Life&style

Zaboravi stres! U samo 7 koraka pojednostavi svoju svakodnevicu

  • Je li tvoj trenutačni stil življenja postao previše složen? Čini se da je došlo vrijeme za promjenu
  • Prebaci na bolje i riješi se neželjenog stresa uvođenjem novih navika i aktivnosti
  • Donosimo sedam malih koraka koji će napraviti velike promjene u tvom svakodnevnom životu

Današnji ritam života veoma je ubrzan, pa nerijetko nemamo dovoljno vremena za sebe. Takav način življenja može biti prilično stresan, što uvelike utječe na nas i privatno i poslovno. Zbog toga sve češće pucamo po šavovima i sve smo više preplavljeni toksičnim mislima. Ako se vodiš željom za jednostavnijim i sretnijim životom, vrijeme je da preuzmeš stvari u svoje ruke i pojednostaviš sebi svakodnevicu uz nekoliko malih koraka. Zahvaljujući malim promjenama i novim navikama, postat ćeš produktivnija, a imat ćeš i više vremena za sebe.

U nastavku donosimo sedam malih koraka koji će napraviti velike promjene u tvom životu:

Ustani pola sata ranije

Kako kaže poznata izreka, po jutru se dan poznaje! Ako dan počneš stresno i kaotično, velika je vjerojatnost da će se nastaviti u tom tonu. Ustaneš li barem pola sata ranije, istina je da si nećeš produljiti dan za to vrijeme, ali sigurno ćeš imati više vremena na raspolaganju kako bi napravila sve što si naumila. Osim toga, bit ćeš svježija, imat ćeš više energije, a samim tim bit ćeš i sretnija. No trebaš voditi računa o tome da ideš ranije spavati jer je dobar i kvalitetan san itekako važan na normalno funkcioniranje.

Održavaj dom čistim

Vjerujemo da ti čišćenje nije omiljena aktivnost, ali je važan korak pomoću kojeg možeš pojednostaviti svakodnevicu. Stvar je jednostavna - ako svoj životni prostor redovito čistiš, neće ti se nakupljati veliki nered. Mnogo je lakše pospremati malo svaki dan nego čekati da se sve nakupi pa provesti sate spremajući. Oslobodi prostor i riješi se svih nepotrebnih stvari u domu. Osjećat ćeš se bolje i slobodnije jer ćeš imati više prostora, a uz to možeš učiniti dobro djelo i darovati te stvari nekome kome su potrebne. 

 | Autor: Shutterstock/instagram Shutterstock/instagram

Ograniči vrijeme za pojedine radnje

Koliko si puta poželjela da dan traje dulje od 24 sata? To bi bilo vrlo lijepo, ali znamo da nije moguće. Ne preostaje nam ništa drugo nego ograničiti vrijeme za pojedine stvari koje trebamo obaviti u danu kako bismo imali više vremena za druge obaveze ili za sebe. Iskoristi prednost mobilnih aplikacija, kao što je Settle, te iz udobnosti vlastitog doma primaj i šalji novac u trenu i bez troškova. Uslugom Settle možeš plaćati u trgovinama i online, a možeš i otkriti odlične ponude u blizini. Odlično je što putem aplikacije možeš tražiti posuđeni novac natrag, pa ta inače neugodna situacije više ne treba biti tako neugodna. Na ovoj je aplikaciji šifriranje na vojnoj razini, pa je tvoj novac siguran. 

Kuhaj unaprijed za dva dana

Postoje dvije vrste ljudi - oni koji uživaju u kuhanju i oni koji kuhaju zato što moraju. Ako si u prvoj skupini, preskoči ovaj korak. Ali ako si u drugoj skupini, ovo će ti značajno olakšati život. Znamo da kuhanje obično traži mnogo vremena, kojeg nemamo previše u užurbanoj svakodnevici. Zato je odlično rješenje kuhati istodobno za dva dana. Tako svaki put kad kuhaš, napravi dva jela, koja ćeš imati za taj dan i za dan poslije. Možda će ti trebati malo više vremena nego za jedno jelo, ali ćeš trebati kuhati tek svaki drugi dan. 

 | Autor: Shutterstock/instagram Shutterstock/instagram

Ne odgađaj sitne obaveze

Bilo da je riječ o plaćanju računa, pospremanju stvari ili ispunjavanju zadataka na poslu, često odgađamo manje obaveze koliko god možemo i dajemo prednost većima. Obično ne razmišljamo o tome da će nam sve te sitne obaveze postati velike ako ih nastavimo odgađati. A kad se nagomilaju nakon nekog vremena, mogu nam prouzrokovati prilično velik stres. Zato je poželjno svaku odmah rješavati jer ćeš se bolje osjećati što imaš jednu obavezu manje i neće te više tištiti i ispunjavati negativnom energijom tijekom dana.

Razbistri misli u šetnji

Zbog mnoštva dnevnih obaveza nerijetko zaboravljamo nakratko zastati, duboko udahnuti, smiriti se i razbistriti misli. Mozak nam je zaokupljen velikom količinom informacija, pa nemamo dovoljno koncentracije i ne uspijevamo se fokusirati na ono što radimo. Kako ne bi dovela svoje mentalno zdravlje do ruba, trebaš svakodnevno pročistiti misli i prekinuti bilo kakvu mentalnu stimulaciju. Šetnja na svježem zraku usporit će tvoju mentalnu aktivnost i pomoći će ti razbistriti misli. Nemoj da te obeshrabri hladnije vrijeme. Toplo se odjeni i svaki dan odvoji barem pola sata za šetnju.

 | Autor: Shutterstock/instagram Shutterstock/instagram

Udalji se od toksičnih ljudi

Poznato je da nezdravi odnosi itekako utječu na naše raspoloženje. Biti okružen toksičnim ljudima iznimno je iscrpljujuće jer oni crpe našu energiju, stalno razmišljaju negativno te žele i nama nametnuti takav način razmišljanja. Jedino rješenje je maknuti se od njih, a to nije nimalo lak zadatak bez obzira na to je li riječ o kolegama s posla, prijateljima ili članovima obitelji. S druge strane, to je nešto bez čega nema napretka pa je važno uspostaviti zdrave granice i ne dopustiti takvim ljudima da te uvuku u svoj svijet negativnosti.

Uz Settle i 24sata otkrij kako uz malo volje prebaciti na bolje. A usput te čekaju i vrijedne nagrade! O čemu je riječ, pogledaj ovdje. #PrebaciNaBolje

Sponzorirani sadržaj: missMIND za miss7

Photo: Shutterstock/instagram

Komentari 0