Life&style

Vrijedi ih znati: 10 brzih trikova koji će ti pomoći da smanjiš unos šećera i masnoća

  • Ponekad nam ne treba „velika dijeta“ kako bismo smršavile 
  • Zapravo, dovoljno je puno malih, ali pravih odluka
  • S ovih 10 brzih trikova 'usput' ćeš smanjiti konzumaciju šećera i masnoća 

Istraživanje koje je objavljeno u rujnu 2019. u „Journal of American Medical Association“ (JAMA) otkriva sljedeće: u prosjeku 42 posto dnevnih unesenih kalorija dolazi od loših ugljikohidrata – poput pomfrita, raznih pekarskih proizvoda te slatkih napitaka. Konzumiramo 12 posto nezdravih masnoća. To i nije baš malo, zar ne? Vrijeme je da objavimo rat ovim „dijetnim bombama“ – s malim, ali iznimno djelotvornim trikovima. 

Zamijeni sve napitke - vodom 

Ne, malokalorijski „zero“ napitci nisu alternativa koli i sličnim sokovima. Naime povezani su sa srčanim bolestima i dijabetesom. Najbolji napitak još je uvijek – voda! Ako zamijeniš sve napitke s vodom, uštedjet ćeš dnevno 39 grama šećera. 

Jedi obični jogurt umjesto voćnog 

U hladnjaku je prava kalorijska bomba: voćni jogurt s dodatkom vanilije – premda može biti i malomasan, u pravilu sadrži dvostruko više šećera od običnog jogurta. Dakle, svako jutro možeš „uštedjeti“.

Izaberi zdravi sladoled 

Ako se za vrijeme dijete odreknemo baš svega, to nas čini nesretnima te smo sklonije napadima gladi. Jedna od novih inovacija ove godine su zdravi sladoledi u kojima se ne koristi šećer, nego stevija. Dakle, potraži takav sladoled ili spravi domaći… 

Kupuj integralne proizvode 

Pekarski proizvodi koji su puni bijelog brašna nisu dobri za naše tijelo. Neće nas dugo održati sitima. Radije jedi integralne proizvode: napunit će ti želudac vlaknima te ćeš tako izbjeći napade gladi. 

Pazi na musle 

Nitko nema ništa protiv ako si sama ujutro spraviš zobenu kašu. Međutim, izbjegavaj gotove kaše ili mješavine musla iz supermarketa. U njima se nalazi nepotrebni šećer – dan ćeš započeti s kalorijskom bombom. 

Jedi svježi zrnati sir 

Ljubiteljima sira je teško za vrijeme dijete – jer gotovo u svakom siru nalaze se nezdrave masnoće. Međutim, zrnati svježi sir je prava proteinska bomba i izvrstan je u kombinaciji s integralnim kruhom. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gezonde lunch geroosterd volkorenbrood#hutenkase#tomaat#komkommer

A post shared by Monique Hanssen (@faiska15) on

Odaberi vegetarijansku varijantu 

Ne želiš se odreći pizze u subotu navečer? OK, razumijemo te. Kako bi bilo s pizzom bez salame i mesa, odnosno s pizzom s povrćem? Ako još smanjiš sir ili ga potpuno izostaviš, onda je to dvostruko dobro za tvoj kalorijski konto. 

Jedi nemasno meso 

Obavezno integriraj piletinu i tunjevinu u svoj jelovnik. Sadrže puno bjelančevina i napunit će ti fino želudac.

Prži na ulju 

Ako želiš jesti prženo meso, radije ga isprži na malo rafiniranog maslinova ulja, a ne na hrpi maslaca. 

Oprez kod cappuccina

Ne želiš se odreći svog omiljenog svakodnevnog cappuccina? Ako ga spraviš sama s malomasnim mlijekom, a ne piješ u kafiću, onda ćeš uštedjeti nešto novaca, ali i dosta kalorija. 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0