Life&style
Roman Anomalija

Zašto je svjetski bestseler i 'pomaknuti' roman Anomalija naša ljetna preporuka

  • Nedavno je na hrvatskom jeziku izišao nagrađivani bestseler „Anomalija“ francuskog pisca Hervéa Le Telliera
  • Za čitatelje je "Anomalija" užitak u najširem smislu riječi, tvrde brojni književni kritičari
  • „Zakopčajte pojaseve dok vas Hervé le Tellier vodi na nezaboravnu vožnju. Ovu knjigu nećete htjeti odložiti do zadnje stranice!“, izjavila je Leila Slimani

Napetost, emocija, parodija, intelektualna igra, filozofski izazov, bezdani egzistencijalni humor i čista životna sreća – ova knjiga sve to nudi odjednom. Nije ni čudo što je roman nagrađen nagradom Prix Goncourt 2020. godine. 

„Anomalija“ na potpuno vjerodostojan način priča potpuno nevjerojatnu priču: 10. ožujka 2021., let Air Francea 006 Pariz-New York naišao je na olujnu frontu, kumulonimbus. Boeing 787 upada u zračni džep, bombardiran je tučom i tako snažno potresen da neki putnici mole za svoju dušu. Avion će ipak potom mirno sletjeti u zračnu luku John F. Kennedy u ožujku, ali, na iznenađenje svih, u lipnju će se na zaslonima radara pojaviti još jedan isti avion s istim putnicima, koji će sletjeti na američki vojni aerodrom. 

Što učiniti? FBI pokreće Protokol 42. Znanstvenici, psiholozi, vjerske vođe, pješačka brigada i mnoštvo agenata krenuli su kako bi primili avion u zračnu bazu. Kako objasniti udvostručenje? Je li to „Lorentzova crvotočina negativne mase“, je li to 3D kopija ili je dvostruki dokaz da je stvarnost općenito simulacija? Tko su dvojnici i što s njima?

 | Autor:

Ironičnom lakoćom Le Tellier dizajnira deset života u kojima anomalija poprima opipljiv oblik: tu je profesionalni ubojica Blake, koji vodi dvostruki život u restoranskom poslu; depresivni pisac Victor Miesel, koji nakon leta napiše posljednju knjigu pod nazivom "Anomalija" i posthumno postiže uspjeh; filmska urednica i samohrana majka Lucie Bogaert; djevojčica Sophia Kleffman, koju je otac zlostavljao; tamnoputa odvjetnica Joanna Woods, koja radi za farmaceutsku industriju; Nigerijski pjevač Slimboy, koji mora skrivati svoju homoseksualnost; Adrian Miller, teoretičar vjerojatnosti koji je dizajnirao protokol za anomaliju.... 

“Duhoviti, eruditski roman... poslastica. Rijetko se možete toliko zabaviti nečim tako inteligentnim”, “O-ho-ho, kakav uzbudljiv, originalan spoj teorije i srca. Zapanjujuće!”, “Zadivljujući, nagrađivani spekulativni triler”, Izvanredan, brz, uznemirujuć roman, savršen za ova izvanredna, brza, uznemirujuća vremena. Zamislite da Steven Spielberg susreće Umberta Eca s crnim humorom, velikodušno začinjen iskrenim emocijama” neke su od opaski oduševljenih kritičara...

 | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou

Ono što bi moglo biti samo misaoni eksperiment zaokuplja našu maštu kao smiješnu situaciju. To je zbog Le Tellierove vještine pripovijedanja: u prvom od tri dijela romana prati razne putnike i pilota leta AF 006 koji je sletio u New York u ožujku 2021. Let je samo prolazno sjećanje u više-manje normalnim životima prije nego što se anomalija dogodi. Drugi dio opisuje situaciju u bazi američkog zrakoplovstva, znanstvene i teološke pokušaje objašnjenja i očajničke pokušaje političara da situaciju stave pod kontrolu; na kraju će javnost za to saznati. Treći dio opisuje susret ljudi sa svojim dvojnicima i vrlo promjenjive pokušaje rješenja.

Čitljivost na nekoliko razina, koja podsjeća na Umberta Eca, kombinacija crnog humora, umnih igara i emocionalne gustoće čine Le Telliera autorom kojeg bi trebalo otkriti najkasnije sada!  

Photo: Pr/Shutterstock

Komentari 0