Life&style 14. rujna 2015.

Verdijevom Traviatom otvorena nova sezona HNK

Mara Bratoš i Marko Vučenik.
1/31

Službeni početak sezone u Hrvatskom narodnom kazalištu obilježila je zagrebačka premijera operne predstave Giuseppea Verdija Traviata. U subotu 12.09.2015, pred ispunjenim Hrvatskim narodnim kazalištem, Traviata je izvedena u integralnoj verziji baš onako, kako je postavljena muzički i scenski na premijeri 2009. u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. Nastavak je ovo uspješne suradnje zagrebačkog HNK i Opere HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci pod ravnanjem maestra Nikše Bareze i u režiji Janusza Kice.

U glavnim ulogama ove prekrasne operne priče kao Violeta i Alfredno nastupili su Sanja Kerkez i Sebastian Ferrada te Vitomir Marof u ulozi Georgia Germonta. 

 | Autor: Mara Bratoš i Marko Vučenik Mara Bratoš i Marko Vučenik

Libreto ove opere napisao je Francesco Maria Piave prema drami “Dama s kamelijama” Aleksandrea Dumasa sina, čiji je otac bio autor popularnih romana Tri mušketira i Grof Monte Christo. Drama  je praizvedena u Parizu 2. veljače 1852., što znači da je praizvedba Verdijeve Traviate održana svega trinaest mjeseci kasnije, a to je zaista jedinstven slučaj u opernoj povijesti. Verdijeva partitura sadržava i glazbu za ples i društvena događanja, poput svečane večere iz prve slike ili partije karata u trećoj, koja svojom vrsnoćom pripada najkvalitetnijim stranicama toga žanra. 

 | Autor: Mara Bratoš i Marko Vučenik Mara Bratoš i Marko Vučenik

Glavno lice u operi je  Violetta Valery, milosnica bogataša koja slučajno susreće iskrenu ljubav, a zatim ju gubi zbog nemilosrdnih predrasuda društva te na kraju, napuštena i shrvana bolešću umire u siromaštvu. Na licemjernost društvene osude mlade djevojke ukazuje i naslov Verdijeve opere –  la traviata što znači zalutala ili skrenula s puta. “Nema za te čara neg tvoprovanski rodni kraj”, arija koja je odmah postala šlagerom klavirskih albuma, verglaša i kavanskih glazbi, ne gubeći u više od sto godina  otrcane upotrebe ništa od svoje ljepote i sugestivne osjećajnosti ili kako je netko primjetio cijela Traviata Verdijeva je prva intimna glazba, njegovo svjedočenje o ljubavi kao ljudskoj sudbini. 

 | Autor: Mara Bratoš i Marko Vučenik Mara Bratoš i Marko Vučenik

Nove izvedbe Traviate najavljene su za 18. i 19.09.2015. i tada će u glavnim  ulogama nastupati  Sanja Kerkez  (u ulozi Violette Valery), Sebastian Ferrada (18.9.) i Nikša Radovanović (19.9) (u ulozi Alfreda Germonta) te Vitomir Marof (18.9.) i Ljubomir Puškarić (19.9.) (u ulozi Giorgio Germont).

 | Autor: Mara Bratoš i Marko Vučenik Mara Bratoš i Marko Vučenik

Među ljubiteljima opere bila su brojna poznata lica kulturne, umjetničke i znanstvene hrvatske scene: redatelji Vinko Brešan, Arsen Ostojić, Bobo Jelčić, glumci Nikša Kušelj, Iva Mihalić s dečkom Leonardom Jakovinom, Biserka Ipša, Alma Prica, Doris Šarić Kukuljica, Senka Bulić, akademik Zvonko Kusić, liječnici dr. Damir i dr. Ljerka Eljuga, prof. Nikola Gavella, prof. Nadežda Čećinović, ravnateljica Umjetničkog paviljona Jasminka Poklečki Stošić, arhitektica Vedrana Ergić, tv voditelj Damir Meštrović, radio voditeljica Sonja Šarunić, dizajnerica Borna Rajić  i mnogi drugi.

Više slika pogledaj u galeriji...

Komentari 0