mi je od šoka zanijemio'',  tvrdi majka danas devetogodišnjaka te dodaje da joj je život bez sina gori od smrti, ali da je ne napušta nada.

Dva proturječna postupka

Prethodila je tome optužnica protiv nje: Općinsko državno odvjetništvo u Zadru je na temelju kaznene prijave oca njezina djeteta u listopadu 2013. podnijelo optužnicu protiv majke, i to - zbog kaznenog djela lažnog prijavljivanja silovanja. I dok je kazneni progon koji je ona pokrenula zbog silovanja obustavljen, Općinski sud u Zadru je sedam godina sudio njoj zbog lažnog prijavljivanja

Možda vas zanima Protiv Mislava Stipića istupila je još jedna novinarka HRT-a; tražio je seks u zamjenu za veću plaću Rubrika Life&style Life&style

‘’Vodila su se dva međusobno proturječna kaznena postupka - protiv počinitelja za silovanje i protiv žrtve zbog lažnog prijavljivanja tog istog silovanja'', rekla je 42-godišnjakinja koja smatra da je to utjecalo na odluku suda da se prekine istraga za silovanje, a da se nastavi istraga o navodno njenom lažnom prijavljivanju silovanja.

Osnovana sumnja u silovanje

U listopadu 2013. zadarsko je Županijsko državno odvjetništvo njezinu prijavu za silovanje odbacilo, ali majka je preuzela privatni kazneni progon i sama podnijela tužbu za silovanje. Na temelju njezine privatne tužbe sudac istrage zadarskog Županijskog suda u rujnu 2014. donio je rješenje o pokretanju istrage i na desetak stranica obrazložio da postoji osnovana sumnja u silovanje. Međutim, muškarac kojeg je tužila žalio se na rješenje o istrazi i u siječnju 2015. sudsko vijeće zadarskog Županijskog suda istragu za silovanje je obustavilo, a njezinu privatnu tužbu odbacilo. Nakon sedam godina suđenja, novog psihološkog i psihijatrijskog vještačenja kojima je bila podvrgnuta, niza svjedoka stručnjaka koji su u tome postupku ispitani, Općinski sud u Zadru je 28. rujna prošle godine presudio da - nije kriva za lažno prijavljivanje silovanja, da iz provedenih dokaza i vještačenja proizlazi da je preživjela traumu i da se ne može isključiti da je žrtva silovanja!

Oslobođena je krivnje, ali - prekasno!

Sudski postupak u kojem je optužena za lažno prijavljivanje silovanja nedavno je okončan u njezinu korist - nije kriva! No, prekasno, mogli bismo reći jer je dječak kojem je danas devet godina nakon šest godina zajedničkog života s majkom, bakom, djedom i ujakom presudom dodijeljen ocu, u drugu, nepoznatu obitelj, u nepoznat grad. Majci je određeno pravo da ga vidi jednom tjedno na dva sata, i to uz nadzor Centra za socijalnu skrb. Vrhovni je sud odbio njezin zahtjev za revizijom presude, a Ustavni joj je sud odbio tužbu.

Možda vas zanima Kakvog smisla ima da oni koji toleriraju seksualno nasilje odlučuju o tome je li nešto uopće seksualno nasilje? Rubrika Life&style Life&style

Kako piše 24sata, o ovom slučaju oglasile su se i institucije koje su navele kako se sada majka može predložiti da se promjeni odluka zatražiti da se dijete vrati njoj, a također, može podnijeti i prijavu Centru za socijalnu skrb o čemu odluku donosi sud. 

Ustrajem zbog istine i dana kad ću svoje dijete poljubiti

‘’Činjenica da je okrivljenica nepravomoćno oslobođena u kaznenom postupku, u novom postupku o roditeljskoj skrbi (ako bi do njega došlo), bi bila stvar prosudbe suda bi li takvu činjenicu cijenio bitnom ili ne za donošenje odluke, isto kao i sve ostale dokaze koje bi stranke predlagale u postupku’’, rekli su glasnogovornici Općinskog suda u Zadru, Davor Dubravica i Denis Klarendić za 24sata. 

‘’Sve bih dala da je moj sin na sigurnom, sve. Veliko mi je olakšanje što se odlukom Općinskog suda u Zadru ispostavilo da sam cijelo vrijeme govorila istinu, i da je moj iskaz o silovanju vjerodostojan. Osjećam se uništeno. Kao da padam, ne uspijem se ni osoviti na noge nego puzim pa opet padam, puzim... Ali ustrajat ću zbog istine i dana kad ću svoje dijete poljubiti’’, poručila je borbena majka.

Nade još polaže u Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu pred kojim je zbog oduzimanja djeteta tužila državu.

 

Photo: Shutterstock

Komentari 0