Life&style

Zbog čega su žene seksualno uzbuđenije za vrijeme menstruacije?

Ti dani u mjesecu - uz PMS i grčeve - na zabavu dovode još jednog (mnogo, mnogo zabavnijeg) gosta: živahan libido

Unatoč tome što mnoge žene priznaju da su tijekom menstruacije jako uzbuđene, znanost još uvijek nije sasvim sigurna.

Prije nego što se upustiš u zadovoljenje seksualnog nagona, malo lekcije iz biologije: "Ženski menstrualni ciklus uključuje ciklički rast i pad estrogena, progesterona, testosterona i DHEA", kaže Adeeti Gupta, liječnik i osnivač Walk In GYN Care.
Svi ti hormoni igraju važnu ulogu u tvom seksualnom nagonu. Premda znamo da postoji veza, znanstvenici nisu potpuno sigurni kako tvoj menstrualni ciklus utječe na tvoj seksualni nagon.

U istraživanju objavljenom u časopisu „Hormones and Behavior“, znanstvenici su istraživali povezanost u skupini studentica. Mjerili su razine hormona tijekom dva puna menstrualna ciklusa i uspoređivali rezultate s dnevnicima u kojima su sudionice zabilježile seksualnu aktivnost i osjećaj zaigranosti.
Znanstvenici su otkrili da promjena razine estrogena i progesterona ima ozbiljne sporedne efekte seksualnog nagona. Vjerojatno zato što "estrogen potiče libido i želju", objašnjava dr. Gupta. "Progesteron je hormon koji stabilizira libido."

Estrogen povećava želju

Prije tih dana u mjesecu svi ti hormoni postižu pojačano stanje. Ali, prije tvoje menstruacije oni padaju, kaže dr. Nan Wise, kognitivna neuroznanstvenica i certificirani seks-terapeutkinja. "Tijekom tjedna mjesečnice, kada krvariš, estrogen započinje stalan uspon", kaže ona. Taj trenutak tijekom tvog ciklusa može biti posebno zreo za „želim-moram-to-sada“. 
"Tijekom i odmah nakon mjesečnice je trenutak kada je progesteron" - hormon koji potiskuje tvoj seksualni nagon – na najnižim razinama“, objašnjava dr. Gupta, dok se u međuvremenu povećava razina estrogena koji povećava želju, što je razlog za povećanu želju za seksom.

Međutim, samo na temelju hormona, tvoja mjesečnica vjerojatno nije vrhunac tvoje seksualne želje. Istraživanja pokazuju da te fluktuirajuće razine hormona čine najhrabrijom oko ovulacije - na pola puta kroz ciklus ili dva tjedna nakon.

Seks olakšava bol u PMS-u

To znači da mogu postojati i drugi čimbenici koji utječu na tvoje osjećaje, kaže dr. Wise. "Neke žene navode da ako masturbiraju ili se seksaju, osjećaj začepljenja zdjelice ili menstrualnih grčeva je olakšan", objašnjava. Seks i orgazam mogu smanjiti stres i olakšati bilo kakvu PMS bol - dvije stvari za kojima možda podsvjesno žudiš u tim danima u mjesecu.
Osjećaj napaljenosti tijekom menstruacije također se može svesti na individualne razlike, kaže dr. Wise. "Žene mogu voljeti seks više ili puno manje u tom vremenskom razdoblju, ovisno o njihovoj tjelesnoj udobnosti", kaže. Za neke žene, kada krvare i imaju grčeve, posljednje što žele je seks - međutim, neke žene žele seksualnu aktivnost radi olakšanja."

U krajnjoj liniji: ako iznenada osjetiš ludu želju za seksom tijekom menstruacije, najvjerojatniji krivac su hormoni koji se prirodno mijenjaju. Slobodno pošalji svojim jajnicima zahvalnicu. (Ako se tijekom tih dana u mjesecu ne osjećaš osobito napaljenom, ne brini – sve je OK.)

 

Photo: Profimedia/Instagram

Komentari 0