Life&style

Zašto ove žene sjede kod liječnika s maskom na licu

U ovoj bolnici ženama dijele maske kako bi se usudile otići na pregled kod ginekologa

U bolnici u tajlandskoj provinciji Khampaeng Phet podijelili su ženama maske. Razlog? Mnoge tamošnje žene boje se ili srame ginekološkog pregleda – kako bi im olakšali dolazak k liječniku, odlučili su se na nevjerojatan korak – ponudili su im da nose maske! 

Jedan od razloga jest i činjenica da su mnoge pacijentice tražile da ih se anonimno pregleda. „The Mask Pap Smear“ nazvana je ova inicijativa koja treba pomoći ženama da naprave „PAPA-test“. Možda zelene maske izgledaju pomalo grozno, ali zahvaljujući njima prvi testovi počeli su se raditi 2017. godine. Svim ženama omogućeno je to besplatno. 

Možda vas zanima Tužan razlog zbog kojeg čak trećina žena odbija Papa test Rubrika Life&style Life&style

Već kod prijave dobile su maske, izvještava „TipcableTv“, pa ih medicinsko osoblje ni u kom trenutku ne može prepoznati – što ženama daje osjećaj sigurnosti. Prema izvješću objavljenom na engleskom portalu „Thai PBD“, broj žena koje su se podvrgnule PAPA-testu bio je dugi niz godina vrlo malen (oko 8-9 posto u dobi od 30 do 70 godina), ali u međuvremenu je taj broj znatno porastao. 

Naravno, kod liječnika se nema potrebe sramiti, ali ova je akcija pokazala da se jednostavnim sredstvima može postići veliki uspjeh. Maske su jeftine – a pomažu pri spašavanju života. 

Photo: Facebook/Predrag Suka

Komentari 0