Life&style

Zašto u dvadesetima treba putovati solo?

Jesi li ikada spakirala tek nekoliko krpica, stavila ruksak na leđa pa sjela na bus ili avion te otišla solo na put? Pa to i nije toliko teško…

Često se bojimo sami donijeti neku „tešku“ odluku – dok smo solo suzdržanije smo te nam često u podsvijesti zvoni „da ipak nekoga moramo još čekati“. Međutim, ako ste zakoračili u dvadesete godine – nema bolje stvari od solo putovanja – preporučuje se!  

1. Logistika 

Može biti jako teško planirati putovanje s drugim čovjekom – bez obzira je li to dečko, sestra ili najbolja frendica. Teško je idealno uskladiti vrijeme putovanja (da u isto vrijeme dobijete godišnji ili imate stanku na faksu i sl.), osobito ako se radi u dužem odmoru. Kod većih grupa nemoguće je planirati! Zbog toga – ako ti život dopušta da spakiraš ruksak i kreneš na put – JUST DO IT!  Ne moraš nikoga čekati, nikome se prilagođavati, nikoga moljakati, slušati – radiš što želiš! 

2. Radi što ti je volja

Jesi li ikad oklijevala pitati dečka hoće li ići negdje s tobom na put – bojeći se da će odbiti jer mu se tvoja ideja neće svidjeti? Ako ti se pet dana ljenčari na plaži uz knjigu i mojito (umjesto da se penješ na vrh neke planinčuge na 38 stupnjeva u hladu), idi solo! Nemaš obaveza, nema kompromisa i ne moraš se opravdavati za bilo što! 

 | Autor: Instagram Instagram

3. Novi ljudi, novi dojmovi

Ići sam na put ne znači doslovno i putovati solo. Često solo putnici brzo nađu društvo jer djeluju pristupačnije drugim putnicima. Prije nego se okreneš upoznat ćeš u hotelu ili kafiću ljude iz cijelog svijeta s kojima ćeš moći bezbrižno razgovarati – i vidjeti koliko je dobro promijeniti partnere i teme za razgovor. Upoznat ćeš nove ljude koji nisu opterećeni problemima sredine u kojoj živiš – često neki od njih ostanu prijatelji koje cijeli život zadržiš u srcu. 

via GIPHY

4. Avantura počinje

Nitko ne može otkrivati svijet umjesto tebe! Možeš čitati o raznim mjestima, kulturama i ljudima koliko te volja – ali tako ćeš tek naučiti puke činjenice. Pravo iskustvo sakupit ćeš tek kad si solo na putu, jer si neopterećena drugima, nitko ne utječe svojim mišljenjem na tebe, pa se možeš potpuno koncentrirati na okolinu te isključivo na svoje želje i željice. Možeš svim čulima uživati u novim mjestima, hrani, piću, klimi, ljudima, kulturi… Tvoja vlastita iskustva, dojmovi i mišljenja važni su za tvoj razvoj. 

5. U najboljem si društvu sama sa sobom! 

Ako rijetko soliraš, iznenadit ćeš se koliko to može biti ugodno. Kad si posljednji puta slušala vlastite misli i hvatala samo svoje snove? Na solo putovanju možeš se preispitati, dobro razmisliti o svemu, prekrižiti neke stvari… 

6. Možeš ojačati vezu 

Čak i ako si u ozbiljnoj vezi, ponekad trebaš spakirati stvari i otići negdje solo na par dana. Naime, ako provedete neko vrijeme jedno bez drugoga, to itekako može osvježiti vezu! Ako razjasnite i dogovorite se kako će svatko potpuno slobodno pratiti svoje ciljeve i snove, podigli ste ljestvicu povjerenja na novu razinu. 

via GIPHY

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0