Life&style 16. rujna 2015.

Žen - bend koji vodi u audiovizualno glazbeno iskustvo

Kristijan Smok.
1/8

Njihovi koncerti su prepuni, baza fanova sve veća, a njihova glazba izvantjelesno iskustvo. Riječ je o zagrebačkom bendu Žen kojeg čine Eva na vokalu i gitari, Sara na bubnjevima i Ivona na basu, iako se sve tri zapravo izmjenjuju svojim vokalima, a lako će se ispreplesti i instrumentima koje koriste. Šlag na kraju je Tanja, bez koje ovo glazbeno putovanje, zvano Žen, ne bi bilo potpuno. Dok cure sviraju,Tanja svojim svojim vizualizacijama naglašava moment. Nakon uspješnog albuma prvijenca „I onda je sve počelo“, jesen ćemo dočekati s njihovim drugim studijskim materijalom „Jantar“.

Ovaj potonji je ujedno i povod da popričamo sa Ženovkama.

 | Autor: Kristijan Smok Kristijan Smok

Kako bi opisale proces nastanka svog drugog albuma? Kakav je to splet emocija, raspoloženja, kreativnih trenutaka?

Eva: Ekspresni splet svega, bile smo dosta odlučne kada ćemo snimati i koliko će to trajati jer je Sara bila zakazana za ozbiljniju operaciju koljena i nismo mogli znati koliko će oporavak  trajati. Doslovno smo lovile svaki dan, opustile smo se tek kada smo bile sigurne da je snimljena okosnica albuma. Uzbuđenje je bilo prisutno tokom cijelog procesa stvaranja albuma, nije nam nedostajalo ni spontanosti ni kreativnosti, na  „Slavenskoj bajci“  gostuje naša draga prijateljica i glumica Andrea Giordani s recitalom koji je osmišljen i napisan u studiju.

Koliko se Jantar razlikuje od „I onda je sve počelo“? Koliko ste se u međuvremenu promijenile i kao autorice i kao osobe?

Eva: Jantar je nastao u puno kraćem razdoblju, nego „I onda je sve počelo, te je zbog toga i kompaktniji. Prvi album je svojevrsna kompilacija prve tri godine rada benda, nastajao je ,a onda se i snimao dugo, dok je glavnina „Jantara“ nastala u svega tri tjedna i energetski čini puno kompaktniju priču. Na Jantaru lovimo moment i trenutnu situaciju, nismo niti zapele u prošlosti niti želimo predvidjeti budućnost. Iako je Žen percipiran kao pretežno instrumentalan bend, na ovom albumu se nalazi naša prva posve instrumentalna stvar, a s druge strane tu su i pjesme koje atipično za Žen vrve tekstovima. Prirodno je da se produkti našeg stvaralaštva mijenjaju i transformiraju, i mi se kao osobe mijenjamo i radimo ono što nam je uzbudljivo. Neprirodno i dosadno bi bilo da je drugačije. Ipak, čini nam se da je prepoznatljivi Žen zvuk itekako prisutan i na novom albumu.

 | Autor: Kristijan Smok Kristijan Smok

 Kakav je „Jantar“? Ljubiteljima kakvog zvuka će najviše leći?

Eva: Jantar je istovremeno i nježan i drzak, na trenutke iz njega frca sreća, na trenutke sjeta, na trenutke bunt, tako da bi se radi interpolarnosti mogao podjednako svidjeti ljubiteljima post rock psihodeličnog noisea, i ljubiteljima dream popa, syntwavea i progresivnijeg indiea.

Na koji način postižete takav svjetski, odnosno ne tipično hrvatski zvuk?

Eva: Igramo se i istražujemo, i s puno pažnje tražimo zvukove i proučavamo njihove međuodnose, i tako dolazimo do onoga što nam se sviđa. Kroz godine stvaranja glazbe smo istrenirale uši i razvile osjećaj za određenu glazbenu estetiku, a kako ne stremimo striktno nijednoj žanrovskoj ladici, očito smo stvorile autentičan i upečatljiv zvuk, jer često dobivamo komentare da zvučimo posebno i svjetski; što je prilično zanimljivo jer pjevamo isključivo na hrvatskom.

 | Autor: Kristijan Smok Kristijan Smok

Gdje vas uskoro možemo čuti?

Eva: Koncertnu promociju albuma započele smo turnejom po Bosni i Hercegovini, u sklopu koje smo nastupale i na Pitchwise festivalu u Sarajevu. Krajem mjeseca sviramo u Sloveniji i Austriji, a uskoro ćemo najaviti i datum zagrebačke promocije albuma.

Tanja na koji način nastaju tvoje vizualizacije? Kako odlučuješ koja je primjerena za koju pjesmu?

Tanja: Po unutarnjem osjećaju. Preslikavam atmosferu koju pjesma izaziva u meni i prebacujem je u vizualnu formu. Mislim da pričamo istu priču, na slične načine, u različitim medijima. Stvaramo intenzivno uranjajuće iskustvo. S tehničke strane gledano - uglavnom koristim prethodno snimljene clipove, uz mnogo live mixanja i uvježbane improvizacije. No, ni to nije tako fiksno, eksperimentiramo i s drugim pristupima. Tako smo akustične nastupe uparile s kompozicijama napravljenim na grafoskopu, a upravo dovršavam i linearni video, koji će ići uz album.

 | Autor: Kristijan Smok Kristijan Smok

Cure kad ćemo više čuti vašu atmosferičnu glazbu u nekom filmu ili možda čak u nekoj reklami?

Eva: To se i mi pitamo. Obožavamo raditi glazbu inspirirani vizualnim, voljeli bi biti dio atmosfere nekog filma ili dokumentarca, ovom prilikom se nudimo svima zainteresiranima za suradnju haha.

Budući planovi?

Eva: Turneje, snimanje trećeg albuma, boravljenje u prirodi, sol na koži, kisik u plućima, koncerti, putovanja, snimanje spotova, sreća i veselje, ali  da sad ne duljimo, sve se to može popratiti na našoj stranici.

Više slika pogledaj u galeriji...

Komentari 0