Life&style

Da, upravo mi se to dogodilo – zaljubila sam se u automobil!

  • Vozila sam slavljeničko izdanje Toyote Yaris Hybrid
  • Toyota je svoj veliki jubilej odlučila proslaviti posebno izdanim modelom naziva Y20 i to u prekrasnoj zlatnoj boji
  • Gotovo bešuman, automatski mjenjač i svi dodatni gadgeti – sve što je potrebno jednoj ženi

Dobila sam priliku ljetovanje provesti u društvu slavljeničkog izdanja Toyote Yaris Hybrid. Iako možda i nisam prije o Toyoti razmišljala kao o nekakvom stajliš autu koji bi odgovarao mom lifestyleu (jer moj moto je da sve što te okružuje ti mora biti ugodno oku), ugodno sam se iznenadila i instantno zaljubila! Preslatka Toyota hibridni je automobil u kojem sam se prije svega osjećala sigurno te ga je jako ugodno voziti. Tko god je ikada vozio automobil s automatskim mjenjačem zna koliko može biti tvrd ili mekan. E pa Yaris je ultra mekan te su vam potrebni minimalni napori za papučice gasa i kočnice.

Znaš one sitne trenutke u životu koje ti uljepšaju dan? E pa Yaris ti je to fino olakšao pa su komande na volanu i za radio izvrsne za brzo pojačavanje zvuka kada naleti najdraža pjesma na radiju. Priznajem, takve sitnice uvijek me oduševe!

 | Autor: Marko Prpić/Pixsell Marko Prpić/Pixsell

Ovaj poprilično gradski model zaista je dobar suputnik za ljetno putovanje. Krenuvši na more, zadesilo me najveće nevrijeme ikada. Vidljivost je bila najminimalnija moguća, a ljudi su stajali po zaustavnom traku. Mi smo se hrabro odlučili svejedno voziti tridesetak km/h jer Yaris je to fino podnosio. Puzili smo, ali i sigurno stigli na odredište i minglali po Zadarskoj županiji.

 | Autor: Marko Prpić/Pixsell Marko Prpić/Pixsell

Prtljažnik je kako piše u podacima veličine 286 litara, a ako nisi sigurna što to zapravo znači, sada ćemo pojasniti: dva kofera srednje veličine, neseser, laptop, vreća s cipelama – to sve nam je stalo bez ikakvih problema. Tako da za jedan vikend izlet s prijateljicama nema nikakvih problema, baš kao i za dulje putovanje s dečkom/mužem ili djecom. Na stražnjoj klupi svakako ima mjesta za dvije do tri osobe (ovisi o građi). 

 | Autor: Marko Prpić/Pixsell Marko Prpić/Pixsell

Dakle, Yaris u gradskoj vožnji po komforu i potrošnji nema premca, a veoma je iskoristiv i za dulja putovanja. Zapravo, to je kompletan automobil i realno ne trebati ti više od Yarisa. Onaj zlatne boje žene će svakako prigrlili isti tren, a poprilično se svidio i mom dečku koji je komentirao da se vrlo lako naviknuti na hibridnog Yarisa. 

 | Autor: Marko Prpić/Pixsell Marko Prpić/Pixsell

Čekaj, a što je točno hibrid?

U slučaju Yarisa radi se o djelomičnom hibridu koji radi na principu kombinacije benzinskog motora s elektromotorom. A benefiti su veoma jasni: ne samo da ćeš uživati u vrlo tihom načinu vožnje, već i činjenici da ovakva vrsta automobila štedi novac i okoliš. 

Ako si mislila da je hibrid nešto vrlo nedostižno u tvom životu, dobra je vijest da se on prodaje po cijeni malo bolje opremljenog gradskog automobila, pa se tako na akcijskoj cijeni može naći od 114.000 kuna. 

 | Autor: Marko Prpić/Pixsell Marko Prpić/Pixsell

Znam, zapeo ti je za oko pa evo i onih osnovnih tehničkih karakteristika:
Motor: hibridni (benzin+struja)
Snaga: 55 kW
Elektromotor: 45 kW, 169 Nm
Baterije: NiMh, 144V
Pogon: prednji
Mjenjač: automatski, CVT
Co2 ispuh: 79 g/km
Brzina: 165 km/h
Potrošnja: 5,2 l/100 km

Photo: miss7

Komentari 0