Life&style
Zemlja boja, pjesme i plesa: Upoznajte Kolumbiju Zemlja boja, pjesme i plesa: Upoznajte Kolumbiju Zemlja boja, pjesme i plesa: Upoznajte Kolumbiju Zemlja boja, pjesme i plesa: Upoznajte Kolumbiju Zemlja boja, pjesme i plesa: Upoznajte Kolumbiju Zemlja boja, pjesme i plesa: Upoznajte Kolumbiju Zemlja boja, pjesme i plesa: Upoznajte Kolumbiju 1/15 Zemlja boja, pjesme i plesa: Upoznajte Kolumbiju Zemlja boja, pjesme i plesa: Upoznajte Kolumbiju Zemlja boja, pjesme i plesa: Upoznajte Kolumbiju Zemlja boja, pjesme i plesa: Upoznajte Kolumbiju Zemlja boja, pjesme i plesa: Upoznajte Kolumbiju Zemlja boja, pjesme i plesa: Upoznajte Kolumbiju Zemlja boja, pjesme i plesa: Upoznajte Kolumbiju Zemlja boja, pjesme i plesa: Upoznajte Kolumbiju

Zemlja boja, pjesme i plesa: Upoznajte Kolumbiju

Kolumbija je čista ljubav, govori slastičarka Ivana Čuljak, koja se zaputila tamo krajem siječnja i ostala mjesec dana...

Zaljubljena sam u putovanja, mango i avokado, smijući se počinje pastry chef Ivana Čuljak, pa odabir destinacije uvelike ovisi i o tome mogu li jeftino jesti mango i avokado kako bih zadovoljila godišnju potrebu za tim egzotičnim namirnicama. Često je u potrazi za novim okusima i mirisima, hranom i vinom, uostalom životni joj je moto da se ljudi upoznaju kroz ono što jedu i piju. Gdje to najbolje spojiti nego na putovanjima. Obavezno kuha u svakoj zemlji koju posjeti, bilo to u uličnom restoranu kao u Meksiku ili u jednoj od najboljih slastičarnica kao što je to bilo u Novom Zelandu. Tako se često i uzdržavala dok je po nekoliko mjeseci bila u nekoj zemlji. Ovog puta mirisi i okusi su je privukli u Južnu Ameriku.

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

- Zašto baš Kolumbija?! Ne znam točno. Rekli su da je slična Meksiku, a to je i dalje moja broj 1 destinacija. Uz to, ondje živi moja prijateljica i kolegica s kojom sam radila u Novom Zelandu pa mi je bio dodatni motiv da i nju vidim. Lijepo je kad imate prijatelje po cijelom svijetu - govori Ivana, koja je putovanje prema Kolumbiji počela iz Ekvadora, u kojem je provela dva tjedna.
- Dva dana sam se vozila autobusom kroz prašume, krivudavim cestama, a na svakoj većoj okuci vozač bi stisnuo gas i pristizao. Autobusi su oblijepljeni slikama svetaca i Isusa, a naš vozač je očito vjerovao da nas Bog čuva i da opasnosti nema i tamo gdje je zapravo ima. ‘Living on the edge’ (smijeh) - priča ova svjetska putnica kojoj je Medellín, inače drugi najveći grad u Kolumbiji, bio prva postaja.

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

- Zovu ga gradom vječnog proljeća, ali je većini poznat kao grad Pabla Escobar, tijekom njegove ‘diktature’ Medellínu je donio imidž lošega grada upravo zbog njega i narkokartela. TV serija ‘Narcos’ je ovaj grad ponovno proslavila, iako se Paisasi (stanovnici grada) time ne ponose. Ne vole spominjanje Escobara. Mama moje prijateljice Laure kaže da je bio njezin klijent u salonu namještaja, njegova žena upirala je prstom, a on plaćao (smijeh). Navodno je prema malim ljudima imao veliko srce - ističe i dodaje kako je danas ovaj grad sve samo ne opasan grad gdje strepite da bi vas netko mogao ubiti.     

