Life&style

Zašto sushi, sladoled i hot dog nisu za prvi dejt?

Zeleni komad salate među zubima dok se tako, hm, šarmantno smiješ, skriveni češnjak zbog kojeg ćeš ga oboriti dahom, hrana koja izaziva nadutost... Toliko smo puta griješile u odabiru jela na prvom spoju. Kako da zajednički obrok ne postane katastrofa?

Ima li što intimnije od dijeljenja zajedničkog obroka? Malo toga! No, baš zato što je tako intimno, s osobom koju ne poznajemo dobro često nismo opušteni. Pozvao te na večeru, a u glavi se roji puno pitanja: "Koliko je pristojno pojesti? Hoće li misliti da sam prikrivena bulimičarka? Hoću li se naduti, kao da sam u 5. mjesecu trudnoće? Hoću li imati loš zadah? Ovaj komadić origana je cijelu večer stajao tu između zubi dok sam se tako veselo smijala???"

Možda će vam oboma te sitnice jednog dana biti urnebesno smiješne uspomena, ali u početku... Kriv sadržaj tanjura i sve bi moglo proći krivo. generalno, treba izbjegavati hranu koja nadima, izaziva probavne smetnje, potencira alergijske reakcije i, da, odgovorna je za loš dah. Ipak poslije večere očekujemo poljubac, zar ne? 

Sushi: Omiljena "lagana" hrana često se može pretvoriti u pravu katastrofu. Naime, sushi ima debeli omot zbog kojeg podjednako čudno izgleda ako pregrizemo popola, a još čudnije ako cijeli sushi progutamo u jednom trenu. Također, naoko jednostavni hranjivi sushi je više-manje bijela riža sa šećerom i solju, a ribe i povrća ima u tragovima. Osim što zbog ribe možeš imati loš zadah iz usta, ovi jednostavni ugljikohidrati će eksplodirati u organizmu - razina šećera u krvi se jako brzo podigne i u kombinaciji s alkoholom  možda postaneš zvijezda večeri. Ali, ne kao Amal Clooney, nego više kao Britney Spears i Lindsay Lohan u svojim najluđim danima!  | Autor: thinkstock thinkstock

Špageti: Zaboravi na onaj romantični susret koji dožive Dama i Skitnica iz istoimenog Disneyevog crtića koji skladno sišu isti špaget dok im se njuškice ne spoje. Jedenje špagete u stvarnom životu ne izgledaju ni približno romantično, nespretno je, neuredno, lako se zamrljaš, a često je i glasno. Dobra su samo ako želiš otkriti je li tvoj partner pristojan i tih izjelica ili ne. Ako glasno srče špagete, bježi glavom bez obzira! Puno bolji odabir su ravioli ili penne ili ako si fan talijanske kuhinje izađi malo iz okvira – naruči neko lagano jelo od povrća koji će ti ostaviti prostora za desert ili još malo vina! 

Roštilj: Postoje oni koji će te na prvi spoj voditi na platu roštilja i to kako bi otkrili voliš li zaprljati ruke. Čitaj: jesi li dovoljno opuštena i jeste li uopće kompatibilni - drugi erotski san muškaraca je, poslije onog s ženama, o pečenoj mesini. S jedne ćeš mu strane ugoditi nakrkaš li se roštilja, ali nekoliko je problema s grill hranom na prvom dejtu. Teška je, prilozi su najčešće još teže probavljivi od mesa – pomfrit, kroketi, prženi luk..., a eleganciju i dostojanstvo zaboravi naručiš li npr. rebarca. Ako je roštilj na prvom spoju neizbježan možeš se odlučiti za manje "neuredne" opcije poput sve popularnije pulled pork (komadića svinjetine) ili male pileće plate.

 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver

Pržena i pohana hrana: Ovo je najčešće neka mesna hrana, ali i razna riblja jela. Pohrana hrana je uvjerljivo najteže probavljiva, a nije baš seksi da na prvom spoju imaš probavne smetnje ili nešto još gore o čemu nećemo pričati jer smo dame. 

