Life&style

Zašto se vjenčani prsten nosi na četvrtom prstu i to baš lijeve ruke?

  • Ako vidiš nekoga tko nosi prsten na desnoj ruci - možeš se kladiti da nije u braku. Ili je Danac
  • Nekad su vjenčani prsten nosile samo žene, muškarci su ga počeli nositi tek za Drugog svjetskog rata iz sentimentalnog razloga
  • Zašto baš lijevi prstenjak? Postoji izravna veza sa srcem... 

Čini se da je to sasvim slučajno, ali zapravo postoje povijesni razlozi zbog kojeg je takozvani četvrti prst postao poznat kao "prstenjak" te zašto najveća većina ljudi nosi vjenčani prsten na lijevoj ruci. 

 Egipćani su vjenčani prsten nosili na lijevoj ruci

Tradicija nošenja vjenčanja i nošenja vjenčanog prstena potječe još iz drevnog Egipta, jer su arheolozi u hijeroglifima pronašli dokaze da mladenke nose prsten. Egipćani - koji su prvi počeli nositi vjenčane „trake“ kao simbol vječnosti - vjerovali su da postoji "osjetljiv živac" koji se proteže od četvrtog prsta sve do srca. Naravno, kasnija zapadnjačka kultura priznaje srce samo kao organ za pumpanje krvi, ali tada se smatralo da je to centar naših emocija. I nisu Egipćani bili usamljeni u tom uvjerenju.

via GIPHY

Zašto prsten nosimo na lijevoj ruci? Test ljubavi i povezanosti

Također Egipćani nisu jedini koji su razmjenjivali prstenje. Stari Grci i Rimljani također su iz sličnog razloga stavljali prstenje na lijevi prstenjak. Vjerovali su da „vena amoris“ - latinski za "venu ljubavi" - iz tog prsta ide ravno u srce. I Kinezi imaju jednu jako zanimljivu te romantičnu priču koju možeš isprobati i sama - te se uvjeriti kako tajna i snažna veza između ljubavnih partnera itekako postoji. Naime, prema kineskom drevnom učenju svaki prst na ruci simbolizira ljude koji su vrlo važni u tvom životu:

Palac - tvoji roditelji

Kažiprst - tvoji braća i sestre

• Srednji prst - ti sama

Prstenjak - tvoj suprug ili supruga

Mali prst - tvoja djeca

E sada pokušaj sljedeće: spoji jagodice prstiju obje ruke, pa onda prste spoji dopola njihovom dužinom (do srednjeg zgloba). Ako pokušaš odvojiti palce, uspjet ćeš. Razlog je taj što ćeš se i ti jednom odvojiti od svojih roditelja i započeti svoj samostalni život. Ako pokušaš odvojiti kažiprste, uspjet ćeš. Razlog tome je što će se i tvoji braća i sestre odvojiti i zasnovati svoju obitelj. Pokušaš li odvojiti male prste, uspjet ćeš. Razlog je taj što će tvoja djeca odrasti te će i oni otići i započeti samostalan život. Pokušaš li odvojiti prstenjake, e, to će ići mnogo teže. Razlog je taj što je muškarcu i ženi suđeno da cijeli život ostanu zajedno i da ih ništa ne može razdvojiti! Doista zanimljiva i nadasve romantična simbolika, zar ne?

Možda vas zanima Mladenke iskreno otkrivaju: 'Evo što sam mrzila na svom vjenčanju!' Rubrika Love&Sex Love&Sex

U ratu su se sjetili

Premda spomenuta vena i živac ne postoje, zapadne zemlje nastavile su drevnu tradiciju nošenja vjenčanog prstena na prstenjaku. U nekim zemljama poput Danske, Poljske i Kube, vjenčani prsten nosi se na desnoj ruci. I zanimljivost za kraj: nekada su jedino žene nosile vjenčani prsten. Muškarci su im se se pridružili tek za vrijeme Drugog svjetskog rata, kada su željeli nešto što bi ih podsjetilo na njihove žene i djecu.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0