Life&style

Vaginalne infekcije ljeti podivljaju - doznali smo od ginekologa kako će te, uz malo truda, zaobići

  • Vaginalne infekcije su za mnoge žene nezaobilazna stvarnost svakog ljeta, a glavno pitanje je kako ih spriječiti
  • Zlatne savjete na ovu temu dao nam je dr.med.spec. ginekologije Stipe Trutin
  • I da, tvoja mama je bila u pravu kad te je tjerala da se presvlačiš iz mokroga kupaćeg kostima

Gotovo da nema žene koju barem jednom nije mučila vaginalna infekcija, zapravo, vaginalne infekcije među najčešćim su ginekološkim problemima i pojavljuju se zbog brojnih uzroka, a pogotovo ljeti jer gljivice najviše vole vlagu i toplinu.

Uvijek u nama živi mali broj gljivica koji sudjeluje u našoj vaginalnoj flori, a najveći problem nastaje kada se one krenu razmnožavati i preuzmu veći dio te flore. Simptomi uglavnom uključuju vaginalni iscjedak koji postaje bijel i gust, svrbež i čudan miris. A kako to nije imalo ugodno, pitali smo ginekologa Stipu Trutina mogu li se i kako spriječiti infekcije. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Zašto smo ljeti posebno podložne? 

"Infekcije najčešće uzrokuju bakterije kandida i hemofilus, ali i trihomonas. Raspoznat ćete ih po različitom iscjetku, naime trihomonas ima zelenkasto- žućkasti, kandida ima sirasto-grudasti bijeli, a hemofilus žućkasti s neugodnim mirisom. Ljeti dolazi najčešće do infekcija jer su žene u kontaktu s prljavom vodom u bazenima gdje ima dosta bakterija. Doduše, kod žena kojima je manji pH rodnice manja je i mogućnost od infekcija, ali sve žene koje imaju iznad 7 su sklonije infekcijama.

Također, podložnije su žene koje piju antibiotike jer antibiotik uništi u rodnici bacil koji stvara kiselost da ne dođe do infekcije", dodaje ginekolog Trutin. Također, u ovim toplim mjesecima smo sklonije 'pokupiti' infekciju jer se više znojimo i kupamo te smo općenito okružene s mnogo više vlage nego inače, a zadržavanje u mokrim kupaćim gaćicama je jedan od najčešćih uzroka vaginalnih infekcija. Vidiš, tvoja mama je bila u pravu kad te je gnjavila da stalno mijenjaš kupaće.
 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Kako spriječiti infekciju?

Osim toga da paziš da se ne zadržavaš dugo u morom kupaćem kostimu, moraš posebno pripaziti i na odabir donjeg rublja. Ono na što bi trebala zauvijek zaboraviti su tange jer istraživanja su pokazala da žene koje nose tange prosječno imaju više vaginalnih infekcija, a ljeto je vrijeme kada ti one mogu najviše naštetiti.

"Preporučujem ženama koje su sklone infekcijama da ne posjećuju bazene niti slična mjesta, a one žene koje uzimaju antibiotike da ih zamijene vaginaletama protiv kandide ili da koriste razne kreme koje djeluju na gljivičnu infekciju", savjetuje doktor Trutin te naglašava da su infekcije češće kod žena koje češće mijenjaju seksualne partnere.

"Muškarac može ženi prenijeti gljivičnu infekciju ako ne upotrebljava zaštitu", kaže ginekolog Trutin. Također, postoji hrana koja pomaže u sprječavanju vaginalnih infekcija, a to su jogurt, češnjak te vitamini C i E. Najbolje je iz prehrane izbaciti hranu bogatu šećerom poput kolača, gaziranih pića i voćnih sokova. Naime, gljivice se hrane šećerom pa konzumacija hrane bogate šećerom može otežati borbu protiv vaginalnih infekcija. Preporučljivo je i piti jogurt, posebice ako uzimaš antibiotike te izbjegavati hranu koja sadrži kvasac. U prehranu uvedi veće količine povrća, posebice onog bogatog beta-karotenom poput mrkve.
 

Što kažeš na to da ovog ljeta napraviš nešto za sebe? Odaberi svoju ljetnu missiju i osvoji genijalne nagrade!

 

 

Photo: shutterstock

Komentari 0