Life&style
1/14

Zavirite u najljepšu dubrovačku vilu

Reputacija jedne od najatraktivnijih svjetskih turističkih destinacija podrazumijeva veliku vrevu u Dubrovniku, čak i izvan glavne turističke sezone. A koliko god opojna bila životnost Straduna i hladovitih kaleta Grada, osjetiti svu njegovu senzualnost i povijesnu bremenitost u tišem, gotovo kontemplativnom ozračju, zna biti priličan i mnogima nesavladiv izazov.

Poput svojevrsnog paradoksa, Villa Anastasia, dvjesto godina stara kamena ljepotica pod UNESCO-vom zaštitom, smještena u neposrednoj blizini utvrde Lovrijenac i gradskih zidina, istovremeno objedinjuje ove dvije krajnosti. Za kontekst gusto napučenog mediteranskog grada veličinom spektakularan vrt od 400 m2 izvrsno služi kao svojevrsna zona razgraničenja između dva lica Dubrovnika. Lica živog, bučnog, pulsirajućeg Dubrovnika današnjice i onog tajanstvenog, romantičnog, sanjivog lica Dubrovnika iz prošlih vremena, duh kojih se najjače osjeća u interijeru vile.

 | Autor: Domus Nobilis Domus Nobilis

Priča stvaranja ovog neobičnog vremeplova podjednako je zanimljiva kao i sama villa. Vlasnica, liječnica s karijerom u Americi i dugogodišnja kolekcionarka vrijednih antikviteta, željela je stvoriti prostor koji će odabranima pružiti nezaboravan doživljaj luksuza modernog života u scenografiji povijesnih stilova uz jedinstvenu, svjetski poznatu kulisu dubrovačkih zidina.

 | Autor: Domus Nobilis Domus Nobilis

Da bi se postigla željena atmosfera, pažnja je morala biti posvećena svakom, pa i najmanjem detalju u svih 400 m2 površine interijera vile. Tri tematski blago različita a stilski povezana apartmana morali su se neprimjetno stopiti s dizajnom zajedničkih dijelova vile u potrazi za optimalnim odnosom između suvremenog i tradicionalnog.

 | Autor: Domus Nobilis Domus Nobilis

Pomnim, mukotrpnim i dugotrajnim biranjem svakog komada namještaja, uz njihovo usklađivanje s unutrašnjošću ville, postignut je magičan prostor koji hrabro i eklektički spaja biedermeier i neobarok sa stilom Louisa XIV., najmoderniju opremu sa starinskim dekorom i komade klasičnog europskog namještaja s egzotičnim tkaninama. Iskustvo svakog artefakta u interijeru moralo je osim vizualne posjedovati i svojevrsnu taktilnu specifičnost, što cijelom interijeru podaruje dojam da svaki, pa i najmanji njegov dio ima neku svoju priču koju želi ispričati.

 | Autor: Domus Nobilis Domus Nobilis

Priču topline doma, minule raskoši, davnog odjeka romantične glazbe, pucketanja ugljena u staroj pegli, slasti egipatskih datulja... sve su to djelići mozaika koji je suptilno provučen kroz cijelu unutrašnjost ville, sa spektakularnim rezultatom.

 | Autor: Domus Nobilis Domus Nobilis

Villa Anastasia priča neku svoju priču i vjerojatno će ju svatko doživjeti drukčije. Netko će čuti priču o Dubrovniku kakav je možda nekad bio. Netko će čuti priču o Dubrovniku kakav je mogao biti. Netko će čuti priču o Dubrovniku kakav jest ili pak kakav bi trebao biti. Ali kakvu god priču tko čuo, vjerojatno je nikad neće zaboraviti.

Photo: Domus Nobilis

Komentari 0