Life&style
Zamatate poklone u zadnji tren? Ovo će vam pomoći... Zamatate poklone u zadnji tren? Ovo će vam pomoći... Zamatate poklone u zadnji tren? Ovo će vam pomoći... Zamatate poklone u zadnji tren? Ovo će vam pomoći...

Zamatate poklone u zadnji tren? Ovo će vam pomoći...

Božić samo što nije stigao, a koji god tip osobe bili - oni koji zamataju u zadnji tren ili prije, ovo će vam pomoći

Dan je prije Božića. Jeste li nabavili sve poklone za svoje najdraže? A što je s papirima, kutijama, vrećicama, vrpcama za zamatanje? Jeste li vi tip koj jako vodi računa o poklonima i zamatanju darova ili ste kampanjac koji sve radi u zadnji tren? Imamo teoriju da postoje dvije vrste ljudi, barem kad su pokloni u pitanju. Oni koji više vole dobiti i oni koji više vole darovati. Jednako tako postoje i oni kojima je jako bitno kako će poklon biti umotan, a i oni kojima je to potpuno svejedno, uopće ne obraćaju pozornost. Jedni će obilaziti trgovine u potrazi za savršenim papirom, čestitkom, smišljati tekstove posvete, danima sušiti naranče i limune, cimet te skupljati češere i grančice bora za dekoracije, a neki će jednostavno netom prije prigode kupiti poklon u obližnjem dućanu, eventualno se sjetiti zamoliti prodavačicu da ga umota u neki ukrasni papir ili čak pojaviti se s običnom reklamnom vrećicom i etiketom na kojoj nije skinuta ni cijena. Dva su to svijeta. Jedni druge ne razumiju. I možda tako to treba biti. I za jedne i druge napravili smo mali shopping vodič s najljepšim asesoarima za zamatanje darova. Ima tu puno kutija, kartonskih i platnenih vrećica koje izgledaju atraktivno i neodoljivo, a zapravo su jednostavna i brza rješenja za sve one koji nemaju vremena ili živaca da sate i sate provode na zamatanje darova i traženje savršenih vrpca, naljepnica i papira koji uz sve to pristaju. No kutije su idealne i za perfekcioniste koji beskompromisno traže savršeno zamotan dar, a oni će sigurno nabaviti i ukrasnu slamu, odgovarajuću vrpcu i čestitku kako bi dar i izvana, ali i iznutra izgledao savršeno dorađen. Ukrasne vrećice priča su za sebe. Njih uistinu ima svakakvih i one su postale neko praktično univerzalno rješenje kako za poklanjanje, tako i za transport.

 | Autor: arhiva arhiva Uz to, ukrasne vrećice su idealne i za situacije kada poklanjate nešto nepravilnog oblika. Tada je najbolje rješenje poklon staviti u ukrasnu vrećicu te ga potom nekom lijepom sitnicom personalizirati. Može to biti neka lijepa poruka napisana rukom, “old fashion” pisaćim strojem ili štambiljem sa starinskim slovima koju ćete zakačiti ukrasnom kvačicom ili karticu probušiti te je provući kroz ukrasnu vrpcu i zavezati raskošnu mašnu. Poklone možete personalizirati i tako da na ukrasne naljepnice ili kartice nacrtate nešto originalno i napišete ime osobe kojoj je poklon namijenjen, a kutiju možete i oblijepiti samoljepljivim ukrasnim trakama i vrpcama te na taj način poklonu podariti malo drukčiji neočekivaniji izgled. Poklone nepravilnog oblika možete zamotati tako da sami izradite ukrasnu kutiju od neke kutije odgovarajućeg oblika i dimenzija te je potom sami ukrasite ukrasnim papirom izvana i iznutra. Osim klasičnih ukrasnih papira mogu poslužiti i stare novine, plakati, nacrti iz Burde i sličnih časopisa, a atraktivno može izgledati i kombinacija papira raznih vrsta i tekstura.

Zanimljivo mogu izgledati i stare fotografije, stare crno-bijele razglednice koje možete čak i sami isprintati te ih zalijepiti na poklon. A atraktivno će izgledati ako sliku zalijepite samoljepljivim dekorativnim trakama koje će imati dvije funkcije.

 | Autor: arhiva arhiva Za potpuni dojam poigrajte se s trakicama, ukrasnim vrpcama, konopima različitih boja, debljina i materijala, a alternativna varijanta su i vuna, tkanine te materijali različitih uzoraka koje ćete odrezati na trakice različitih debljina.

Darujete li jednoj osobi nekoliko različitih poklona, uvijek je ljepše kada svaki poklon posebno zamotate te ih zajednički sklopite u cjelinu koja je slična i skladna, ali opet različita. Za takve poklone odlično će poslužiti papiri komplementarnih boja, sličnih ili istih uzoraka, samo u drugoj boji, a na tržištu postoje već i gotova pakiranja rola koje pristaju jedna s drugom te koje možete međusobno lako kombinirati.

 | Autor: arhiva arhiva Umjesto mašne dar možete dodatno dekorirati tako da na njega zavežete neki ukras koji će ostati trajna uspomena i lijepa, nezaboravna dekoracija. Kako bi dar bolje izgledao, preferirajte plosnate ukrase jer će darovi izgledati urednije, a ako ih zamatate celofanom u takozvanu bombicu, onda će lijepo izgledati koristite li ukrase-kuglice. Zanima li vas kakvi su pokloni ove godine “in”, odgovor je dekorirani ekološkim papirima, sivim, crnim i tamnim tonovima, sa zanimljivim ilustracijama. Vječni bestseler za Božić su uvijek i crveni i zeleni papiri ukrašeni satenskim trakama i malim porukama.

Mat ili sjajno. Glamurozno ili eko. Izbor je na vama.

“It” destinacije za kupnju ukrasnih asesoara su Dobar partner, knjižara Prosvjeta, 2have2hold-shop.com, Ikea, Müller, dm, Emmezeta... te razne druge manje knjižare. Trgovine ponekad isto znaju iznenaditi ponudom, a “safe play” opcija je i da umatanje darova prepustite profesionalcima, u prvom redu cvjećarima, koji će znati kako atraktivno upariti poklon cvjetnom dekoracijom. Naša preporuka je da pokušate biti što kreativniji, da zamatanje darova doživite kao radost i da se u svemu dobro zabavite.

Photo: arhiva

Komentari 0