Life&style

Zašto će Meghan i Harry na vjenčanju piti baš iločki traminac?

Točno za tri tjedna na vjenčanju u dvorcu Windsor, gostima će biti poslužen traminac Iločkih podruma. Kako je vino boca kojega stoji 142 kune zaslužilo takvu čast? Pa, riječ je već o tradiciji na britanskom dvoru...

U datum 19. svibnja ove su godine uperene oči cijeloga svijeta, ne zato što na taj dan pada finale Wimbledona (za koji nam se čini da će ove godine biti napola prazan) - to je datum kad će princ Harry i Meghan Markle izgovoriti svoje "da" praćeni očima razdragane britanske nacije, njihovih bivših kolonija, a i ostatka svijeta. Od svih detalja vjenčanja o kojima se nagađa i raspravlja jedan, barem nama Hrvatima, nije smio proći nezamijećeno. Između ostalih cijenjenih i adekvatno skupih vina koja će biti poslužena gostima na vjenčanju, naći će se i traminac s imanja Pricipovac Iločkih podruma. Izborna berba bobica iz 2015. zaslužna je za osebujan okus ovog vina "skromnog" samo po tome što dolazi iz male zemlje i od njegove cijene vam se na zavrti u glavi. Ili ipak?

Njegova tržišna cijena do sada je bila 142 kune po boci, no njegova je kvaliteta odavno prepoznata. Britanska kraljevska obitelj zna što je dobro (nismo ni sumnjali) i iločki traminac posluživao se već na krunidbi kraljice Elizabete 1953., pa se tradicija nastavlja. No danas dio te stare berbe, boce kojega se još uvijek mogu kupiti, stoje više od 50.000 kuna. Možda će tako biti i s Harryjevim i Meghaninim "kraljevskim tramincem" za koju godinu?

 | Autor: Marko Lukunić/Pixsell, Miss7 Marko Lukunić/Pixsell, Miss7

Cijelu priču potvrdila nam je voditeljica marketinga Iločkih podruma Diana Spajić: "Suradnju s kraljevskom obitelji imamo još od pedesetih i još posjedujemo 150 boca tog vina posluženog na krunidbi kraljice Elizabete, no nema kupaca. Cijena je 55.000 kuna". Može li se to dogoditi i tramincu iz 2015. poslije vjenčanja Meghan i Harryja, ne znamo, ali možda bi trebalo uloviti koju bocu prije toga... Kutije nagrađivanog traminca već su poslane za Zagreb, a dalje prema Londonu idu diplomatskim putevima. "Cijena je bila 142 kune, no sada ne možemo dati točnu cijenu. Definirat ćemo je nakon vjenčanja", dodaje D. Spajić.

Isto tako, cijeli put, narudžba i transfer su obavijeni velom tajni, pa na upit tko ih je kontaktirao s dvora, voditeljica marketinga nije mogla dati odgovor. Kad poslujete s kraljevskom obitelji jedan od glavnih preduvjeta je - diskrecija.

 | Autor: thinkstock thinkstock

No, nisu dobri odnosi s britanskim dvorom razlog ovog uspjeha traminaca Iločkih podruma. Naime, ovo vrhunsko vino je svjetski priznato. Nedavno je nagrađeno zlatom pariškog vinskog natjecanja Vinalies Internationales i proglašeno šampionskim vinom u Mostaru, a prije dvije godine na londonskom natjecanju Decanter već slavni traminac osvojio je broncu.

"Ovo je izvorna berba bobica iz 2015. i više se nikad neće moći proizvesti", objašnjavaju iz Iločkih podruma dodajući da se "traminac može piti i samostalno jer je dosta sladak." Gostima Meghanina i Harryjeva vjenčanja ovo vino će biti ponuđeno kao aperitiv ili posluženo uz desert, jer se i tako poslužuje.

Da ne bi sve ostalo na riječima, za mišljenje o tramincu iz 2015. smo se obratili i ljudima koji su za kušali. Za početak stručnjaku za vina Nenadu Trifunoviću:

"Jedna od sorti koju nazivam "preobratitelj" jer obično šarmira one nesklone vinu. Traminac je opojan u svojoj prirodi, a dodatno kad dolazi s Principovca. Iločki podrumi znaju što rade tako da balans nije upitan, čak i u vrelom godištu kakva je bila 2015. Sklad i forma, ali bez prave dubine. Za to je potreban drugačiji balans."

 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver

Za mišljenje smo pitali i vinskog novinara Ivu Kozarčanina i njegove kolege koji se okupljaju pod imenom Vinske zvijezde. Oni su probali traminac Iločkih podruma iz 2011. godine (izborna berba bobica iz 2011. je cijenjena poput ove iz 2015., čime se ponose i na stranicama Iločkih podruma). Dodijelili su mu 5 zvjezdica.

Traminac Principovac Iločkih podruma 2011. prema sudu ocjenjivača vinskih zvijezda: Pije se na kapi. Plemenito, raskošno, koncentrirano vino bogatog mirisa i još svježeg okusa koji dugo traje. 

 | Autor:

Photo: Getty/Guliver

Komentari 0