Life&style

Zašto je dobro zajahati valove s vremena na vrijeme?

Ljeto, more, vjetara i valovi... Tako svoje idealno ljeto zamišljaju surferi. Kako zapravo početi surfati i koje su prednosti ovogo sporta koji nas čini snažnijima i usavršava balans?

Prvi put sam probala surfati prošle godine i to u Portugalu. Valovi definitivno nisu bili najveći na svijetu, ali nekome s toliko malo iskustva poput mene u tom trenutku, valovi nisu niti trebali biti gogantski da mi moj adrenalin poludio. Da se razumijemo, to je bio moj prvi put da sam stala na dasku. I teško je reći koliko sam puta stala, jer je više puta bilo padanja.  No, nije li tako sa svime? Sjećam se i danas svojih prvih "slavnih" susreta s klizanjem...

 | Autor: Pinterest/AlbionFit Pinterest/AlbionFit

Što je potrebno znati kada prvi put staješ na dasku? 

Uzmi instruktora, to je moj topli savjet. Kada se uhvatiš u koštac s valovima od pet metara, doista ti nema pomoći. Osim ako nisi jedna od 0,01% mogućih talenata, definitivno ovu vještinu nećeš moći sama savladati. Četiri su osnovna koraka: smjesti se trbuhom na dasku i provjeravaj krajičkom oka situaciju iza sebe. Kada vidiš da se nešto počne događati, brzo počni veslati rukama kako bi dobila na ubrzanju, zatim se uspni na jednu nogu, pa na drugu, napravi balans, i - vjerojatno ćeš se na valu uspjeti zadržati kojih 4 sekunde tvog života. I tako jedno barem dvadesetak puta. 

Kako se pripremiti i koju školu odabrati? 

Moje iskustvo je sljedeće: sprijatelji se s lokalnim ljudima ili dođi po preporuci prijatelja u školu, a bilo bi dobro i povesti društvo. Što vas je više, cijena je jeftinija. Dakle, grupa od deset ljudi će proći solidno, jer će svatko izdvojiti do 20 eura. Pri prijavi u školu treneri će s tobom proći test sposobnosti, radit ćete malo zagrijavanje i vježbanje s daskama na suhom. Kao svaki zanesenjaci, i instruktori surfanja će te kada uđete u vodu, "natjerati" da dođeš u doticaj s njom, da ju osluškuješ i da pratiš kretanje. Dok nema valova, nema smisla ni počinjati trening.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Gdje surfati?

U Europi je nekoliko frekventnih točaka gdje se okupljaju surferi početnici: Biarritz u Francuskoj, San Sebastian u Španjolskoj, Klitmøller u Danskoj te Lagos u Portugalu. Valovi na ovim lokacijama su razmjerno sigurni, a instruktori koji su dovoljno iskusni će te na vrijeme upozoriti ako ispostavi da su valovi ipak preveliki. No, ne moraš tako daleko ići da bi naučila surfati. Nekoliko je mjesta i u našoj zemlji gdje možeš okušati svoje vještine. U Istri su valovi najveći, pa se možeš zaletjeti do Medulina, Barbarige ili Dajle.

Što ti je potrebno za surfanje?

Daska, odijelo po potrebi (na našoj obali ne toliko, ali na oceanu je potrebno inače bi mogla doći u stanje pothlađenosti). Ispod odijela običan kupaći kostim, a na lice nanijeti kremu s visokim zaštitnim faktorom, pogotovo na području nosa. I naravno, uz sve navedeno, treba ti i dobra volja. Sretno!  | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

Photo: miss7

Komentari 0