Obožavaš je u salati, pašteti ili u sendviču? Znamo, mi isto, ali kad je riječ o konzerviranoj hrani, jedno je važno znati
Konzervirana hrana kao što su tunjevina, kukuruz ili grah može sadržavati značajno više cinka nego što se preporučuje konzumirati na dan, pokazalo je istraživanje provedeno na Sveučilištu Binghamton u New Yorku.
Mineral cink koji igra važnu ulogu u mnogim tjelesnim funkcijama često se upotrebljava za oblaganje unutrašnjosti limenke jer djeluje antimikrobno. Znanstvenici su provjerili koliko je cink s limenke utjecao na hranu u njoj i utvrdili da ga ima itekako mnogo – i do 100 puta više od preporučene dnevne doze. Zatim su proučili kako naš probavni sustav reagira na te količine cinka.
"Nanočestice cinka smanjuju površinu koja apsorbira hranjive tvari, dakle hranjive tvari iz hrane koju jedemo neće biti iskorištene do kraja", rekla je profesorica Gretchen Mahler.
Još gore, znanstvenici su utvrdili da cink izaziva upalne procese, zbog čega probavni sustav postaje propusniji, što nikako nije dobro jer to znači da u krv propušta i ono što ne bi u nju trebalo ući.
Ipak, nemoj još pobacati sve konzerve iz smočnice; znanstvenici priznaju da zapravo ne znaju ima li taj silni cink neki dugoročni efekt na naše zdravlje. Možda je najbolje, i to ne samo iz ovog razloga, ne živjeti na konzervama, već ih prednost dati svježoj hrani, a u konzervama uživati s vremena na vrijeme.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.