Life&style

Zbog ovoga nemoj nikada bacati silika-gel vrećice

Male vrećice silika-gela koje dobivamo uz kupljenu odjeću, elektroniku, cipele ili torbice redovito bacamo. No, sadržaj vrećice je korisniji nego što mi mislimo. Donosimo ti 9 sjajnih načina kako ih upotrijebiti

Svi ih znamo – te male vrećice koje često dolaze s novom odjećom ili elektronikom. Većinom ih odmah bacimo u smeće. Međutim, takozvani „Silika – gel“ može pomoći u tako puno slučajeva da ga je šteta baciti.  Silika – gel je granulat apsorbira vlagu i tako štiti priloženu robu od oštećivanja. Ali to nije sve, što ta mala zrnca mogu napraviti.

via GIPHY

1. Uz pomoć tih vrećica, svoj ormar možeš održavati uvijek svježim. One privlače vlagu iz zraka, pa će odjeća uvijek mirisati svježe. 

2. Također pomažu kod torbi koje ne mirušu baš najbolje, na primjer kod torbe s opremom za vježbanje. Dovoljno je u nju staviti 1-2 vrećice.

3. Postoji opasnost od brzog oštećenja britvica koje su u stalnom dodiru s vodom. Ako svoje britvice čuvaš zajedno s silika-gelom, znatno ćeš im produljiti vijek trajanja. 

4. Kako bi spriječila hrđanje na metalima ili pak kod oksidaciju srebrnog posuđa ili nakita, stavi 1-2 vrećice silika-gela u ladicu gdje držiš take stvari. 

5. Želiš li sačuvati neke stare fotografije, moraš paziti da vlaga u sobi nije visoka. Staviš li silika-gel u kutiju sa starim fotkama, vlaga se neće skupljati i fotografije neće biti tako ljepljive. 

6. Ako ti mobitel slučajno padne u vodu, izvadi bateriju i karticu i stavi mobitel zajedno s silika-gel vrećicama u čarapu i ostavi preko noći. To će upoti vodu koja je ušla u mobitel.

7. Kako bi izbjegla zamagljene leće u fotoaparatima ( npr. kada prelaziš iz hladnog prostora u topli) , vrlo je korisno imati  nekoliko silikon-gel vrećica u torbi fotoaparata. 

8. Kada ideš na godišnji odmor, stavi par silika-gel vrećica u kofer kako bi izbjegla neugodne mirise. 

9. Voliš li suho cvijeće i želiš da se što prije osuši, jednostavno ga umotaj u papir zajedno s silika-gelom.  

Photo: Instagram

Komentari 0