Life&style

Zaista vrijedi posjetiti: Dom Ivane Brlić-Mažuranić izgleda predivno u blagdanskom ruhu

  • Dom Ivane Brlić Mažuranić vrijedi posjetiti uvijek, a pogotovo sada
  • Naime, kuća njezine obitelji zasjala je u blagdanskom ruhu
  • O detaljima uređenja Kuće Brlić mnogo toga saznajemo iz bogate Ivanine korespondencije s majkom

Kuća Brlić, dom Ivane Brlić Mažuranić smještena je na glavnom gradskom trgu u Slavonskom Brodu koji nosi njeno ime, ovog je prosinca zasjala u božićnom ruhom.

Posebna pažnja posvećena je božićnom uređenju prvoga kata Kuće Brlić, na kojem se nalazi autentični postav stana Brlićevih. U božićnom duhu uređen je i prostor današnje knjižnice, a koji je u doba kada su Ivanina djeca odrastala, bio prostor centralnog salona, u kojem su se odvijala obiteljska druženja, ali i oko stola okupljali gosti. Prostor je to u kojem se objedovalo, kitilo bor te intenzivno živjelo, posebno u zimsko doba. Vodeći se originalnom fotografijom iz vitrina je iznesen antikni porculan kojim je postavljen stol, baš kao za Badnju večer davne 1929. godine.
 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design O detaljima uređenja Kuće Brlić mnogo toga saznajemo iz bogate Ivanine korespondencije s majkom, u kojoj su uz opise blagdana, posebice Božića, sa svim detaljima pripremanja darova, uređenja kuće i obreda koji se uobičajeno provode, posebna mjesta zauzimali jelovnici i recepti koje je Ivana stalno tražila.
 | Autor:
Saznajemo tako da su se na Ivaninom božićnom stolu obavezno nalazili paprenjaci, cimet zvjezdice i vanilin krancli, iz vitrina se vadio najfiniji engleski porculan, „plavi“ set koji je dio obiteljskog nasljeđa, a drvce se kitilo svečano, ali s mjerom, srebrnim kuglicama i „svilenim“ bombonima. Upravo u tom porculanu u salonu je poslužen čaj, uz sitne božićne kolačiće, točno onako kako bi to napravila i Ivana.
 | Autor: S posebnom je pažnjom pripremala Ivana svoj dom za dolazak Božića, ali pomno su birani i darovi, kojima je darivala sve koji su živjeli u Kući Brlić, od posluge do supruga i djece.

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design Osim što je odjenula posebno, blagdansko ruho, ovoga prosinca u Kući Brlić pričaju se i najljepše blagdanske priče. Naime, u Kuću je stigao Art express, jureći nepreglednim prostranstvima mašte, prepun priča, bajki, čudesnih putovanja, junakinja, junaka, a kojim vješto upravlja kapetanica- pripovjedačica Elizabeta Alković.

Možda vas zanima Advent se vraća u zagrebački Zoološki vrt, ljepši nego ikad. Nadahnut je bajkama Ivane Brlić-Mažuranić Rubrika Life&style Life&style

Za svako dijete pripovijedanje je početak književnosti, izgradnja vokabulara, te prenošenje i usvajanje moralnih i etičkih vrijednosti. A ima li boljeg mjesta za pripovijedanje u Slavonskom Brodu od kuće Brlić?! Upravo tu je Elizabeta, dočekala učenike osnovne škole Hugo Badalić i otvorila im vrata imaginarnog svijeta prekrasne priče Ivane Brlić Mažuranić: Polje milosrđa. Maleni gosti s velikom su pažnjom slušali priču o nesebičnosti djevojčice Draguše, a nakon priče, počastili su se i kolačićima.

Sljedeće je druženje zakazano za 21.12., kada nam u prijepodnevnim satima u goste dolaze djeca brodskih vrtića, a u popodnevnim satima naša gošća će najljepše blagdanske priče pripovijedati odraslim posjetiteljima.

Photo: Instagram @lela.design

Komentari 0