Life&style

5 dokaza da trebaš odseliti od roditelja (prije 45-e)

Hrvatska prednjači po dobi koliko djeca ostaju živjeti s roditeljima. Jest da su tridesete nove dvadesete i postavljaju se novi parametri za odraslu dob, no možda je ipak vrijeme da otprhneš iz roditeljskog gnijezda

Neki dan smo čule vijest kako je Hrvatska (po nečemu opet poraznom) prva u EU, a to je broj od 2,8 članova po kućanstvu i jedina je zemlja u EU gdje taj broj zadnjih godina raste. To ne znači da je došlo do porasta broja stanovnika, nego najvjerojatnije o činjenici da je dugotrajna ekonomska kriza rezultirala nemogućnošću odlaska od roditeljskog doma. Ili mi jednostavno volimo ostati u sigurnosti doma i ne želimo se suočiti s činjenicom da smo odrasle? No, kako god, ako nisi sigurna, ovi znakovi pokazat će ti zasigurno kako je vrijeme da spakiraš kofere – odrasla si! 

1. Kupuješ si jako, jako dosadne stvari

Otkrila si da se škarice za nokte, košare za rublje i kapa za tuširanje ne pojavljuju same od sebe – i, što je još gore, ne promijene se same kad nisu više upotrebljive! Kad počneš trošiti novac na jastučnice, baterije i posude za salatu, znak je da si 1000 posto odrasla osoba! 

via GIPHY

2. Naručivanje kod liječnika 

Da, i mi bismo željele da se termin kod liječnika uvijek može dogovoriti „online“ i da ne moramo visjeti satima na telefonu čekajući milost namrgođene medicinske sestre. I tako ti odjednom shvatiš da ti mama više ne dogovara kontrolu kod zubara – jer ne može, jer si odrasla, punoljetna! Osim toga, imaš svoj život i nemaš više obješen raspored sati na hladnjaku u kuhinji – pa da svi znaju kad si slobodna, a kad ne. 

3. Krevet ili tulum?

Prije si se šuljala po kući kako bi otišla na tulum. Ostajala si do ranih jutarnjih sati i plesala cijelu noć. A danas? Danas se šuljaš sa tuluma kući kako bi se konačno dobro naspavala! 

4. Čišćenje i nije toliko glupo. 

U nekom trenutku si shvatila da sve manje mrziš čišćenje – dapače, voliš živjeti u čistom stanu? Ako još moliš goste da stavljaju čaše na podloške i izuju cipele prije ulaska u dnevnu sobu, definitivno si dobrano zakoračila u svijet odraslih. 

5. Počela si sama donositi odluke 

I to one najvažnije: odjednom znaš da moraš sama donositi svoja pravila. Više ti se ne sviđa na poslu? Daj otkaz! Ovaj fakultet nije za tebe? Upiši drugi! U vezi si nesretna, neki ljudi ti idu na živce, želiš se preseliti u drugo mjesto, želiš najmanje mjesec dana u inozemstvo? Nitko drugi ti neće zapovijedati i planirati život: ti možeš donositi vlastite odluke! 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0