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

Prvo mjesto u Medellínu koje sam posjetila bila je tržnica jer one su duše grada. Toliko novih boja i okusa; platano od kojeg rade ‘uštipke’ i koji je sastojak u većini jela, sto vrsta kukuruza koje Europa nije vidjela i koji su glavni sastojak arepe (kolumbijske verzije tortille), voće guayaba od kojeg se rade najbolji slatkiši i deserti, oduševljeno priča Ivana, koja je sudjelovala u drugoj sezoni “Masterchefa” te se nakon toga potpuno posvetila kuhanju.

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

Inače Medellín ima vrlo razvijenu gastroscenu, ističe ova slastičarka, te obiluje hrpom odličnih restorana i coffee shopova, a četvrt Via Primavera neće nikog ostaviti ravnodušnim. “Pet dana Medellína plus tri kilograma. Hvala ti”, smijući se govori. Na samo dva sata vožnje od Medellína je Guatapé koji pršti bojama.

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić - U to mjesto sam se zaljubila jer svaka kuća, vrata ili prozor ima svoju priču. Do njega se nalazi El Peñon, brijeg sa 740 stuba. S vrha se proteže prekrasan pogled i uspon nije tako strašan kako se čini. A možda samo glumim generala poslije bitke (smijeh) - kaže Ivana, koju je Cartagena podsjetila na Hrvatsku.

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

Grad na sjevernoj obali Kolumbije na Karipskome moru zbog zidina neodoljivo podsjeća na Dubrovnik.
- Skupa je kao i Dubrovnik i domaćini će vas upozoriti da pazite gdje jedete i kupujete. Čuvajte se teta na plaži koje masiraju jer imaju ruke koje liječe sve, ali i cijenu od koje boli glava. Ulice su pune boja i slika njihova najpoznatijeg slikara i kipara Botera. Njegova djela su poznata jer je fasciniran volumenom i veličinom - priča, a oduševila ju je i kolumbijska moda. Upravo se taj đir ovog ljeta i vraća na modnu scenu. Sve podvučeno jarkim bojama, od torbi i sandala do šarenih pompona. Na ulicama Cartagene, savjetuje Ivana, naići ćete na štandove s najljepšim torbicama koje ste ikad vidjeli. Iako su je upozorili da joj se Bogotá neće svidjeti, ipak je riječ o deset milijuna stanovnika, bez problema su kliknule.

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić - Glavni grad ima vibru, energiju, ljude, razvijen street art, tako da ćete u svakoj ulici vidjeti neki cool grafit. Nalazi se na 2600 metara nadmorske visine i treći je glavni grad u svijetu nakon La Paza u Boliviji i Quita u Ekadoru. Prvih nekoliko dana teško ćete disati jer tijelu treba vremena da se privikne pa se nemojte čuditi ako vas ponude čajem ili lišćem od koke. Koka kao biljka je legalna i možete je konzumirati u zdravstvene svrhe - ističe Ivana i razbija predrasude s kojima biste se mogli suočiti.


 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

- Cijene su veće nego u Hrvatskoj, tako da se nemojte zavarati i misliti da je Kolumbija neka siromašna zemlja gdje se vodi narkorat i gdje je sve za sitnu cijenu. Dapače, ovdje se jako lijepo živi, a sve što je ljepše, ima i cijenu - priča i dodaje da dalje od strogog dijela Bogote ne planirate ići jer moguće su pljačke. Nemojte reći da vas nismo upozorili.

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić 
- Zadnjih deset dana boravka posvetila sam se kuhanju. Život je nekako posložio da ja koju su uvijek zvali luda Ivana završim u restoranu koji se zove Juana la Loca koja slovi među boljim restoranima u Bogoti, a moja malenkost je imala tu čast da upravo tamo napravim Noche de Croata, odnosno hrvatsku večer.Salata od hobotnice, japrak te arome i mirisi Mediterana oduševili su Kolumbijce, a uspjela sam ih nešto i naučiti o svojoj zemlji a da to nisu Luka Modrić i Dubrovnik (smijeh) - priča nam Ivana, a za kraj nam je odala i malu ekskluzivu. Sve svjetske okuse koje joj je nepce dosad osjetilo odlučila je pretvoriti u malu slatku oazu pa na jesen u Zagrebu otvara slastičarnicu. Jedva čekamo!

Photo: Privatni album/Olja Runjić

Komentari 0