Life&style

Za bolje rezultate tjelovježbe, naučite disati pravilno

Tehnika disanjajako je važna kod svih aktivnosti. Količina kisika određujekoliko ćemo kilometara pretrčati, kilograma podići...

Opća tehnika disanja je da, pri podizanju opterećenja, izbacujemo zrak i rasterećujemo prsni koš i tijelo tlaka. Tako na primjer, kod sklekova, izdah je prilikom podizanja tijela, dok je udah u fazi spuštanja ka tlu. To je tehnika koja je najraširenija i najjednostavnija za korištenje.

Postoje i druge, a najbolji primjer za to je vježba veslanja, kod koje, po ovoj teoriji, udah mora biti prilikom podizanja tereta, odnosno povlačenja vesla ka tijelu. Objašnjenje je da, u tom pokretu u trenutku povlačenja tereta, širimo prsni koš i tako oslobađamo prostor za kisik, te da je neprirodno da u toj fazi bude izdah. 

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Kod trčanja, ali i nekih drugih cardio aktivnosti, disanje ima bitnu ulogu. Osnovni izvor energije je kisik, a njega u velikim količinama dobivamo upravo disanjem. Najbolji način disanja kod cardio aktivnosti je da za udah koristimo i usta i nos, dok izdišemo samo na usta. Ovom tehnikom "grabimo" što više kisika koji nam je neophodan za dugotrajan rad i sagorijevanje masnih naslaga, jer masti sagorijevaju jedino uz prisustvo kisika.

Photo: Getty Images

Komentari 0