Life&style

Vlatko Stefanovski imat će koncert u Zagrebu u predivnu svrhu

  • Hrvatski glazbeni zavod ostavio je iza sebe neugodnu epizodu u sjeni velikih planova, ali i onoga što je da sada učinjeno
  • Romana Matanovac Vučković, predsjednica HGZ-a objasnila je transformaciju ovog povijesnog zdanja u suvremeni kulturni centar uz najavu zančajnih koncerata 
  • Najavljen je i koncert Vlatka Stefanovskog na kojem će se prikupljati sredstva za obnovu HGZ-a  

Borba za opstanak Hrvatskog glazbenog zavoda i njegovo rezolutno odupiranje scenariju pretvaranja ovog vrijednog zdanja u hotel ili slično urodila je plodom. Postignuća koje je HGZ s novom upravom na čelu postigao u iznimno kratko roku, u tek nešto više od godinu dana, predstavljena su na konferenciji za novinare. Uz navedene planove za budućnost, čini se da je ova je povijesna institucija iza sebe ostavila neugodan scenarij u kojem su prevladavali skandali i glasine o pretvaranju zgrade u hotel. 

 | Autor: Zvonimir Ferina Zvonimir Ferina ''Hrvatski glazbeni zavod je od svog osnivanja 1827. udruga građana, a njeni članovi su istinski su poklonici glazbe i nisu dopustili da se dogodi neki suludi scenarij pretvaranja ove prekrasne zgrade u hotel ili nešto slično. Dramatičnih događaja iz studenog 2018. nerado se sjećamo, a novo ravnateljstvo svim snagama ustraje u borbi za opstanak HGZ-a i njegovu transformaciju u suvremeni kulturni centar. Izvukli smo se iz financijskog minusa i to je najvažnije, no pred nama su veliki planovi i još mnogo posla'' , poručila je Romana Matanovac Vučković, predsjednica HGZ-a.

Novo ruho povijesnog zdanja

Uzdizanju ovog zaštićenog spomenika kulture, graditeljskog bisera s najljepšom koncertnom dvoranom pomogli su ponajprije Ministarstva kulture, potom Grada Zagreb, ali i brojni sponzori i privatni donori poput Borana Lončarića koji je i najavio koncert Vlatka Stefanovskog i dua Hojsak&Novosel na kojem će se prikupljati sredstva za obnovu HGZ-a.

Boran Lončarić | Autor: Zvonimir Ferina Zvonimir Ferina Boran Lončarić

Značajan je i doprinos arhitekta Romana Šilje koji je predano radio na obnovi zgrade i zaslužan je za novi sjaj interijera arhitektonske ljepotice iz 1827. godine. Tko je odluči posjetiti, dočekat će ga novi tepisi, ulaštene i konzervirane kamene površine u predvorju i na svečanom stubištu, obnovljena stolarija na prvom katu, brušeni i lakirani parketi u Velikoj dvorani i hodnicima i moderno uređene sanitarne prostorije. Šilje je naglasio odličnu suradnju s Gradskim zavodom za zaštitu spomenika i pročelnikom Stipom Tutišem te najavio daljnje planove

Utemeljitelj i umjetnički voditelj Omiš guitar festa Neno Munitić govorio je o suradnji s HGZ-om i najavio koncert japanskog gitariste Yukija Saitoa, laureata prošlogodišnjeg festivala, a prisutni su uživali i u nastupu jednog od ponajboljih hrvatskih gitarista Petra Čulića.

Petar Čulić | Autor: Zvonimir Ferina Zvonimir Ferina

''Pokrenuli smo suradnju s mnogim umjetnicima, ansamblima, glazbenim udrugama, festivalima i natjecanjima i započeli s vlastitim produkcijama s ciljem razvoja publike, prvenstveno one najmlađe. Otvorili smo HGZ-a prema drugim umjetnostima osim glazbene te prema događanjima koja nisu nužno „klasična“ ali koja dovode novu publiku i rađaju nove suradnje. Nastavljamo s kampanjom za podršku HGZ-u, sve informacije možete pronaći na https://www.hgz.hr/donacije/,  a u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom pripremamo novi, spektakularni donatorski koncert'', zaključila je Romana Matanovac Vučković.

Intiman kocert Vlatka Stefanovskog i dua Hojsak&Novosel, na kojem će se prikupljati sredstva za obnovu HGZ-a, održat će se u Velikoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda 30.1.2010. godine, s početkom u 20h. 

 | Autor: Zvonimir Ferina Zvonimir Ferina Romana Matanovac Vučković

POGLEDAJ TREĆU EPIZODU VIDEO SERIJALA BY MISS7 "MISS7 SE UDAJE": PRSTENJE I CIPELE:
 

 

Photo: Goran Kovačić/PIXSELL

Komentari 0