Life&style 04. ožujka 2013.

Vjenčani buketi i cvjetni aranžmani za dan iz snova

Thinkstock.
1/11

Kao neizostavan dio svih vjenčanih svečanosti, cvijeće od davnina predstavlja simbol ljubavi, života i prirode. Vjenčani buket najvažniji je modni dodatak za mladenke, dok cvjetni aranžmani određuju dekoraciju svadbenog prostora.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock Tradicija korištenja cvijeća na vjenčanjima datira još iz antičke Grčke, kada su mladenke ukrašavale kosu cvjetnim vijencima. Različiti cvjetovi i zeleno bilje nosilo je određenu simboliku te im je svrha bila zaštititi dvoje mladenaca od negativnih utjecaja na njihov zajednički život.

Danas se izvorna simbolika cvijeća donekle promijenila te ono predstavlja centralni element dekoracije kroz cijelu svečanost. Najvažniji je dakako vjenčani buket - osnovni detalj svake svadbene modne kreacije.

S odabirom buketa najbolje je krenuti nakon što ste izabrali vjenčanicu, s obzirom da prvo i osnovno pravilo ovdje glasi kako se on naprosto mora prilagoditi haljini. Dizajn samog buketa stoga je vrlo personaliziran. Nijanse cvijeća trebale bi se slagati s bojom haljine. Bijela boja predstavlja bazu, dok su nježno roza i boje lavande također trendi izbori.

Pri samom obliku sve više se traže mali, okrugli buketi, koji podsjećaju na Biedermeier stil. S druge strane, viseći buketi polako gube na popularnost.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock Cvijeće kroz godišnja doba

Izbor vrste samoga cvijeta najviše ovisi o sezoni. U proljeće najpopularniji su zumbuli, tulipani i poljsko cvijeće, dok ljetnim vjenčanjima dominiraju božuri, ljiljani i bijeli karanfili. Suncokreti također nisu rijetkost, što ističe veliku slobodu samoga izbora.

Jesen i zima ipak su malo siromašniji ponudom sezonskog cvijeća. Ruže, koje su vrlo popularne tokom cijele godine, predstavljaju klasičan, svevremenski izbor s kojim jednostavno ne možete pogriješiti. U jesen, hortenzije su jedan od omiljenih izbora, dok orhideje predstavljaju vrhunac elegancije, ali i donekle skuplju varijantu. U zimi su također vrlo popularni gipsofili.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock Sezonsko cvijeće odličan je izbor ukoliko imate ograničen budžet. Jedan od najnovijih trendova odnosi se upravo na lepršave varijante poljskog cvijeća, koje će najbolje dočarati romantični stil. No, najpopularniji izbor većine mladenki ipak su bijele ruže. S druge strane, zeleno bilje te umjetno cvijeće trebalo bi izbjegavati.

Pri dizajnu buketa velika se pažnja također pridodaje detaljima. To mogu biti satenske drške, kristali ili čak vaši inicijali izvezeni na buketu. Pri odabiru konačne verzije, vodite se kriterijima jednostavnosti i elegancije te ne zaboravite - detalji su ti koji pričaju priču.

Cijene buketa tako se kreću u poprilično širokom rasponu, ovisno o vašim individualnim željama. Neke jednostavne, sezonske kreacije možete pronaći i za 200-tinjak kuna, dok za kompliciraniji dizajn i rijetko cvijeće možete platiti i do 1000 kn.

Naravno, cijene također variraju ovisno o gradovima. I dok smo u Zagrebu naišli na najviše cifre, glavni grad se također odlikuje bogatom ponudom, tako da je ovdje rang cijena najširi. Ni cijene u Splitu puno ne zaostaju, dok Osijek i Slavonski Brod nude dosta jeftinije varijante. Ponude u malim gradovima su daleko najpovoljnije. Stoga bismo vam savjetovali da se svakako dobro raspitate prije kupnje buketa i cvjetnih aranžmana. Na primjer, ako ste iz Zagreba, iznenadit će vas koliko su cijene prihvatljivije u samoborskim ili zabočkim cvjećarnama.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock Cvjetni aranžmani prate dizajn buketa

Nakon što ste odabrali buket, izbor ostalih cvjetnih dekoracija više ne bi trebao biti problem.

"Visoka dekoracija se sve češće izbjegava te se centralni aranžmani izbacuju iz dekoracije svadbenog prostora", savjetuju stručnjaci iz studija za cvjetne dekoracije Carnessa.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock U trendu je dekoracija cijelog stola te odabir više manjih detalja, od kojih su najtraženije kuglice, latice te mali aranžmani od bijeloga cvijeća. Staklo su zamijenile kamene vaze, dok su svijeće i dalje vrlo popularan element. Odabir cvjetnih aranžmana također ovisi o rasvjeti samog prostora, zbog čega je bijelo cvijeće najbolji izbor.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock Uz sam buket, najvažnija je dekoracija glavnog stola, dok se sve ostalo smije podrediti vašem budžetu. Kroz odabir skromnijih, decentnijih aranžmana snizit ćete svoje sveukupne troškove. Kod određivanja cijene uvijek se poštuje vaš budžet, stoga nemojte očajavati ako je ograničen! U dogovoru s kreativnim cvjećarima moći ćete složiti željenu dekoraciju.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock Što je s reverima?

Ako je sudeći po primjerima u posljednje vrijeme, nekada obavezni reveri se sve rjeđe koriste. Uz mladoženju, koji će najčešće nositi cvijet iz buketa mladenke, revere će eventualno nositi kumovi i roditelji, dok su za djeveruše popularne elegantne. Ukoliko se ipak odlučite poštivati tradiciju, tada savjetujemo da to učinite u potpunosti i odlučite se za klasični ružmarin.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock Cijene cvjetnih aranžmana u prosjeku se kreću od 200 kn na gore, ovisno o gradovima. Najpovolnije ponude pronašli smo u Slavonskom Brodu (100 kn) i malim cvjećarnicama u Zagrebu (od 45 kn). Za cjelokupnu cvjetnu dekoraciju - buket, aranžmane i revere - trebat ćete izdvojiti od 1500 kn na gore. Najpovoljnije ponude pronašli smo u malim zagrebačkim cvjećarnicama te u Rijeci.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock I dok se sam prosjek kreće između 1500 kn - 2000 kn, visoke cifre od 5000 kn u nekim dubrovačkim, splitskim i zagrebačkim salonima nisu rijetkost. Naravno, ukoliko imate posebne želje te želite bogatu cvjetnu dekoraciju, cijene mogu dosegnuti i vrtoglave iznose od desetak tisuća kuna - sve ovisi o vašim individualnim preferencijama. Uostalom, to je u potpunosti vaš dan te je stoga sve dozvoljeno.

Više o tome kako organizirati vjenčanje sa stilom pročitajte ovdje...

U galeriji detaljnije pogledjate par prijedloga vjenčanog buketa i cvjetnih aranžmana...

Komentari 0