Nakon devet dana provedenih u njemu Nevena Đurić više ga nije gledala turističkim očima, a s nama je podijelila svoje dojmove i omiljena mjesta
Svaki put kad prijatelj ode raditi u drugu državu, tugu i nedostajanje jutarnjih kava i doručaka, beskrajnih priča i smijanja zamijeni želja za posjetom. Moja prijateljica nije se stigla raspakirati niti propisno se useliti, ja sam već pokucala na vrata njezina praškog stana sa spremljenim mapama i popisom znamenitosti. A upoznavati i istraživati Prag s prijateljem je zaista divno iskustvo, govori Beograđanka Nevena Đurić. Devet dana u gradu na rijeci Vltavi usrećilo joj je dušu i tijelo, smijući se dodaje, posebno kada vas avion tamo “preleti” za dva sata. - Prvi dan je, naravno, bio rezerviran za turistički obilazak i glavne atrakcije Praga. Ipak, kao pasionirani ljubitelj doručaka moja prva destinacija je uvijek dobar kafić. Misto, Bake Shop, La Bottega, Olivers, Savoy, Monolok, Pragu ne manjka dobrih mjesta sa sjajnim doručkom. Jaja na 100 načina, sendviči, kroasani i muesli, na vama je samo da izaberete.
Nezaobilazni cappuccino na kraju i dan može početi, bolje reći, istraživanje i hodanje po gradu - priča Nevena. A najbolje je da počnete na brdu, dodaje. - Praški dvorac, osnovan u 9. stoljeću, najveći je na svijetu, s površinom od 70.000 m2. Obuhvaća tri crkve, četiri palače, četiri vrta i popratne objekte. U obilasku svih objekata može proći i pola dana, samo se pobrinite da ste udobno obuveni. Ono što dominira u cijelom kompleksu dvorca je katedrala svetog Vita, impozantna gotička katedrala i najznačajnija crkva u današnjoj Češkoj, koja oduzima dah i izvana i iznutra. Moja preporuka je da sačekate veliki red i uđete u nju jer murali koji se u njoj nalaze i igru svjetlosti koju izazivaju nećete vidjeti svuda. Pokraj katedrale nalazi se i Palača u kojoj rade visoki službenici Češke. Nakon toga možete nastaviti spuštati se do rijeke. Za to možete izabrati Zlatnu ulicu, malu ulicu s jedanaest niskih zgrada od kojih je u jednoj živio Franz Kafka ili Stare stube dvorca, prostrane duge stepenice očaravajuće zlatne boje. Sve vrijeme vam je s desne strane panorama Praga, sa svojim narančastim identičnim krovovima - ističe.
Put dalje vodi na rijeku i konačno do ljepotana - Karlova mosta. “Za moj ukus previše krcat turistima željnih fotografije te se njegova ljepota ni ne može kako treba sagledati. Moj prijedlog je da jedno jutro uranite, kad nema toliko ljudi na njemu, i doživite svu njegovu ljepotu. Nakon što uspijete okinuti koju fotku na kaotičnome mostu i probijete se ulicama punih ljudi, ući ćete u Stari grad, sa Starogradskim trgom”, priča Nevena.
Trg se sastoji od Stare gradske vijećnice s astronomskim satom, crkve sv. Nikole i Tinske katedrale. Astronomski sat Orloj glavna je atrakcija, na svaki puni sat okupi masu ljudi koja željno iščekuje figurice Isusa i dvanaest apostola. Ipak, po mome mišljenju, vizualno je mnogo zanimljivija Tinska katedrala, još jedna od umjetnosti gotičke građevine. Za nju je karakteristično da su lijevi i desni toranj djelomično različiti, predstavljajući mušku i žensku stranu. Od trga možete nastaviti na dvije strane, prema Vaclavskim namestima, trgom dugim 750 m punim restorana, hotela i trgovina. Na njegovu vrhu se nalazi Nacionalni muzej, najstariji i najveći češki muzej, koji je trenutačno u rekonstrukciji. Na drugoj strani doći ćete u Židovsku četvrt. Tu možete posjetiti Židovski muzej, Španjolsku sinagogu i čuveno židovsko groblje s iskrivljenim grobovima, kao i vidjeti vrlo zanimljivu arhitekturu, nastavlja Nevena i dodaje kako je Prag puno više od povijesnih zgrada. Oduševilo ju je to koliko je to jedan živ, mlad grad, pun dobrih mjesta za kavu, hranu i piće. Najveći dojam na nju ostavila je najsitnija stvar, a to je broj različitih vrsta limunada koje u Pragu postoje (smijeh).
- Oni je pripremaju sa sodom, i to s mentom, narančom, jagodama, bobičastim voćem, čak i ružinim laticama. Neke od najboljih su u Oliversu, skrivenome mjestu u centru glavne ulice Vaclavske namesti. Ono što Prag s Beogradom ima zajedničko je opsjednutost dobrim kavama i kafićima. Moj prijedlog je espresso bar EMA, u kojem sam pila najbolji cappuccino ikad, savršeno sladak i gorak. Kolača im tek ne manjka, tako da je jedan od najvećih izbora u Bake Shopu. Što se cijena tiče, one su krajnje pristupačne, nisu više nego u Beogradu, a pretpostavljam i u Zagrebu. Ono što morate probati kad ste u središtu Staroga grada je chimney cake ili trdelnik, kolač koji se napuni jagodama i sladoledom, ljetna poslastica za prste polizati - govori Nevena. Želite li pojesti nešto konkretnije, zanimljivih restorana ne nedostaje. Od tipičnih čeških jela do talijanske kuhinje, francuske..., za svakog će se naći ponešto. A s večere možete ravno u noćni izlazak, od tipičnih barova u kojima možete ispijati mnoga češka piva do turistima omiljenih mesta kao što su James Dean i Harley’s. Ako ste raspoloženi za opušteniju varijantu ispijanja vina i koktela, Nevenin prijedlog su popularni Cafe Cafe i Groove bar. Prag ima i sjajno uređen metro, tri su linije i bez puno muke se mogu prijeći različiti dijelovi grada. - Ako ste raspoloženi za čašu vina s jedinstvenim pogledom, obvezno se popnite na Dancing House. Građevina koja privlači poglede neobičnim izgledom i nadimkom Fred i Ginger najčešće se gleda izvana. Ali ako se penjete na zadnji kat, naići ćete na pristupačni kafić u kojemu možete uživati u pogledu na Praški dvorac - priča Nevena i preporučuje još jedan doživljaj Praga, krstarenje Vltavom. “Tako na najbolji način možete vidjeti Prag s rijeke i doživjeti taj posebni duh. No ako uzmete turu koja traje sat vremena, brod će vas dovesti samo do Karlova mosta i vratiti natrag. Iako pomalo dugo traje, tura od četiri sata je najbolji način da vidite cijelu obalu”, dodaje. Spuštanje na rijeku ljetna je rutina domaćina, koja traje do dugo u noć uz svirku i zabavu. - Kad u nekom gradu provedete devet dana, niste više turist jer ste živjeli i disali s gradom, upoznali mu ulice i ljude, zapamtili pukotine na zgradama. Zato se prvom prilikom vraćam u još jedan ‘svoj’ grad - zaključuje.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.