- Nekad tradicionalna poljoprivredna kućica građena od kamena koja je služila za odlaganje alata i kao zaklon od nevremena, danas prepoznatljiva istarska kamena kućica jedan od omiljenih suvenira tog područja
- Zahvaljujući jednoj Istrijanki, popularni kažun dobio je svoju slatku gastro verziju
- Slatki Kažun kako je ime kolača dostupan je putem narudžbi od studenog
Kažun ili hiška, tradicionalna je okrugla kamena kuća građena u tehnici suhozida prepoznatljiva za istarsko područje. Ova iz naše priče nije građena kamenjem, već najukusnijm domaćim sastojcima s kojima je slastičarka Ivana Horaček Nanić osmislila najnoviji kolač koji teško da ćete bilo gdje drugdje pronaći. Smokva, badem, kozje mlijeko, jogurt domaćih proizvođača temeljni su sastojci ovog već na sam na izgled čarobnog kolača kojemu je kako nam otkriva Ivana, glavni cilj kako izgledom, tako i okusom predstaviti sve ono autohtono i rustikalno što Istra može pružiti.
Na ideju je došla kada je vidjela suvenirnice prepune prepoznatljivih kažuna, a prvi korak u osmišljavanju kolača kojeg je nazvala 'Slatki Kažun' bio je izrada kalupa čime se i inače Ivana bavi. Izrada kalupa trajala je kaže, dva mjeseca, a onda još dva osmišljavanje recepta i sastojaka koji bi sačinjavali Slatki Kažun. "Ideja je bila da u kolač idu sastojci koji ti priroda pruža dok ležiš i odmaraš pored kažuna, a to su svakako smokva i badem. Dalje se kolač nadograđivao kroz elemente kozjeg mlijeka i jogurta", opisuje nam Ivana koja stoji iza brenda 'Sweet Concept by Ivana Hohica'.
Ova desertna istarska kućica sastoji se od biskvita od badema, hrskavog dijela s karamelom od kozjeg mlijeka, inserta od smokve i moussa od bijele čokolade i jogurta. "Jako mi je bitno da su namirnice domace, zdrave i provjerene i tu nema kompromisa", ističe Ivana. "Željela sam tradiciji dati moderan štih i nadam se da sam u tome uspjela", dodaje kreativka iz Istre koja bi u budućnosti željela Slatke Kažune plasirati na tržište. Za sad bit će dostupne putem narudžba na društvenim mrežama brenda.
Jedva čekamo probati!
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.