Life&style

Danas je Majčin dan: Znate li zašto se slavi?

  • Ovaj poseban dan u raznim kulturama ima različite običaje obilježavanja, no svima je zajedničko slavljenje uloge majke i iskazivanje poštovanja i ljubavi prema našim majkama
  • Majčin dan prvi su slavili stari Grci i Rimljani, a danas se u mnogim zemljama obilježava svake godine druge nedjelje u svibnju
  • Poželi svojoj majci sretan Majčin dan i iznenadi ju malim znakom pažnje!

Majčin dan je praznik koji se slavi svake godine druge nedjelje u svibnju diljem svijeta, u više od 40 zemalja. Na Majčin dan slavimo ulogu majke i majčinstvo te utjecaj koje majke i njihova požrtvovna uloga puna ljubavi imaju u društvu. 

Svi znamo kad je Majčin dan, no jesi li znala kako je nastao i zašto se uopće slavi? 

Prvotna ideja o slavljenju majki došla je još od starih Grka i Rimljana. Grci su svako proljeće na festivalu posvećenom majci i božici Rhei slavili majke i majčinstvo, dok su Rimljani na proljetnom festivalu Hilariji, slavili Kibelu, majku svih bogova prema rimskoj mitologiji.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Zašto se slavi Majčin dan?

Rimski i grčki običaji tijekom povijesti prestali su se slaviti, a tradicija slavljenja majki i majčinstva obnovljena je tek 1858. godine inicijativom Ann Reeves Jarvis u Sjedinjenim Američkim Državama. Ona je prvo organizirala skupove majki pod imenom Mother's Day Work Club te je održavala i prvu liturgijsku službu slavljenja Majčinog dana u u crkvi Andrews Methodist Episcopal u Graftonu u Zapadnoj Virginiji.

Što se više družiš sa svojom majkom, ona će duže živjeti - prema istraživanju Možda vas zanima Što se više družiš sa svojom majkom, ona će duže živjeti, tvrdi istraživanje Rubrika Life&style Life&style

No, slavljenje Majčinog dana kakvog ga poznajemo danas započelo je 1908., kad je Anna Jarvis, kći Ann Reeves Jarvis organizirala slavljenje u čast svoje majke, koja je preminula 1905. Nakon njene smrti, Anna Jarvis započela je s prikupljanjem potpore za proslavu Majčinog dana u SAD-u jer je htjela odati počast svim majkama na svijetu koje su učinile toliko mnogo za svoje obitelji i društvo.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Zašto se slavi Majčin dan?

Njena ideja o službenom slavljenju Majčinog dana prvo je odbijena od strane američkog Kongresa, no ipak je usvojena nekoliko godina kasnije te se od 1911. Majčin dan slavi u Sjedinjenim Američkim Državama kao nacionalni praznik. Američki predsjednik Woodrow Wilson 1914. potpisao je proglašenje i odredio službeni dan za slavljenje majčinstva, koji se u većini država koristi i danas, a to je druga nedjelja u svibnju.

No, za Annu Jarvis sreća zbog službenog obilježavanja Majčinog dana nije predugo trajala, budući da je praznik ubrzo postao komercijaliziran te se počelo prodavati mnoštvo darova i čestitki za Majčin dan. Prema Jarvis, svrha Majčinog dana nije bio profit, već osjećaj i namjera. Kompanijama koje su proizvodile darove i čestitke za Majčin dan prijetila je tužbama, a ljude je pozivala da svojim majkama na Majčin dan zahvalnost i ljubav izraze putem rukom pisanih pisama i darova koje su napravili sami.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Zašto se slavi Majčin dan?

Darovi i čestitke za Majčin dan

Mnogo je načina na koje možeš razveseliti svoju majku na Majčin dan. Osim darova, svojoj mami možeš poželjeti sretan Majčin dan uz predivne čestitke koje možeš napraviti sama, a u videu pogledaj nekoliko preslatkih ideja za čestitke za Majčin dan kojima se možeš inspirirati i razveseliti svoju majku!

Da razveseliš svoju mamu dovoljna je i samo sitnica, mali znak pažnje kao čestitka za Majčin dan!

Možda vas zanima Samo je jedna mama - uljepšaj joj Majčin dan malim znakom pažnje Rubrika Beauty Beauty
Photo: Shutterstock

Komentari 0