Life&style

Više od 50% Hrvatica misli da je u ovim godinama poželjno roditi prvo dijete

  • Postoji li uopće idealno vrijeme za rađanje prvog djeteta?
  • miss7 je i ove godine proveo istraživanje o navikama, stavovima i omiljenim brendovima žena u Hrvatskoj
  • Žene su, između ostalog, odgovorile koja je po njima idealna dob za rođenje prvog djeteta

Kad je riječ o rađanju prvog djeteta, možemo li uopće govoriti o idealnoj dobi? Jedni smatraju kako je bolje što prije, odnosno u ranim dvadesetima, drugi pak vjeruju kako je bolje u kasnim dvadesetima, a treći da su tridesete idealno vrijeme za prvo dijete. No činjenica je da žena treba zatrudnjeti onda kada je spremna za majčinstvo - i fizički, i mentalno, i financijski. A upravo se to razlikuje od žene do žene, što je vjerojatno jedan od razloga zašto su mišljenja o ovoj temi podijeljena. 

Brojni se stručnjaci slažu kako su žene u ranim dvadesetima u najplodnijem razdoblju i da u tim godinama postoji manji rizik od komplikacija u trudnoći. Ali, s druge strane, ističu kako se majke i očevi u toj dobi puno češće mogu susretati s problemima u odgoju djeteta zbog toga što se osjećaju premladima za tu odgovornost, ali i zbog financijskih poteškoća, neriješenog stambenog pitanja ili nesigurnosti na poslu.

U kasnim dvadesetima, prema stručnjacima, još uvijek postoji velika šansa za začeće. Žene u ovoj dobi pune su energije i imaju više samopouzdanja, ali još uvijek pokušavaju pronaći način kako bi uskladile majčinstvo i karijeru. Ponekad im to ne uspijeva pa se odriču karijere kako bi se posvetile majčinstvu što može dovesti do frustracija i nezadovoljstva. 

Stručnjaci ističu kako se u tridesetima dolazi do pada plodnosti, posebno nakon 35. godine. Manje su šanse za prirodno začeće, ali i dalje postoje. U ovim je godinama žena zrela, veća je vjerojatnost da ima siguran posao i osigurano stambeno pitanje te da je financijski stabilnija. Sve to pozitivno utječe na njezino mentalno zdravlje i spremnost na majčinstvo. 

Prema istraživanjima, nakon četrdesetih šanse za trudnoću iznose samo nekoliko posto mjesečno kod zdravih žena što im može izazvati veliki stres i uzrokovati zdravstvene probleme. Osim toga, u ovim godinama postoji i veći rizik za komplikacije u trudnoći. 

Više od pet tisuća Hrvatica otkrilo nam je koje je po njima idealno vrijeme za rađanje prvog djetetamiss7 je i ove godine proveo veliko istraživanje o navikama, stavovima i omiljenim brendovima žena u Hrvatskoj. Žene u dobi od 20 do 55 godina odgovorile su na brojna pitanja o različitim aspektima života, njihovim navikama, stavovima, proizvodima koje kupuju, markama koje su zadobile njihovo povjerenje, načinu kako raspodjeljuju svoj novac i općenito o njihovoj potrošačkoj kulturi. Otkrile su nam svoje preference u gotovo svim kategorijama života, a, između ostalog, i stav o rađanju prvog djeteta

Više od 50 posto ispitanica, točnije 59,28 posto smatra da je idealno vrijeme za roditi prvo vrijeme u dobi od 25 do 29 godina. Gotovo jedna trećina, 29,52 posto, ocjenjuje kako je idealno vrijeme nešto kasnije, odnosno u dobi od 30 do 34 godine. Samo 7,41 posto ispitanica misli da je pravo vrijeme prije 25. godine, dok najmanje ispitanica, njih 3,79 posto vjeruje kako je to nakon 35. godine.

Istraživanje je provedeno već treću godinu zaredom, ali ovog puta na najvećem uzorku do sada - sudjelovalo je čak pet tisuća čitateljica miss7. Otkrile su nam svoje preference u gotovo svim kategorijama života i birale su između brendova prisutnih na hrvatskom tržištu. Odabrale su svoje omiljene proizvode u različitim kategorijama - omiljeno piće (kava, čaj, voda, mlijeko, sokovi, energetski napici...), hrana (omiljena čokolada, sladoled, žitarice, tjestenina, juha, hrana za ljubimce...), mjesto za kupuju namirnica, šoping centartrgovina odjeće i obućesportski brend, kozmetika, marka mobitela, banka, kartica... miss7 će odabranim proizvodima Hrvatica dodijeliti priznanje koje zaslužuju - nagradu Woman's Choice Award.

Svečana dodjela priznanja održat će se 19. lipnja u Smaragdnoj dvorani luksuznog hotela Esplanade, a live prijenos moći ćeš i ti pratiti na miss7 i Digital Takeover Facebook stranicama. Za razliku od prijašnjih godina, zbog novonastale situacije, dodjela će se održati bez uzvanika. Dobitnici priznanja uključit će se u live prijenos putem video poziva. Program će i ove godine voditi poznata televizijska voditeljica Danijela Trbović
 

Poznata je činjenica da su žene veći potrošači u odnosu na muškarce, a miss7 je i ove godine omogućio ženama u Hrvatskoj da se čuje njihov glas i da saznamo koji su im najdraži brendovi. Više od 5.000 Hrvatica glasalo je za omiljene brendove i odabralo svoje favorite, a ovo su neki od njih - kao omiljeni brend preparativne kozmetike izabrale su Niveu, najpopularnijom loyalty karticom proglasile su dm active beauty karticu, omiljena banka im je PBZ, a najdraža kreditna kartica je VISA. dok im je Arena Centar omiljeno mjesto za shoppingmiss7 će odabranim proizvodima dodijeliti priznanje koje zaslužuju - nagradu Woman's Choice Award.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0