Life&style

Zanimljivo! Napokon je otkriveno zašto pucketaju zglobovi prstiju

Neke to opušta, a neki se naježe pri zvuku 'pucanja' zglobova prstiju. Znanstvenici su napokon odgonetnuli odakle dolazi zvuk kod pucketanja prstima…

Donedavno je znanost bila podijeljena kod te teme: nastaje li zvuk zbog samih zglobova ili zbog nekih drugih faktora? Šupljina između dvaju zglobova napunjena je takozvanom sinovijalnom tekućinom. Zbog promjene tlaka i s obzirom na povećanje razmaka između zglobova, u tom razmaku se neki od plinova mogu pretvoriti u mjehurić, objasnili su profesor Chandran Suja sa Sveučilišta Stanford i profesor Abdul Barakat sa Ecole Polytechnique Palaiseau (Francuska) u stručnom časopisu „Scientific Reports“

 | Autor: Instagram Instagram

Kad se razvlače zglobovi, onda raste tlak, objašnjava Suja. Mjehurići se zbog toga smanjuju („pucaju“). „To je zvuk koji čujemo!“ Zajedno s Barakatom, Suja je izračunao moguće promjene tlaka s pomoću matematičkog modela. 

Pucanje može biti glasno do 83 decibela, objašnjavaju znanstvenici. Potom s mjehurići još više usitne, a plin se „rastopi“ u sinovijalnoj tekućini – „bez da radi zvukove“, kako kaže Suja. Taj postupak može trajati 15 do 20 minuta. 

 | Autor: Instagram Instagram

Je li pucketanje prstima štetno za zglobove? 

Ovo istraživanje nije dalo konkretan odgovor na to pitanje. Neki stručnjaci kažu da se tako troše zglobovi. „Ako to netko radi više puta dnevno, može izlizati zglobove“, upozorava dr. Jaqueline Detert sa Klinike za reumatologiju i kliničku imunologiju iz Berlina. 

Photo: Instagram

Komentari 0