Sigurno si vidjela staklenke manuka meda u trgovini zdrave hrane i primijetila da stoji (puno) više od običnog meda. Što je zapravo taj manuka med i je li vrijedan tih novaca?
Što je manuka med? Manuka med rade pčele koje oprašuju grmlje manuke - poznato još i poad nazivom novozelandski čajevac (latinski Leptospermum scoparium) - biljke koja raste uglavnom na Novom Zelandu i u Australiji. Taj med ima malo oporiji okus i gušći je od običnog meda, ali upotrebljava se na isti način – možeš njime zasladiti kolač ili čaj, umiješati ga u jogurt ili šlag, ili ga jednostavno namazati na kruh.
Zašto je u trendu? Svaki med ima antibakterijska i protuupalna svojstva (zahvaljujući tome što sadrži hidrogen peroksid), ali manuka med ima veću koncentraciju metilglioksala, zbog čega mu je antibiotičko djelovanje pojačano. Znanstveno je dokazano da manuka med pomaže u liječenju manjih ozljeda i opeklina, kao i u suzbijanju infekcije. Neki tvrde i da snižava kolesterol, liječi dijabetes i sprečava rak, ali za to ne postoje dokazi.
Gdje ga mogu kupiti? U trgovinama zdravom hranom i ljekarnama. Prilično je skup, a cijena ovisi i o manuka faktoru, UMF, kojim se određuje snaga meda - što je faktor viši, to je i cijena veća. Stručnjaci savjetuju da uzmeš med s UMF 10 ili višim.
Što još? Manuka med možda je zdraviji od običnog meda i ima ljekovita svojstva, ali ne zaboravi da je to ipak šećer pa se nemoj pretrpavati. A ako si slučajno alergična na pčele, posavjetuj se s liječnikom.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.