Life&style

'z bregov Protein jedina su doza proteina koja tvome tijelu treba

Proteini su glavni građevni materijal tvog organizma. Odgovorni su za rast i razvoj, izgradnju i obnovu mišićnog tkiva, rast kose, noktiju, kože te prijenos hranjivih tvari. Naziv protein dolazi od grčke riječi protos, što znači prvi, i to dovoljno govori koliko su bitni za tvoj organizam. Građeni su od lanaca različitih kombinacija 20 aminokiselina. Njih 8 je esencijalno, što znači da ih moraš unositi hranom. Hrana životinjskoga podrijetla sadrži sve esencijalne aminokiseline i predstavlja proteine najviše bioiskoristivosti, dok se proteini iz mlijeka i mliječnih proizvoda smatraju zlatnim standardom biološke kvalitete. Zato su, primjerice, upravo mliječni proteini najviše korišteni u prehrani sportaša – i profesionalaca i rekreativaca.

 | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp
Mnoga istraživanja koja se bave redukcijom tjelesne mase često navode da povećan unos proteina ima pozitivan utjecaj na smanjenje masnog tkiva, ali i povećanje mišićne mase. Glavni razlozi su ti što proteini pružaju dulji osjećaj sitosti, tijelo troši veće količine energije za njihov metabolizam te doprinose očuvanju mišićne mase tijekom gubitka kilograma. Upravo zato 'z bregov Protein proizvode trebaš imati u svom hladnjaku. Visokoproteinski napitci od obranog mlijeka, sa samo 0,1 posto mliječne masti, u jednom ti pakiranju donose 50 grama visokokvalitetnih proteina i čine te spremnom za sve vrste aktivnosti.

Koliko proteina trebaš unositi dnevno?

Potrebe za proteinima kod odraslih iznose 0,8 g po kg tjelesne mase. Ove potrebe mijenjaju se s obzirom na spol, životno razdoblje, ali i stil života odnosno bavljenje tjelesnom aktivnošću.


Ako se baviš tjelesnom aktivnošću, rekreativno ili profesionalno, tvoje su potrebe za proteinima povećane. Bez obzira prakticiraš li treninge izdržljivosti, poput trčanja, ili treninge snage, poput dizanja utega, vjerojatno imaš dvostruko veću potrebu za proteinima. Dodatno, s godinama se zbog postepenog ali progresivnog gubitka mišićne mase koje vodi smanjenju snage i izdržljivosti, također preporučuje povećani unos proteina.

 | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp

Da bi došlo do adekvatne mobilizacije proteina, odnosno do izgradnje mišićne mase, savjetuje se svakodnevna konzumacija mliječnih proizvoda i umjerena tjelesna aktivnost. Isto tako, tjelesnom se aktivnošću ubrzavaju i metabolički procesi, ali i otpuštaju hormoni endorfina ključni za dobro raspoloženje. Proteini kroz sve životne dobi iznimno su važna komponenta zdrave prehrane, stoga je bitno da su njihovi izvori najbolje biološki iskoristivi kako bi osigurali maksimalnu podršku rastu i razvoj, mišićnoj masi i sveopćem stanju organizma, a naći ćeš ih u svim 'z bregov Protein proizvodima. 'z bregov Protein mliječni napitci dolaze u 7 različitih okusa za svačiji ukus, s niskim udjelom masti, bez laktoze i dodanih šećera te zadovoljavaju dnevnu preporučenu dozu proteina.

 | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp

Photo: PR/WhatsApp

Komentari 0