Life&style

Vodič za lakši odabir vjenčanog prstenja: Što treba znati?

Kada je pravo vrijeme za potragu, kako odabrati prsten kojeg ćete voljeti zauvijek i još puno toga, otkrijte u tekstu

Prsten je jedan od rijetkih trajnih podsjetnika na vjenčanje, jer sve ostalo, od cvijeća do vjenčanice najčešće ne ostaje. Stoga ga je jako važno pažljivo odabrati, a prvo što trebate uzeti u obzir je budžet. U prosjeku, cijene vjenčanog prstenja kreću se oko 2000 kuna na više, a kada ste odredili koliko ste spremni potrošiti, slijede detalji.

Prije svega, razgovarajte s partnerom i dogovorite neke osnovne stvari unaprijed. Želite li isto ili različito prstenje? Od kojih metala? Ciljate li na jednostavnost ili vam je ipak draži glamur? Sve to i još puno više trebate se zapitati prije nego se uputite u potragu, jer ćete se u protivnome izgubiti u moru različitih modela, veličina, cijena...

 | Autor: Getty Images Getty Images

Parovi se sve češće odlučuju i na samostalno dizajnirano prstenje, odnosno predlažu svoje ideje zlataru ili donesu fotografije, a često i nadograđuju već postojeće prstenje detaljima po želji, poput cirkona. Graviranje teksta na vanjsku ili unutarnju stranu vjenčanog prstenja također je popularno, a daje mu dašak osobnosti i čini ga unikatnim. Parovi najčešće graviraju datum vjenčanja i svoja imena, ili ime supružnika, a popularno je i graviranje romantičnih poruka, teksta iz pjesme, knjige,...

U posljednje vrijeme popularan je i trend kombiniranja vjenčanog prstenja sa zaručničkim, odnosno prilagođavanje jednog drugom, kako bi zajedno izgledali skladno. Ako želite sklad odaberite vjenčani prsten koji će se nadopunjavati sa zaručničkim prstenom, a ako pak preferirate različitost, onda neka Vaš odabir vjenčanog prstena bude u potpunoj suprotnosti u odnosu na zaručnički prsten.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Što se tiče odabira materijala prstenja, to također ovisi o vašim osobnim preferencijama. Zlato je daleko najpopularnije, a osim žutog i bijelog, sada je u trendu i ružičasto, odnosno crveno zlato. Cijena samog zlatnog prstena (bez kamena) varira ovisno o čistoći materijala što označava karat. To je postotak u kojem je čisto zlato miješano s drugim materijalima, a optimalna varijanta je da uzmete prsten od 14 karatnog zlata (sadrži oko 58% zlata).  Još jedan popularan materijal vjenčanog prstenja je platina, koja ja i najskuplja. Srebro je također poželjna i najpovoljnija opcija.

Svoj vjenčani prsten možete i ukrasiti dijamantom. Dijamanti su vječni, ali isto tako su i jako skupi, a jednako sjajna, ali i puno, puno povoljnija opcija su cirkoni. Ako ipak možete priuštiti dijamant, zaboravite na onu "što veći, to bolji" jer to uopće nije ni istina. Dijamant ima četiri karakteristike koje ga određuju: način rezanja, boju, jasnoću i veličinu. Veliki kamen koji stoji nisko na skali boje i jasnoće možete jeftinije, ali takav dijamant u pravilu nema ono zbog čega se kupuje – sjaj. Dijamanti se bruse u različitim oblicima. Najpopularniji oblik je tzv. okrugli brilijant, koji ima 57 ploha. U tako brušenom kamenu svjetlost se najbolje prelama i daje najbolji sjaj. Osim njega imate srcolike, u obliku suze, pravokutne i druge oblike.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Vjenčani prsten nosit ćete u različitim periodima života, a isto tako i za vrijeme različitih vremenskih uvjeta, stoga je od iznimne važnosti da odaberete pravu mjeru. Najbolje vrijeme za kupovinu prstena definitivno je u poslijepodnevnim satima kada ste normalne tjelesne temperature i kada ste smireni. Tada je vaše tijelo najopuštenije i prsten koji odaberete najbolje će vam odgovarati.

Razmišljajte i o njegovoj praktičnosti, jer se treba uklopiti u svoj svakodnevni život. Ne gledajte na njega kao i na ostali nakit, jer ovaj ćete nositi uvijek i svugdje. 

Uvriježeno mišljenje da muškarci najčešće prepuštaju odabir prstenja ženama, ali da ustvari ni oni nisu imuni na pomno dizajniran i prema njihovim željama oblikovan prsten. 

Potragu za vjenčanim prstenjem nemojte ostavljati za posljednji trenutak i nikada, ali baš nikada, nemojte kupiti prve na koje naiđete. Uvijek im se možete vratiti, ali prije toga biste svakako trebali razmotriti nekoliko opcija. Kada se odlučite za Vaše idealno vjenčano prstenje ono će najčešće biti izrađeno za tri do pet dana.

Više ideja za prstenje potraži ovdje, a cijeli specijal posvećen vjenčanjima pročitaj ovjde. 

Photo: Guliver Image/Getty Images

Komentari 0