Life&style

Za najslađe lice: Šećeri brišu bore!

Kada je riječ o napretku u vezi s njegom kože, uvijek postoji neka magija novih sastojaka

Stanice našeg tijela sadrže šećere, kao i proteine, ali i složenije strukture od šećera koje se zovu glikani. Glikobiologija proučava glikana i smatra da su oni bitan element u liječenju raka, malarije i drugih ozbiljnih bolesti.

Istraživanja pokazuju da su glikani uključeni u staničnu komunikaciju, odnosno, oni djeluju kao signalizatori za receptore izvan stanice koje stanice trebaju koristiti u obavljanju važnih zadataka. Shodno tome, glikani imaju važnu ulogu u gotovo svakom aspektu obnavljanja kože - čine da koža izgleda sjajno i bez bora.

 | Autor: Getty Images Getty Images Znanstvenici su otkrili da razina glikana u našoj koži opada s godinama, što znači da stanice više ne dobivaju poruke da treba održati mladenački izgled kože. Shvatili su da se umjetno može podići razinu glikana. Koristeći prirodne šećere iz biljaka, modificirali su ih dok nisu dobili tri osnovne molekule u onom obliku u kojem mogu prodrijeti u kožu. Neke beauty kuće poput Yvesa Sainta Laurenta već su lansirali kreme sa šećerima koje brišu bore. 

Photo: Danijel Berković

Komentari 0