Life&style

Zašto je baš velika sreća biti rođena između 1977. i 1985. godine

  • Ako si rođena između 1977. i 1985. godine, onda si nakon analognog djetinjstva imala digitalnu mladost 
  • Premda je to vrijeme negdje između generacije X i milenijalaca, za to danas postoji poseban naziv 
  • I to s pravom: naime, niti si milenijalka, niti dijete 70-ih, a ipak nekako oboje…

Primjerice, ako si rođena 1984. godine, kada je počela Orwelova budućnost, kad čitaš o svojoj generaciji sve ti zvuči prilično komično, zar ne? Kao prvo, stručnjaci nisu složni spadaš li u pesimističko-melankoličnu generaciju X ili se mirne savjesti možeš ubrojiti u optimistične milenijalce. Kao drugo: vjerojatno nećeš prihvatiti ni jedno niti drugo. Istina je sljedeća: oboje nije točno.

Možda vas zanima Ove boje su modni hit sezone, a jedna je omražena među ženama Rubrika Life&style Life&style

Ili je ipak oboje točno. Tko je rođen između 1977. i 1985., njega se ne može staviti u jednu ladicu. Trebaju najmanje dvije. Na sreću, u međuvremenu je to prepoznala i znanost te dala tim osobama vlastiti naziv: XENIJALCI. Međugeneracija koja zavrjeđuje svoje ime. 

via GIPHY

Analogno djetinjstvo 

Ako si xenijalka, kad si bila mala vjerojatno nisi imala računalo u kući. Namotavala si traku kazete s olovkom, igrala si se cijeli dan vani, a eventualno si navečer prije Dnevnika pogledala crtani film na televiziji. Na fotografijama ipak izgledaš poput djece 90-ih, ali kad je riječ o tehnici, oduševljavao te telefon u automobilu bogatih susjeda, a Tetris ti je bila najnapetija igrica. 

Onda si rasla sve veća, a telefoni su postajali sve manji…

Sjećaš li se telefona iz svog djetinjstva? Imao je kolotur s brojevima, bio je povezan žicom koja se uvijek negdje zaplela i, naravno, bio je na jednom mjestu, nerijetko uz „stolicu za telefoniranje“. Baš fora, zar ne? 

via GIPHY

Odjednom se u kući pojavio telefon koji je imao gumbe, a ne kolutur. A zatim još veći šok: odjednom telefon nije imao žice! Prvi mobitel vjerojatno si dobila na granici punoljetnosti, a sigurno je bio monstruozno golem. Nekoliko godina kasnije pojavila se Nokia 7210 na kojoj se čak moglo igrati (Snake, sjećaš se?). Sigurno si bila kraljica brzog SMS-tipkanja, a vjerojatno si mogla tipkati poruke držeći mobitel ispod stola… 

Evo zašto su xenijalci fenomenalna generacija

Pojam „Xennnials“ prvi se puta pojavio 2014. godine u članku autorice Sarah Stankorb u časopisu „Good“ kako bi opisao generaciju koja se nalazi između generacije X i milenijalaca. Ona sama je bila sretna „zato jer sam milenijalka“, napisala je. Zašto? Za to postoji više razloga…

1. Imale smo genijalno analogno djetinjstvo. Navodno Gameboy nije učinio boljim ni jedan dječji život. 

via GIPHY

2. Sretne smo da nas je digitalni svijet uhvatio tek u odraslijoj dobi. Tinejdžere obično sve zbunjuje. Tada nismo primijetile da se sve promijenilo. 

3. Zaboravi 80-e i zaboravi 2000-e. Zabave, tulumi i partyji 90-ih su zbog dobrih razloga još uvijek najbolji i najluđi. Iz jako dobrih razloga!!! Još uvijek s ponosom smijemo reći i da je glazba našeg djetinjstva bila najbolja. 

4. Uvijek smo bile pionirke. Još se sjećamo disketa, cviljenja modema, ICQ, myspace i sl. Navikle smo da se svijet brzo okreće. Zato dobro razumijemo svoju djecu kad nam pričaju o svojoj realnosti. 

via GIPHY

5. Nakon škole odmah na posao, poput generacije X? Ne baš! Već smo imale avanturističko-tragalački duh milenijalaca u krvi te smo puno putovale. 

6. Dokazano smo optimističnije od generacije X, ali nismo tolike megalomanke i toliko euforične poput mlađih sestara. 

Ovaj popis mogao bi se gotovo beskonačno nastaviti. Međutim, da skratimo: osobe rođene između 1977. i 1985. dobile su najbolje iz oba svijeta. Ili, kao što je rekla Sarah Steinkorb: „Rođene smo u svitanje!“. Osim što to lijepo zvuči, doista jest lijepo. Sretne smo što smo rođene u osvit novog vremena. A najbolje od svega je sljedeće: to i znamo! 

Photo: Shutterstock/Getty

Komentari 0