Life&style

Za vikend sam skoknula do Bleda - dočekala me prava zimska bajka. Toplo preporučam!

  • Najpoznatija slovenska turistička destinacija Bled, posebno je lijepa u zimsko vrijeme te je odlična destinacija ukoliko želiš lijep vikend getaway
  • Kao početak turizma na Bledu ističe se 1852. godina kada je Švicarac Arnold Rikli po prvi puta posjetio Bled i započeo zdravstveni turizam
  • Ukoliko i ti razmišljaš o posjeti Bledu, pročitaj gdje možeš odsjesti, što jesti i raditi, te koje su mjere trenutno aktualne u susjednoj nam državi

Bled, ili kako ga naši susjedi zovu Bledaja, najljepša je turistička atrakcija Slovenije i jedna od najpoznatijih naše regije. Jezero i grad Bled vrijedi posjetiti u svako godišnje doba, a posebno je magičan zimi, prekriven snježnim pokrivačem. Razmišljajući gdje bi mogla pobjeći na kratki vikend odmor, Bled se činio kao najbolji izbor. Iz Rijeke do njega treba nešto manje od 2 i pol sata  što je dovoljno blizu da ne gubimo previše dragocjenog vremena na putovanje i da nam ostane dovoljno vremena za sve planirane aktivnosti. Danima sam na Instagramu gledala slike jezera i otočića prekirivenog snijegom i jedva čekala dan polaska. 

Ulaz u Sloveniju i trenutne mjere vezano uz COVID 

Za ulaz u Sloveniju potrebno je imati EU digitalnu COVID potvrdu. Uz to, na stranici Enter Slovenia moraš ispuniti kratki formular o svome putovanju - ime i prezime, broj dokumenta, gdje putuješ, koliko dugo i slično. Na granici nas ovog puta nisu pitali ni jedno ni drugo, ali, u svakom slučaju, obvezna si to imati. Posebice digitalnu potvrdu bez koje u Sloveniji nećeš moći ući ni u jedan javni objekt - od kafića, restorana, muzeja, do trgovina - svuda je na ulazu potrebno predočiti potvrdu, kao i identifikacijski dokument.

Mjere su u Sloveniji nešto strože nego kod nas što je još više utjecalo na Advent, to jest nedostatak istoga. Kafići i restorani rade do 22 sata i oni su jedini objekti ovlašteni prodavati alkohol. Naime, nekoliko dana prije početka adventa, Slovenci su odlučili zabraniti prodavanje hrane i alkohola na štandovima kako bi spriječili grupna okupljanja. Ovo je rezultiralo prilično otužnim adventom sa svega nekoliko štandova koji prodaju suvenire dok kraj njih stoje zatvoreni štandovi koji su trebali prodavati poslastice i kuhano vino. Tako da ako želiš otići van Hrvatske u potrazi za boljim adventom, Slovenija i Bled nisu ta destinacija.

No, ukoliko tražiš zimsku čaroliju pod snijegom, predivnu prirodu i aktivno - gurmanski odmor, Bled je za svaku preporuku. 

 | Autor:

Kao prava djeca s mora željna snijega, odmah po dolasku smo se zaputili do obližnje planine uživati u zimskim radostima. Za one koji ne skijaju, ovo je savršeno mjesto za sanjkanje, grudanje, ili samo hodanje šumom i snježnim stazama u prekrasnoj zimskoj idili. Nakon višesatnog hodanja i glupiranja po snijegu, oko 8 sati navečer krenuli smo prema smještaju.

Smjestili smo se u prekrasnom Airbnb-u u blizini jezera kojeg bih preporučila svima. Chalet Zana može primiti do 5 osoba, iako bih ga najprije preporučila parovima, a možeš ga bukirati putem Bookinga ili Airbnb-a. Iako nismo spominjali da nam je upravo taj vikend godišnjica, ljubazni domaćini pripremili su nam slatke detalje poput boce vina i čokoladica. Apartman je dizajnerski uređen s fokusom na najmanje detalje, a najveća prednost su ogromni krovni prozori kroz koje možeš promatrati zvijezde i mjesec iz kreveta. Čista romantika.

 | Autor: Privatna arhiva Privatna arhiva

Bled je zahvaljujući jednom Švicarcu postao poznata turistička destinacija

Drugi dan krenuli smo u istraživanje Bleda. Zaputili smo se u šetnju oko jezera, prema dvorcu. Ulaznicu u dvorac platit ćeš 13 eura od čega su 2 eura kupon koji možeš iskoristiti na suvenir ili čašu vina. S vrha dvorca puca zbilja veličanstven pogled na jezero, grad i planine. U jednoj od prostorija otkrili smo nešto i o povijesti turizma na Bledu za koji je najviše zaslužan jedan čovjek, no to nije Slovenac već - Švicarac. 