Možda vas zanima miss7 bira: Najbolji i najgori sendvič do 18 kuna Rubrika Life&style Life&style

Meksička hrana: Tko može odoljeti tacosima, tortiljama, finim umacima? Ali, probaj ovakvu hranu izbjeći na prvoj večeri s tvojom potencijalnom srodnom dušom. Naime, osim što je meksička hrana bogata grahom koji izaziva nadutost i vjetrove, tu je i sir. Puno različitih vrsta sireva koji su k tome topljeni mogu te dodatno naduti. A ne želiš ostatak večeri provesti uvlačeči trbuh. Ili objašnjavajući da nisi trudna nego samo imaš plinove od hrane.

Začinjena hrana: Reci doviđenja najdražem čiliju, kojeg nažalost, ima u gotovo svim mogućim kuhinjama. Zato osim meksičke hrane, u počecima trebala izbjegavati konzumirati i meksičku, tajlandsku i razne egzotične kuhinje. Na primjer, indijska hrana osim što je eksplozija začina i ljuta, bogata je i vrhnjem, maslacem (posebno gheejem), jede se s rižom ili kruhom naan. Umjesto nastavka ugodne večeri, osjećat ćeš se kao da ti pod hitno treba sna. O curryju da ne pričamo: svakako biste ga trebali zajedno jesti tek kad se malo bolje upoznate. 

 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver

Luk ili češnjak: Moramo li uopće reći zašto je ova hrana zabranjena na prvom spoju? Ipak, ako ćete krenuti u ovu avanturu, morate se sporazumno dogovoriti da ćete oboje konzumirati luk ili češnjak. Prvi poljubac će vam svakako biti – nezaboravan...

Možda vas zanima Prvi smo isprobali: otvorena nova palačinkarnica Rubrika Life&style Life&style

Salata: Ovo se misli prvenstveno zbog izdajničkih zelenih komadića koji ostaju među zubima nakon konzumacije zelenjave. Da se razumijemo, sve zelene namirnice, poput zelene salate, kelja ili špinata ostavljaju vrlo upadljive tragove među zubima. Ako ćeš večerati salatu samo kako bi fascinirala potencijalnog partnera činjenicom da jedeš kao pričica, to je kriva odluka. Dodatak malo proteina, poput bijelog mesa neće te ubiti, a iz želuca se neće čuti kako zavija od gladi. 

 | Autor: Getty Images Getty Images

Hot dog, sladoled, lizalica: Da, mislimo baš na to. Ližeš li? Grickaš li? Mi mislimo na sladoled, no možda će se tip nasuprot tebi uz ovakvu vrstu hrane teško suzdržati od bludnih misli. Tako da, pamet u glavu, i ako ćeš naručiti sladoled, opcija u čašici je uvijek bolja. S tim da nam nije jasno zašto bi osoba starija od 15 godina općenito u životu konzumirala hot dol ili lizalice...

Slatkiši: Da, moguće je pasti u šećernu komu, a isto je tako teško odoljeti silnim šarenim štandovima s gumenima bombonima ili još gore, šećernim vatama. Ipak, drugo je kad postaneš mahnita od šećera pred prijateljicama, a drugo biti zbog šećera hiperaktivna pred novim tipom. Prizor može biti uznemirujući.

 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver

Alkohol: Znaš onu: Tko vino večera, vodu doručkuje. I to je doista najblaža verzija onoga što ti se može dogoditi ako s partnerom zaglaviš na alkoholnoj večeri. Jedno piće, drugo piće i sve to na prazan želudac i zbogom pameti. A još je i sljedeći dan radni? Nismo sigurni da je to dobra odluka. S tim da ako nekome treba 6 piva za redom da bi se s tobom družio, što to govori o njemu?

 

 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0