Life&style
1/9

Vješalice za kapute podižu svaki prostor

Vješalice su sastavni dio namještaja gotovo svakog stambenog ili poslovnog prostora. Obično ih dijelimo na tri osnovne vrste: samostojeće, zidne ili kao dio komoda.

Kako je riječ o vrlo specifičnom komadu s jasnom funkcionalnim elementom (općenito govoreći, vješalice su zapravo ormar bez polica, s kaputima, balonerima i jaknama izloženim pogledu), ponekad se je teško odlučiti kako ih na najbolji način uklopiti u neki prostor.

Samostojeće i zidne vješalice

 | Autor: Home Sweet Home Home Sweet Home Samostojeće vješalice traže određeni dio prostora samo za sebe. Ako se odlučite za ovu varijantu, najčešće mjesto im je u kutu, u kojem više neće ostati prostora za bilo koji drugi element. Savjetujemo da samostojeće vješalice birate po stilu – u suvremenim stanovima dobro će izgledati aluminijske, jasnih i ravnih linija. Za rustikalne i klasične prostore, predlažemo da se svakako odlučite za drvene ili pak od tamnog kovanog željeza – bez obzira da li je riječ o linijama jednostavnog ili zaobljenih oblika. Samostojeće vješalice su idealne za veće prostore, a obično se smještaju u hodnike i spavaće sobe.

Za urede će se pokazati dobrim rješenjem lagane aluminijske samostojeće vješalice na kojima se nalazi veći broj garderobnih vješalica. Ovakve vješalice su idealne i za ugostiteljske objekte. Zidne vješalice danas su dostupne u mnoštvu varijanti – od najjednostavnijih koje se sastoje od drvene daščice s kukicama do različitih kombinacija sa staklom i ogledalima. Zidne vješalice su najbolje za uske hodnike, dječje sobe i kupaonice, kao i za općenito sve manje prostore. Ako zidne vješalice ne koristite za odlaganje garderobe svaki dan, odlučite se za neki maštovit dizajn – na taj način će vješalica poslužiti i kao dekorativni detalj. Ovo posebno vrijedi za dječje sobe, gdje danas nalazimo mnoštvo najrazličitijih oblika i boja (vrlo su česti dječji motivi, poput autića, pčelica i sl.).

 | Autor: IKEA IKEA

Vješalice kao dio komoda

Komode na kojima se nalaze ugrađene vješalice svakako su vrlo dobro rješenje za prostore srednjih i većih dimenzija (u malim prostorima mogu smetati u prolazu i zagušiti ga). Komode s vješalicama nalazimo u hodnicima, a osim prostora za vješanje stvari sadrže i (obično) zatvoren dio za cipele ili neke druge predmete, što štedi prostor. Prednost komoda s vješalicama u hodniku je i to što se na nju mogu odložiti i ključevi (kao i drugi predmeti, poput primjerice šešira). Osim očite praktične funkcije, komode s vješalicama mogu imati iznimno važnu estetsku ulogu u svakom ulaznom prostoru.

 | Autor: Domus Nobilis Domus Nobilis

Za moderne prostore predlažemo što je moguće jednostavnije linije, bez ikakvih ukrasa. Za klasične i rustikalne prostore veće kvadrature idealne su komode izrađene od masivnijeg drva (hrast, orah, kesten…) ili egzota (mahagonij, tikovina…), dok su za manje bolje laganije (jelovina). U minimalističkim stanovima lijepo će izgledati antikna komoda samo u slučaju da predstavlja jedini takav komad namještaja u hodniku. Isto ne vrijedi za rustiku i klasiku – za takve prostore ne savjetujemo postavljanje komoda minimalističkih i modernih linija. Ako komoda s vješalicom ima i ugrađeno ogledalo, oko nje nemojte stavljati dekorativne elemente.

Dizajnerske vješalice

Vješalice mogu biti i poput pravih umjetničkih instalacija. Iako su takve vješalice (bez obzira na njihov osnovni tip) u pravilu skuplje, njihov maštovit dizajn i izvedba mogu učiniti da u  potpunosti vizualno 'preuzmu' neki prostor i na taj način postanu središnjim estetskim dijelom prostorije kojem ćete prilagođavati ostatak interijera, čineći vaš životni prostor uistinu jedinstvenim.

 | Autor: Domus Nobilis Domus Nobilis

Ugradbeni ormari

Ako jednostavno ne volite nikakav tip vješalica, dobra alternativa su ugradbeni ormari u hodniku, jer jamče maksimalnu iskoristivost prostora. Ako su od poda do stropa, svakako u njih ugradite vješalice na poteznu ručkicu.

Opći savjeti

Vješalice obavezno smjestite podalje zidova – mokri kaputi i baloneri mogli bi napraviti mrlju, a zid isprljati odjeću. Prilikom kalkuliranja prostora potrebnog za vješalicu, uzmite u obzir slučajeve kad je na njima najveći mogući broj odjevnih predmeta – ako se ostavi premalen prostor, smetat će nesmetanom prilazu i prolazu. Ako su vješalice metalne (mesing/aluminij/kovano željezo), poželjno je s njima uskladiti ostale detalje u prostoriji (okviri slika, kvake, vaze, i sl.).   Ako se odlučite za klasične samostojeće vješalice koje sadrže dio za kišobrane, vodite računa da imaju metalne podloške koji će spriječiti curenje vode na pod. Kako će se na vješalicama naći garderoba različitih boja i dezena, savjetujemo da zidovi ispred kojih se nalaze budu jednobojni! Ne miješajte stilove – vješalicu suvremenog dizajna nemojte stavljati u rustikalne i klasične prostore. Zapamtite da i samo jedan pogrešan detalj uvijek može pokvariti cjelokupnu vizuru prostora!

Photo: Home Sweet Home

Komentari 0