Life&style

Zdrave datulje odlično se slažu sa slatkim i slanim jelima

Ovaj slatki palmin plod najzdravije je voće na svijetu, a i fini dodatak brojnim jelima

Datulje su toliko zdrave da se s njima mogu liječiti gotovo sve bolesti, kažu neki, i toliko su slasne da se mogu uklopiti u gotovo svako jelo, bez obzira na to je li slano ili slano. 

Prokulice s datuljama i glaziranim lukom

 | Autor: Stock Food Stock Food

Sastojci: 4 šalice prokulica, 2 žlice maslinova ulja, 1/4 šalice datulja, 1/2 šalice pekana, 1/2 žličice soli, 1/2 žličice svježe mljevenog crnog papra; karamelizirani luk: 1 glavica luka, 1 žlica maslinova ulja, 1 žlica maslaca, 1/2 žličice soli, 1 žličica šećera, 2 žlice balzamična octa

Priprema: Otopite maslac i maslinovo ulje u većoj tavi te pristavite na srednje jakoj vatri dok se ne otopi maslac. Dodajte tanke ploške crvenog luka i miješajte dok se posve ne karameliziraju. Dodajte sol. Smanjite vatru, pokrijte tavu i pustite da se kuha još pet minuta. Maknite poklopac pa sotirajte luk još deset minuta. Uspite šećer i miješajte dok se ne rastopi, a smjesa postane zlatno-smeđa. Ulijte balzamični ocat i pirjajte tri minute. Maknite luk iz tave i odložite sa strane. Dodajte maslinovo ulje u istu tavu u kojoj ste pirjali luk i vratite je na srednje jaku vatru. Ubacite narezane prokulice i pirjajte oko šest minuta, dok ne omekšaju, ali još zadrže zelenu boju. Dodajte karamelizirani luk, nasjeckane datulje, popržene i nasjeckane pekane, sol i papar. Promiješajte i poslužite vruće.

Kolačići od datulja s umakom od brendija

 | Autor: Stock Food Stock Food

Sastojci: 100 ml vrhnja, 60 g svijetloga smeđeg šećera, 25 g tamnoga smeđeg šećera, 2 žlice maslaca, 1 žlica brendija ili tamnog ruma, prstohvat soli; kolač: 150 g datulja, 2 komada đumbira (dva komada po dva centimetra korijena), 75 ml vruće vode, 1 žličica sode bikarbone, 175 g brašna, 150 g svijetloga smeđeg šećera, 75 g maslaca, 2 jaja, 1 žličica mljevenog đumbira, 1/2 žličice cimeta, 1/4 žličice soli, prstohvat mljevenoga klinčića, 12 pekan oraha

Priprema: Stavite sve sastojke za umak u malu posudu za kuhanje pa miješajte na laganoj vatri dok se ne rastope maslac i šećer. Kad se na umaku počnu raditi mjehurići, umiješajte brendi ili rum i kuhajte dok ne postane sirupast. Zagrijte pećnicu na 160°C. Premažite maslacem šest modlica i pospite ih brašnom te tresite da se kalupi posve oblože. Datulje i svježi đumbir sitno nasjeckajte te stavite oboje u zdjelu. Dodajte im sodu bikarbonu. Ulijte vruću vodu i pustite neka odstoji pet minuta. Malo će se zapjeniti. Miješajte potom mikserom dok ne dobijete ljepljivu smjesu. Posebno miješajte šećer i maslac. Dodajte jaje po jaje i žlicu po žlicu brašna pa miješajte dok se sve dobro ne prožme. Umiješajte začine te smjesu s datuljama pa dobro promiješajte. Podijelite smjesu u modlice, pecite 20-25 minuta, dok čačkalica ne izađe suha iz smjese. Izvadite iz pećnice i neka se hladi oko pet minuta pa oprezno istresite iz modlice. Poslužite dok su još mlaki s preljevom, a na vrh svakog stavite polovicu oraha.     

Punjene datulje s pancetom

 | Autor: Stock Food Stock Food

Sastojci: 8 datulja, 9 ploški pancete; nadjev: 110 g mljevenih lješnjaka, 80 g sezama, 2 žlice sjemenki korijandra, 2 žlice sjemenki kumina, 2 žličice crnog papra, 1 žličica morske soli, maslinovo ulje

Priprema: Lješnjake, sezam i sve ostale sjemenke i začine sameljite ili usitnite u mužaru te primiješajte toliko maslinova ulja da dobijete kremastu smjesu. Datulje očistite od koštica i u svaku stavite na vrh žličice mješavine začina. Ploške pancete prerežite i svaku datulju obložite polovicom ploške i učvrstite čačkalicom. Posložite tako obložene datulje na lim za pečenje i pecite u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 190°C. Neka se peče od pet do deset minuta, dok panceta ne postane hrskava. Ocijedite višak masnoće na kuhinjskom papiru i poslužite.

Photo: Stock Food

Komentari 0