Life&style 04. svibnja 2020.

Zašto se psi tako jako vežu uz baš jednu, njima posebnu osobu

Shutterstock/Instagram.
  • Ni jedna životinjska vrsta nije tako vezana uz čovjeka kao psi, no ni oni ne vole baš sve ljude
  • Nerijetko pas koji živi u velikoj obitelji, izabere tko mu je najdraži, "njegov", čovjek
  • Pogledaj na koji se sve način psi povezuju sa svojim vlasnicima i kako tu vezu ojačati. Jer koliko daš psu, toliko ćeš dobiti i natrag

Psi su društvena bića, nekada su živjeli u čoporima, divlji psi to i sad rade, no tijekom više tisućljeća vezali su se za ljude. Kao ni jedna druga životinjska vrsta. No među svim ljudima koji ih okružuju i s kojima dolaze u kontakt samo je jedan, najvažniji, čovjek u njihovom životu. Mnogi vlasnici pasa potvrditi mogu da psi koji žive u obitelji s više članova, često sebi odaberu osobu kojoj su najviše privrženi. Ne mora to nužno biti onaj tko je inicirao kupnju psa, udomio ga ili je službeni vlasnik psa. Često ta ljubav ne ide ni kroz želudac, mada se tako za pseću ljubav često misli. Nije pas nužno najodaniji onome tko mu puni zdjelicu.

Možda vas zanima... Evo zašto zeleni čaj ne bi trebala piti u večernjim satima Rubrika Life&style Life&style

Psi imaju svoj jezik ljubavi. Zaviri u fascinantan svijet pasa, pogledaj kako grade tu posebnu vezu s nama.

Stalno su sa svojim čovjekom

Kad brineš o svom psu, odgajaš ga, provodiš puno vremena s njim, kad spava pokraj tvog kreveta (ili u njemu?) stvara se povezanost među vama dvoma. Svaka pozitivna aktivnost s tim četveronožnim ljubimcem čini da njegova ljubav prema tebi raste. Igra je vrlo visoko na toj ljestvici, igraj se što češće sa psom. Važna je i šetnja, ali ne na način da ga samo pustiš s povoca i više ni ne gledaš što radi. Šetnja je također prilika da se vas dvoje zbližite, igrajući se, odrađujući neki jednostavan trening. Igraj se s njim skrivača, bacaj mu lopticu ili ju sakrij da je traži. Maženje, češljanje, i to su načini povezivanja. Na sve ove načine pas te uči slušati i shvaća da zabavni i uzbudljivi trenuci dolaze iz druženja s tobom.

Osjećaju ljubav svog vlasnika

Ako živiš u velikoj obitelji, tvoj pas može imati više dragih ljudi, no posebno će se vezati za onu osobu koja najviše o njemu brine. Ako je riječ o psu koji je aktivan i živahan, cijenit će osobu koja tu njegovu potrebu najbolje zadovoljava, njemu neće biti možda toliko važno tko je napunio zdjelicu. No, ni hranjenje nije nevažno. Nekima važnije od šetnje. Psi dobro znaju tko im što pruža i lako će odabrati svog "ljubimca" među ljudima. Pažnja i ljubav koju dobivaju utjecat će na njegovo ponašanje prema tebi. Što više psu daš, to ćeš više dobiti natrag - jednostavno je.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Od vlasnika dobivaju samo pozitivno

Psi stvaraju pozitivne asocijacije s ljudima oko sebe. Bitno je da pas sve što dobiva od tebe budu samo bobre stvari. Nema potrebe za vikanjem, ljutnjom, grubostima ili, još gore, fizičkim kažnjavanjem pasa. I psa kojeg tek treba odgojiti i neposlušnog psa odgajati treba samo pozitivnim, nagrađivanjem dobrog ponašanja igrom, poslasticama, a "kažnjavati" uskratom istoga, nikako udarcem. Nije nam cilj da nas se pas plaši već da nauči da sve što mu od nas dolazi je dobro. Tako će i lakše shvatiti što od njega želimo, lakše poslušati i - jednostavno nas obožavati.

Možda vas zanima... Dječak u suzama ostavio štene ispred skloništa: "Ovdje je igračka da me ne zaboravi" Rubrika Life&style Life&style

Karakteri su vam kliknuli

Kao i ljudi, i psi izabiru najdraže ljude prema tome koliko im odgovara njihov karakter. Odnosno koliko su si slični. Kad pogledaš vlasnike i njihove pse, većina ih ima neke sličnosti. Psi puni energije uglavno preferiraju aktivne ljude dok mirni, da ne kažemo lijeni psi, vole ljude koji žive mirnim životo, najčešće kod kuće.

Komentari 0