Life&style
1/12

Zašto zvijezde pretjeruju s botoksom?

Poznata glumica Renee Zellweger je sredinom listopada šokirala javnost svojim izgledom i ponovno pokrenula vječnu raspravu – koliko estetske kirurgije je previše? Što je kod Renee krenulo po zlu i koji trendovi vladaju, pojašnjava doc.dr.sc. Aleksandar Milenović iz poliklinike IMED, a što tako zategnuto lice znači za glumački posao, otkriva glumica Vanda Winter.

Nakon eventa „ELLE's 21st Annual Women in Hollywood Celebration“ održanog 20. listopada u Los Angelesu svi su pisali i komentirali glumicu Renee Zellweger koja je sve prisutne iznenadila neprepoznatljivim izgledom. Od prije je poznato da ova glumica voli posjetiti estetskog kirurga, no čini se da želja za vječnim mladolikim izgledom uzelo maha.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images Ono što se najčešće događa je da se ide iz greške u grešku. Odnosno da se inicijalna greška pokuša ispraviti i napravi se još gori rezultat. Moguće je i da je mijenjala liječnika“, objašnjava doc.dr.sc. Aleksandar Milenović.

Nicole Kidman visoko na ljestvici obožavateljica estetske kirurgije

No, Renee nažalost nije jedina glumica koja je pretjerala s estetskim intervencijama. Njena kolegica Nicole Kidman najpoznatiji je primjerak kako želja za vječnom mladosti dovodi do neprepoznatljivog i, ono najgore, bezizražajnog lica.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images Nekadašnja ljepotica i tražena glumica na premijeri filma Grace of Monaco na 67. Cannes Film Festivalu blistala je u predivnoj plavoj haljini, no njeno hladno i zategnuto lice pokvarilo je dojam. Najčešći komentari su bili kako Nicole može glumiti u takvom filmu, kad se više ne može ni nasmijati iskreno.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images Tu lista, nažalost, ne staje. Nekadašnja miljenica filmskog platna i zvijezda romantičnih filmova, Meg Ryan, već duže vrijeme se nalazi na listi glumica koje su definitivno pretjerale s estetskim intervencijama.

 | Autor: Danijel Berković/Pixsell Danijel Berković/Pixsell „Lice je osnovno i najznačanije sredstvo svakog glumca“

Prirodnog i svježeg lica Melanie Griffith rijetko tko se sjeća, a nekadašnja ljepotica Lara Flynn Boyle široj javnosti je postala poznata upravo zbog novog lica. Zanimljiva je činjenica da su to redom glumice koje su nekoć punile kino blagajne i o kojima se pričalo zbog njihove glumačke karijere, a danas većinom pune medijske stupce u trač rubrikama. Pogađaš – najčešće se priča o njihovom licu.

Svaka glumica će istaknuti da su fileri i botoks loši za karijeru u glumačkom svijetu jer oni umrtvljuju mimiku koja je neophodna za ovaj posao. Lice je osnovno i najznačanije sredstvo svakog glumca i glumice, to je ono s čim radiš. Smatram da holivudske zvijezde ne rade ovu vrstu intervencije jer ne znaju što ona sa sobom donosi i koje su joj moguće negativne posljedice. Svjesne su one toga. No, od njih se traži da budu vječno mlade i bez mane, zakonitosti Hollywooda su drukčiji. Također mislim da su tako drastične odluke i intervencije miks osobnih kompleksa i taštine, ali i pritiska medija i publike. Hollywood je nemilosrdan. Osobno ne bih nikad to učinila svom licu. No, kad usporedimo Hollywood i Europu uočavamo kako ne vladaju ista pravila. U Europi su bitni drukčiji standardi, više se preferira prirodni izgled, a to vlada i na našoj glumačkoj sceni, naglašava glumica Vanda Winter.

Koji su trendovi na području estetske kirurgije?

Unatoč napretku kojeg je estetska kirurgija ostvarila pri stvaranju mlađeg, ali prije svega prirodnog izgleda, dio holivudske scene okreće se umjetnoj ljepoti i utrci za vječnom mladosti.

 | Autor: Davor Višnjić/PIXSELL Davor Višnjić/PIXSELL „Moramo biti svjesni činjenice da je u svijetu posljednjih godina zaista primjetan veliki trend korištenja estetskih zahvata. Godinama ističem da se uspješno možemo pomlađivati i postići odlične rezultate, ali samo ako to radimo s mjerom i ukusom. To se odnosi i na klijente i na liječnike. Elegancija i rafinirani, šarmantni izgled izazivaju divljenje i uvjeren sam da mnoge žene koje upadnu u zamku pretjerivanja požale“, naglašava dr. Milenović.

U nastavku objašnjava kako je povjerenje između klijenta i liječnika najvažnija stavka. Naime, upravo oni su zaslužni za ljepotu i mladost klijentice. Kontinuirani rad s istom osobom, omogućava da liječnik točno zna tonus mišića, kožu, životne navike i druge stavke koje su bitne za odlične rezultate.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images „Trend u estetskoj kirurgiji su konzervativne metode pomlađivanja botulinum toksinom (Botox) i hijaluronskom kiselinom (Restylan, Juvaderm...) Botox je danas zlatni standard u saniranju bora na čelu i oko očiju. Kako sam napomenuo mjera je bitne. Hijaluronsku kiselinu upotrebljavamo kao punjenje kojim ispravljamo nepravilnosti na koži i kao metodu hidratacije te pomlađivanja kože. Radikalne kirurške metode sve se više primjenjuju u starijoj dobi. I dalje se ozbiljni rezultati postižu isključivo kirurškim zahvatima kao što su facelifting, blefaroplastika... Međutim, uvijek treba naglasiti kako konzervativne metode ne isključuju radikalne, niti obrnuto, nego se one – dopunjuju, detaljnije objašnjava dr. Milenović tajne mladolikog izgleda.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images Naravno, postavlja se krajnje pitanje, a to je koji su točno idealni vječne ljepote i mladosti. Dok s jedne strane imamo zagovornike prirodnog izgleda, ne možemo zanemariti koliko poznatih osoba je prešlo tu granicu prirodnog. A sve to zbog pritiska javnosti i industrije u kojoj se nalaze. No, uspoređujući njihove karijere, talent je taj koji ih je doveo na glumački tron, a danas su sve spomenute glumice redom poznate zbog nekadašnje karijere, a ne zbog novih uspješnih glumačkih ostvarenja.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images Činjenica da sve pokazane dame imaju po mom ukusu ipak krivu percepciju ljepote i svježeg izgleda. Ono što svakako treba reći je da su svi ti zahvati, injekcije i metode, izveli liječnici. Nažalost, neki smatraju da operirani izgleda postaje trendi. No, uvjeren sam i nadam se da je to zaista asmo trenutačni trend koji neće uzeti maha“, zaključuje dr. Aleksandar.

Više slika pogledajte u galeriji...

Photo: Guliver Image/Getty Images

Komentari 0