Life&style 14. listopada 2017.

Zašto se trznemo kad tonemo u san?

Taman si zadrijemala, a odjednom si se trznula kao da pala bomba pored tebe te prestravljeno probudila? Oko 70% ljudi zna za ovaj fenomen, ali gotovo nitko ne zna zašto do njega dolazi

Pa čak i ako tebe ne probudi trzanje u snu, itekako može probuditi osobu koja spava pored tebe. Najčešće nam se trzaju noge i ruke, ali ponekad i cijelo tijelo. 
Doduše, znanstveno još nije 100 posto otkriven konkretan uzrok večernjeg trzanja u snu – ili netom prije dubljeg sna. Ne moraš se bojati da je trzanje štetno za zdravlje ili da ima veze sa živčanošću (premda jest povezano sa živcima), slažu se stručnjaci, te objašnjavaju kako dolazi do famoznog trzanja: 

Jedno za drugim 

Kad je tijelo u budnom stanju, živčane stanice stalno šalju signale mišićima da se stisnu ili opuste. Kad odeš u krevet, tijelo usporava te procese pa se „sustavi“ polako gase različitom brzinom. Stoga, primjerice, tvoje područje u mozgu zaduženo za razmišljanje odavno spava dok su ona vezana za kretanje još aktivna. Iz tog razloga može doći do mišićnih kontrakcija koja nazivamo trzanje. 

Tko bi gori, sad je doli

Trzanje se često pojavljuje u kombinaciji s osjećajem padanja. Razlog tome nalazi se u organu za ravnotežu unutarnjeg uha. Fine dlačice koje se tamo nalaze često osjetljivo reagiraju na silu težu. Dakle, ako promijeniš položaj iz stojećeg u ležeći, tvoj osjećaj za ravnotežu može se poremetiti pa možeš osjetit onaj neugodni osjećaj padanja. 

Komentari 0