Life&style
Vodič za kupnju idealnih cipelica za djecu Vodič za kupnju idealnih cipelica za djecu Vodič za kupnju idealnih cipelica za djecu Vodič za kupnju idealnih cipelica za djecu Vodič za kupnju idealnih cipelica za djecu Vodič za kupnju idealnih cipelica za djecu Vodič za kupnju idealnih cipelica za djecu 1/10 Vodič za kupnju idealnih cipelica za djecu Vodič za kupnju idealnih cipelica za djecu Vodič za kupnju idealnih cipelica za djecu

Vodič za kupnju idealnih cipelica za djecu

Za lak korak uvijek se moraju probati obje cipelice, i to u kasno popodne, a Froddo je i patentirao tabanicu za idealnu veličinu

Jeste li znali da većina djece u prvoj godini života promijeni četiri, pet pari cipela te da im stopalo toliko brzo raste da im treba provjeravati nogu svaka dva mjeseca? Djeca od tri do četiri godine cipelice prerastu obično svaka četiri mjeseca, a djeca od pet do šest godina svakih šest mjeseci. A jeste li znali da čak polovica djece nosi neodgovarajuću obuću, tj. onu koja im je premala? Još veći problem je to što su dječja stopala izuzetno mekana, stoga lako mogu stati u cipele koje su im premale. Da bi se stopalo pravilno razvijalo, potrebno mu je, naravno, dovoljno prostora. A koliko je to? Čarobnih 12 milimetara od palca do ruba cipele, kažu stručnjaci. No kako to izmjeriti? Kako uopće kupiti pravilnu obuću?

 | Autor: arhiva arhiva Prvo i osnovno pravilo je da obuću uvijek kupujete s djecom, da dijete uvijek proba i jednu i drugu cipelicu te da napravi nekoliko koraka, potrči, provede nekoliko minuta u cipeli i kaže vam svoj dojam. Kod manje djece koja se ne znaju izraziti važno je napraviti dobru izmjeru. Jednostavna metoda za provjeru ima li dječje stopalo dovoljno mjesta u cipeli je sljedeća: neka dijete (bosonogo ili u čarapama) stane na komad čvrstoga kartona, nacrtajte obris oba stopala, dodajte im još 12 mm od najdužeg prsta, spojite krajnje točke i izrežite nacrtano, potom stavite izrezano kartonsko stopalo u cipele: ako lako ulazi u cipelu, znači da je cipela prave veličine. Specijalizirani dućani s obućom imaju mjerače veličine na koje dijete stane, a prodavač vam kaže koji broj je djetetu potreban. No i to je tek okvirno mjerenje jer se ponekad cipelice razlikuju od kalupa do kalupa. Neki kalupi su napravljeni za djecu s užim, a neki sa širom nogom, neki za djecu s visokim ristom... Zato je važno da dijete proba i jednu i drugu cipelicu, i to najbolje u kasno popodne kada je noga umorna, obično malo natečena. Dobro je i znati da su rijetko kome oba stopala iste veličine te da djeca dešnjaci obično imaju veću lijevu nogu, a ljevaci obrnutu. Idući korak je napipavanje palca. Napipavanjem prstiju u cipelicama procjenjujemo jesu li cipele dovoljno duge. Stopalo ima dovoljno mjesta ako između djetetova palca (ili najdužega nožnog prsta) i ruba cipele ima dovoljno mjesta za vaš prst. Također, provjerite jesu li prsti u cipelama skvrčeni: lagano pritisnite prste jednom rukom, a drugom rukom napipajte dokle god se pružaju. Treća opcija je da izvadite uložak cipelice koji se može izvaditi kod nekih proizvođača.

 | Autor: arhiva arhiva

Froddo je patentirao tabanicu na kojoj je nacrtan smješko koji pokazuje idealno mjesto za palac ili najduži prst. Tabanica se jednostavno izvadi iz cipele, stavi na pod, dijete stane na tabanicu, gdje je odmah vidljivo odgovara li veličina. Uz to tabanica je izrađena od reciklirajućih antistatičkih materijala koji imaju veliku moć apsorpcije i sprječavanja razvoja bakterija, a troslojni prozračni sustav značajno smanjuje znojenje stopala. Vrlo je lagana i postojana, anatomski je oblikovana sa antišok efektom. Kada već spominjemo materijale, valja reći da bi cipelice uvijek trebale biti od kože i prirodnih materijala, napravljene od ekoloških materijala, ljepila na bazi ulja, bez štetnih spojeva. Važno je reći da se cipelice nikada ne posuđuju. Svako dijete ima drugačije stopalo i zato ne poklanjajte niti uzimajte već nošene dječje cipele. Cipele koje savršeno pristaju jednom djetetu, ne znači da će i drugom. I za kraj, još jedan savjet. Uvijek provjeravajte izliže li dijete na jednak način lijevu i desnu cipelu. Ako je, na primjer, đon u petnom dijelu nejednako potrošen kod lijevog i desnog stopala, trebali biste s djetetom otići kod ortopeda.

 

Photo: arhiva

Komentari 0