Life&style
Večera za peticu: Kada stol zasjeni samu hranu Večera za peticu: Kada stol zasjeni samu hranu Večera za peticu: Kada stol zasjeni samu hranu Večera za peticu: Kada stol zasjeni samu hranu Večera za peticu: Kada stol zasjeni samu hranu Večera za peticu: Kada stol zasjeni samu hranu Večera za peticu: Kada stol zasjeni samu hranu 1/19 Večera za peticu: Kada stol zasjeni samu hranu Večera za peticu: Kada stol zasjeni samu hranu Večera za peticu: Kada stol zasjeni samu hranu Večera za peticu: Kada stol zasjeni samu hranu Večera za peticu: Kada stol zasjeni samu hranu Večera za peticu: Kada stol zasjeni samu hranu Večera za peticu: Kada stol zasjeni samu hranu Večera za peticu: Kada stol zasjeni samu hranu Večera za peticu: Kada stol zasjeni samu hranu Večera za peticu: Kada stol zasjeni samu hranu Večera za peticu: Kada stol zasjeni samu hranu Večera za peticu: Kada stol zasjeni samu hranu

Večera za peticu: Kada stol zasjeni samu hranu

Za početak ćemo vam odati tajnu - lijepo dekoriran stol, pribor za jelo i lijep aranžman ostavljaju snažniji dojam od same hrane

Ove godine odlučili smo biti štreberi i gotovo mjesec dana unaprijed početi s temama koje vam mogu pomoći kako da što bolje, ljepše, lakše i zabavnije dekorirate dom za skorašnje blagdane. Kako kažu da ljubav ide kroz želudac, tako smo i mi krenuli s jednom blagdanskom, ali i vrlo svakodnevnom temom - a to je dekoracija stola.

Za početak, reći ćemo vam najveću istinu, a to je da lijepo dekoriran stol, beštek, tanjuri, poneka dekoracija i adekvatno aranžirana hrana ponekad, a ako ne i uvijek, mogu ostaviti puno snažniji dojam od same hrane, što je velika olakotna okolnost za sve nas koje nismo savršene kuharice koje znaju pripremiti stotinu jela, bolje od bilo čije mame, bake, tete.

 | Autor: arhiva arhiva

Zapravo, čvrsto vjerujemo da se svaka nesavršenost odlično može nadomjestiti dobrom atmosferom, a osim dobrog raspoloženja i veselih gostiju koji se međusobno slažu vrlo je važno napraviti dobar ugođaj te zanimljivu dekoraciju doma, posebice stola. Pravilo broj dva. Koliko god vam se možda ne da prati sve to posuđe koje će se nakupiti i koliko god plastično jednokratno posuđe danas izgledalo dobro, vodite se onom starom izrekom: “Kad je bal, nek' je...” Dakle, izvadite plitke, duboke, desertne tanjure, kompletan beštek, uključujući i male vilice i žlice za desert, a hranu poslužite u primjerenim posudicama i zdjelama.

Nikada nemojte pretrpavati zdjele, posude, tanjure jer to uistinu izgleda jako neuredno, nego si dajte malo vremena i hranu uredno poslužite, dekorirajte, stilizirajte tako da izgleda primamljivo, ukusno, slasno.

 | Autor: arhiva arhiva Kolekvija Teema, dizajn Kai Fransk, Modus

Svi vi koji gledate ili ste gledali “MasterChef”, “Tri, dva, jedan - kuhaj!”, “Večeru za 5” te razne druge kulinarske showove jako dobro znaju o čemu pričamo jer posao nikada ne završava u trenutku kada je jelo skuhano i u loncu.

Savjet broj tri koji će vam olakšati život je da pojednostavite, posebno u stvarima u kojima niste jaki. Umjesto nervozne domaćice koja se žali što joj nešto nije ispalo dobro jer je htjela isprobati neko super zanimljivo jelo, budite zabavni domaćin koji se druži i uživa sa svojim gostima. I zato je naš prijedlog da sa svim stvarima idete na sigurno te meni prilagodite gostima, sezoni i dobro uhodanim stvarima koje s lakoćom znate pripremiti.     

Slična stvar je s dekoracijom. Uvijek je poželjno poigravanje sa stilovima, ali vrlo važno je ne pretjerati kako bi hrana i dalje izgledala ukusna i fina.

 | Autor: arhiva arhiva Šalica, hm.com, 60 kn

U pravilu, za složenija jela stručnjaci savjetuju jednostavnije komade posuđa kako bi istaknule teksture i boje same hrane, jednostavnija, običnija jela daju više prostora za igranje s rekvizitom i zanimljivijim komadima posuđa.

Osim boje tanjura i oblika, važnija je njihova tekstura, koliko se sjaje, koliko su tanki i od kojeg su materijala te kako se slažu sa svim ostalim stvarima na stolu. I zato kako ne biste puno lutali i tražili, pročešljali smo malo trgovine i web shopove te pronašli 30 plus stvari za dekoraciju blagdanskog stola s kojima ne možete pogriješiti. Istodobno, izabrali smo posuđe koje ćete moći koristiti u svim svečanijim prilikama, a ne samo za adventske partyje i domjenke. 

 | Autor: arhiva arhiva Stolnjak, Zara Home, 799 kn

Bijelo, zlatno, stakleno, ornamentirano, elegantno, zanimljivih oblika, struktura... Jednostavno a opet posebno. S takvim posuđem teško možete pogriješiti. U galeriji pronađite naše favorite.

Photo: arhiva

Komentari 0