Life&style
World Press Photo 2021. nagrade

'World Press Photo' 2021: Ovo je najdirljivija fotografija godine i ima veze s koronom

  • Najizražajnije i najdirljivije fotografije dobiju svake godine nagradu „World Press Photo“. 
  • Neprikosnoveni pobjednik nedavno održanog izbora je fotografija pod nazivom „Zagrljaji u doba korone“
  • Donosimo ti najdirljivije fotografije snimljene u 2021. godini

I ove godine odabrane su najbolje fotografije godine za tisak. „World Press Photo“ 2021. bio je posvećen pandemiji korone i pokretu „Black Lives Matter“. Pobjednik „najbolje fotografije za tisak godine“ fotografija je koju je u Brazilu snimio danski fotograf Mads Nissen.

Medicinska sestra grli stariju ženu. Oboje su zatvorili oči. Plastična cerada prekriva ruke medicinske sestre. U Brazilu su se sve službe za njegu morale zatvoriti u kolovozu 2020. godine zbog pandemije. Nema posjeta. Kontakt je minimaliziran. Na snimci se vidi prvi zagrljaj sestre nakon pet mjeseci. „Ova izuzetno snažna slika pokazuje nam kako se usamljenost može izliječiti“, obrazložio je žiri svoju odluku. Ikonična fotografija odražava razne emocije, poput „ranjivosti, ljubavi, gubitka, odvojenosti, propasti, ali i preživljavanja“, nastavljaju. To je nada u vrijeme pandemije.

Ljubiteljice Instagrama pozor! U Zagrebu se u subotu otvara prvi selfie room

“World Press Photo” 2021: Ovo su pobjednici

Uz „najbolju novinarsku fotografiju godine“, nagrađene su i druge fotografije. Uz fotoreportaže i pokretne pojedinačne slike, teme „Okoliš“ i „Vijesti“ također su ove godine bile u prvom planu. Ovo su pobjednici u pojedinačnim kategorijama!

Najbolja fotoreportaža:

Serija Habibi Antonija Faccilonga izabrana je za „najbolju fotoreportažu“. Riječ je o starom sukobu: gotovo 4200 Palestinaca zatvoreno je u izraelskim zatvorima. Rođaci moraju svladati nevjerojatne prepreke kako bi posjetili svoje najmilije. I to samo pod strogim uvjetima.

Suvremena pitanja - jedna fotografija:

Pobjednik u ovoj kategoriji nosi naslov „Jemen: glad, Another War Round“. Možeš vidjeti Fatimu, majku devetero djece, koja sjedi u čamcu sa sinom i steže zaštitnu mrežu. Njeno selo uništeno je u sukobu. Sada prodaje ribu „kako bi si mogla priuštiti čamac, koji je sada okosnica njezina rada“.

Suvremena izdanja - serija:

Reportaža „Islamic State's yazidi Survivors“ pobjednik je u kategoriji „Suvremena pitanja – serija“. Tema: od kolovoza 2014. godine,  teroristička milicija Islamske države (IS) Yazidije progoni i ubija takozvane „nevjernike“. Cilj IS-a je istrebljenje etničko-vjerske manjine koja broji oko milijun pripadnika.

Općenite vijesti:

„Prekogranična ljubav“ naziv je serije fotografa Rolanda Schmida za koju je dobio prvo mjesto u kategoriji „Opće vijesti – serija“. Zbog korona krize, Švicarska je zatvorila svoje granice prvi put nakon Drugog svjetskog rata. Improvizirane barijere postale su pravo mjesto susreta u ova tri mjeseca.

Borba za najljepšu fotografiju vjenčanja je započela! Predivni mladenci zaista oduzimaju dah

Okoliš:

Tema „Okoliš“ također je bila u prvom planu na ovogodišnjoj „World Press Photo“ nagradi. Pobjednik u ovoj kategoriji je fotograf Ralph Pace. Tema: „Korona kriza stigla je pod vodu“. Znatiželjni morski lav ispituje odbačenu FFP2 masku pod vodom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ralph Pace (@ralphpace)

Spot news:

Prvo mjesto u kategoriji „Spot News“ pripalo je Evelyn Hockstein i njezinoj izražajnoj slici na temu „Black Lives Matter“. Muškarac i žena ne slažu se oko uklanjanja spomen obilježja u Lincoln Parku u Washingtonu. Ova je slika također nominirana za kategoriju „Najbolja fotografija godine za tisak“.

 

Maja Šuput u svom prvom javnom nastupu nakon poroda za novi broj miss7 magazina otkriva otkud je došla ideja da se sin zove Bloom
 

Photo: Shutterstock

Komentari 0