Life&style

Zašto se od alkohola osjećamo glupo i dan poslije?

Dan nakon što smo popili oveću količinu alkohola ne budimo se samo osramoćeni zbog poruke koja se nije trebala poslati ili previše Insta Storyja, već se doslovno osjećamo glupasto. Mozak ne radi. Jesi li se ikad pitala zašto?

Cuganje je zabavno do sljedećeg jutra; buđenje s glavoboljom najčešće je popraćeno i mučninom, nekad se sjećaš što si radila, a nekad baš i ne najjasnije. Ne znaš je li samo neugodno ili je tragikomično što si se slikala 101 put, plesala s neznancima, pa možda i završila s nekim u krevetu. Manje sramotna, ali još neobičnija je pojava da se osjećaš gluplje. Mozak kao da ne radi kako bi trebao. Malo teže procesuira i jednostavnije zadatke. Kladile bi se da to ima veze s određenom vrstom alkohola ili brenda (uvijek kad pijem crno vino...), ali nema. Povezano je isključivo s činjenicom da smo popile veću količinu alkohola.

Ono što znamo jest da alkohol poremeti rad mozga, utječe na koordinaciju, emocije, pamćenje pa i mogućnost jasnog razmišljanja, planiranja i rješavanja problema, no nekad djelovanje alkohola ne prestaje kad mi prestanemo s njim, pa čak ni sljedećeg jutra. Pridružimo li i mamurluk, tvom je mozgu još teže funkcionirati. Štoviše, prema istraživanju iz 2003., čini mu se da je sposoban cijeli dan uživati u gledanju serije i pojesti samo jedan sendvič - logično, njegove odluke nisu najzdravije. Tijelo se pritom osjeća užasno; djelomično se i zato osjećaš glupom. Zbog velikog utjecaja toksina kojima inače nije izloženo, iscrpljeno je pa i zato dobro ne "radi". Piješ li da bi se osjećala sretnije, sljedeći dan ćeš se osjećati još gore. Isti efekt daju mnoge droge, ali to već znamo.   | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Za alkohol se kaže da "ubija moždane stanice", ali to nije sasvim točno. Alkohol mozak dovodi u stanje upale jer tada neuroni i kemikalije nisu izbalansirane već u kaosu. Tek kada se situacija u glavi uravnoteži (na što ne možeš utjecati, treba proći vremena da se to dogodi) i organizam se riješi toksina (na što možeš utjecati), prestat ćeš se osjećati loše, pa i glupasto. 

Znanost je potvrdila da se možeš doslovno osjećati gluplje nakon večeri partyjanja, ali još uvijek se raspravlja zašto točno dobijemo mamurluk. Najjednostavnije je reći da zbog mamurluka ne možeš razmišljati. Zato što doslovno ne možeš. Pa ako si zabrinuta što "dan poslije" nisi baš pametna, za sve optuži na te proklete žestice.

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0