Life&style

Zaposlenik Googlea napisao pismo o inferiornosti žena

Ravnopravnost spolova i dalje je na vagi, a sada je za to glavni krivac zaposlenik Googlea koji je anonimno objavio "manifest" u kojem ističe kako su različitosti između žena i muškaraca prirodne, te da se žene ne nose dobro sa stresom

Koliko god se svakodnevno zalažemo za ista prava na svim poljima, a posebno među spolovima, čak i u jednoj velikoj korporaciji kao što je Google se i dalje susrećemo sa spolnom netrepljivošću. Ovog puta je ona došla u obliku "manifesta" koji je napisao Googleov inženjer, za sada anoniman. Na stranici Gizmodo, koja je specijalizirani blog portal za razne tehnologogiju i dizajn, dopis zaposlenika Googlea naišao je na, logično, negativne kritike.

Naime, anonimni zaposlenik je u dopisu iznio pregršt karakteristika koje odlikuju zaposlenike u firmi, te cijelo vrijeme naglašavao kako žene "po prirodi" nisu sposobne poput muškaraca. Ističe kako u "nije u njihovoj prirodi raditi prekovremeno", te da se "ne mogu sa stresom nositi dobro poput muškaraca". Potpredsjenica Googleova odjela za Različitosti, integritet i upravljanje Danielle Brown vezano za ovaj incident je izjavila: "Mnogi od nas su pročitali ovaj dopis, istražujući poglede na prirodne sposobnosti i karakteristike različitih spolova, te također, može li netko iz Googlea iznositi takve izjave. Kao i većina vas, smatram kako je ovo potaknulo netočne presumpcije o spolu... Mijenjanje kulture ponašanja je teško i često neugodno. Ali ja čvrsto vjerujem da Google radi dobru stvar, te sam zato i prihvatila taj posao". 

Koliko god se i Google i brojne mulitnacionalne kompanije trudile poduzeti politiku ravnopravnosti, ovakve situacije su i dalje žive. Ipak, Google je bio već prozivan zbog spolne neravnopravnosti. U posljednjem izvješću koje je provedeno, u toj je kompaniji tek 31% žena, a samo njih 20% radi u području tehnologije. Odjel za rad je pak ustanovio određene nepravilnosti u radu, te se istaknulo kako su žene bile potplaćene. Tehnološkoj i IT industriji ova optužba ne pogoduje, posebno u trenutku kada se sve više i glasnije priča o lošem tretmanu žena zaposlenih u takvim firmama. Također, sve se češće podnose izvešća koja zahtijevaju promjene i koja podržavaju jednakost spolova. Nadamo se pozitivnim promjenama!

Photo: The Hollywood Reporter

Komentari 0