Life&style

Zagreb je tih dana bio posebno mjesto: Prisjetite se legendarne Univerzijade

Sutra počinje Univerzijada koja se ove godine održava u Rijeci i Zagrebu, a 1987. ovaj je događaj nakratko promijenio kako Zagreb diše...

8. srpnja 1987. otvorena je Univerzijada koja je po svojoj raskoši bila najveći spektakl održan u Zagrebu pa u pamćenju Zagrepčana Univerzijada zauzima posebno mjesto u povijesti. 

 | Autor: Facebook/Predrag Suka Facebook/Predrag Suka

Mnogi Univerzijadu pamte po maskoti Zagiju. Večernji list tada je pozvao građane da budu aktivni sudionici u izboru maskote, a uredništvo su zasuli mnogobrojni prijedlozi i crteži. Neki su htjeli da maskota bude vrabac, kos i mnoge životinje iz naših šuma, čak i medvjed, ali najviše je bilo prijedloga da to bude ipak vjeverica... i tako je i bilo, a život mu je udahnuo Nedjeljko Dragić. Zagi je postao i više od maskote! Ove godine nasljedit će ga Hrki, hrčak koji je nova maskota.

Te već sada davne 1987. glavni hrvatski grad u 12 dana ugostio oko 3800 studenta iz 122 zemlje. 

Natjecali su se u 12 sportova (atletika, košarka, mačevanje, nogomet, gimnastika, plivanje, skokovi u vodu, vaterpolo, tenis, odbojka, veslanje i kajak) i 130 pojedinačnih disciplina u 77 sportskih objekata.

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell

Ništa ne bi bilo moguće bez 25.700 volontera, a u svečanom otvaranju Univerzijade sudjelovalo je 12.500 izvođača.

Na prvom mjestu po broju osvojenih medalja našla se Amerika, dok je Jugoslavija bila šesta. 

U to vrijeme u Zagrebu je sagrađeno devet dvorana, tri bazena, cijela Šalata i Jarun, Cibonin centar i obnovljeno 220 fasada.

Photo: Facebook/Predrag Suka

Komentari 0