Kao početak turizma na Bledu ističe se 1852. godina kada je Švicarac Arnold Rikli po prvi puta posjetio Bled. Arnold je tada došao na Bled kako bi se oporavio nakon bolovanja i uživao u čistom zraku, dalje od zagađenih gradova. Mladi Rikli se preporodio u netaknutoj prirodi oko jezera Bled i uživao u svim blagodatima koje mu pružaju čisti zrak i voda. Kako je bio iz imućne obitelji, Rikli je u Bledu izgradio prvo kupalište i odlučio pokrenuti zdravstvene programe koji su se sastojali od pomalo neobičnih metoda. Njegovo lječenje baziralo se prvenstveno na plivanju u hladnoj vodi, hodanju i golom sunčanju, a prehrana je bila isključivo vegetarijanska.

Rikli nije bio naročito popularan među lokalcima, možda upravo zbog njegovih metoda koje su uključivale gole ljude koji šetaju oko jezera, a možda i zbog činjenice što se nikada nije trudio naučiti slovenski niti ga je bilo previše briga za lokalne običaje. Bez obzira što su o njemu mislili tadašnji lokalci, Slovenci upravo ovom Švicarcu duguju što je postavio Bled na turističku kartu Europe. Rikli je otvorio kupališta, dao urediti pješačke staze i izgraditi nastambe, uključujući bolnicu. Europom se brzo pročulo o Riklijevim aktivnostima i brojni ljudi su dolazili na Bled s ciljem ozdravljenja. No, osim ljudi koji su tražili ozdravljenje, Bled je uskoro počeo privlačiti i ljude koji su samo željeli provesti odmor u zdravom i čistom okruženju, a izgradnjom željeznice 1870. turizam na Bledu je procvjetao.

 | Autor: Privatna arhiva Privatna arhiva

Blejska krema rezina i ostale gurmanske delicije

Bledska kremšnita, ili na slovenski blejska kremna rezina, nesumnjivo je najpoznatiji slovenski kolač. Iako sam osobno veća ljubiteljica naše Samoborske,  nisam mogla zaobići glavnu slasticu ovoga mjesta. Najpoznatiju i originalnu blejsku kremnu rezinu naći ćeš u slastičarnici hotela Park uz samo jezero. 

 | Autor: Privatna arhiva Privatna arhiva

Na Bledu se svakako fino jede te ima izbora za svačije preferencije. 

Ukoliko tražiš nešto otmjeniji fine dining, lokalci su nam preporučili restoran Sova. Iako nam je to bio prvi izbor, nikako nismo mogli rezervirati mjesto jer se nitko nije javljao, a restoran radi dvokratno te kada smo prolazili kraj njega je bio zatvoren. Moram priznati da nam je na kraju bilo i drago što je ispalo tako jer restoran u kojem smo završili nas je oborio s nogu - doslovno i figurativno. Old Cellar Bled je pravi gastronomski užitak, a ambijent je savršen ukoliko želiš intiman ugođaj i atmosferu. Počeli smo sa selekcijom raznovrsnih slovenskih sireva i tatar biftekom. Već nakon toga bilo nam je jasno da ćemo se teško izboriti s glavnim jelom tako da sam ja izabrala nešto laganiji rižot, a on je naručio bikove obraze i palentu. Uz dobro jelo uživali smo i u vrhunskoj ponudi slovenskih vina. 

Za najbolju pizzu u gradu posjeti Pizzeriu Rustika, a ako si vegetarijanka, sigurno će te oduševiti jedan mali restorančić malo van centra - Tavci Vegan Cafe. 

U svakom slučaju, s Bleda ćeš se vratiti sita i sretna.

 

Photo: Privatna arhiva

Komentari 0