Life&style

Vremešni Harrison Ford je s novim Indiana Jonesom srušio 24 godine stari Disneyev rekord

  • S filmom 'Indiana Jones i artefakt sudbine' Harrison Ford oborio je neobičan Disneyjev rekord
  • Iako je u američkim kinima, umah zaradio 26,5 milijuna dolara, riječ ipak nije o rekordu na kino blagajnama
  • Sumnjičen kao prestar za ulogu akcijskog junaka Harrison Ford baš svojim godinama ima zahvaliti novu titulu...

Još dok se pripremalo (i beskrajno odgađalo) snimanje filma 'Indiana Jones i Kraljevstvo kristalne lubanje', prethodnog nastavka franšize, mediji su se neprestano kvačili na godine Harrisona Forda. Otovreno su sumnjali da je glumac prestar za ulogu i nitko, baš nitko nije ni pomišljao da bi je Ford ponovno mogao odigrati i 15(!) godina kasnije. Što se, kao što znamo, dogodilo. Novi nastavak serijala o Inidiana Jonesu u kina je stigao prije deset dana.

Što se radnje tiče, u 'Indiani Jonesu i artefaktu sudbine' Indy se udružuje sa svojim kumčetom Helenom (Phoebe Waller-Bridge), koju jedva poznaje, radnja počinje u 1969., ali dvojac putuje kroz vrijeme pokušavajući pronaći uređaj koji bi mogao promijeniti tijek povijesti. Naime, traži ga i NASA-in odmetnuti znanstvenik Jürgen Voller (Mads Mikkelsen) koji bi uz pomoć uređaja mogao promijeniti ishod Drugog svjetskog rata. 

 | Autor: Pr Pr

Pa.. film je izašao. 'Artefekt sudbine' priznaje da je Indy sada starac jer govori o prošlosti, navodi zbog čega sve žali što nije ili je napravio... No, s druge strane je Harrisom Ford uz pomoć digitalne tehnologije vizualno pomlađen i rezultat je impresivan, no mnogi prigovaraju da mu lice izgleda neprirodno, voštano. Rijetkost je vidjeti glumca u 80-ima kako igra glavnu ulogu u velikom ljetnom blockbusteru, čak i ako se radi o ikoni poput Harrisona Forda.

Naravno, nije da drugi glumac nije mogao odigrati naslovnu ulogu u 'Indiani Jonesu i artefaktu sudbine', samo što publika ne bi htjela nikoga drugog osim Forda, zaključili su producenti. Ono što Forda ističe i također čini jedinstvenim jest to što je sa svojih 80 godina najstariji glumac ikad koji je igrao glavnu ulogu u nekom Disneyevom filmu. Rekord je to koji je Harrison srušio nakon čak 24 godine.

Prethodni rekorder bio je Richard Farnsworth - imao je 79 godina kada je odigrao glavnu ulogu u filmu Davida Lyncha 'Straightova priča' (The Straight Story), koji se temelji na istinitoj priči. Harrison Ford ga je potukao za jednu godinu kao najstariji glumac koji je ikad zaigrao u nekom filmu Disneyeve produkcije. Farnsworth je za hvaljenu ulogu i filmu bio nominiran i za Oscara za najboljeg glumca, no tragično, još dok je film bio u postprodukciji je obolio od raka i umro godinu dana nakon izlaska filma. 

 | Autor: Pr Pr

Photo: Pr

Komentari 0