Life&style 13. veljače 2012.

Uzorak srca u uređenju interijera

Thinkstock.
1/8

Simbol srca je kroz povijest imao različita značenja – dugo  se smatrao znakom koji određuje središte intelekta, emocija, kao i svih visokih moralnih vrijednosti kao što je primjerice istina. Danas se srce smatra univerzalnim znakom za ljubav.

Valentinovo je dan koji se sve više, pod utjecajem anglosaksonske kulture, slavi kao dan zaljubljenih diljem svijeta – to je dan kada razni predmeti izrađeni u obliku srca i crvenih ruža dominiraju trgovinama i njihovim izlozima, podsjećajući na neprocjenjivu vrijednost svih vrsta ljubavi u našim životima, od ljubavi prema prijateljima, članovima obitelji, uključujući i ljubavi prema samima sebi. Zašto ne bismo na taj dan, kao trajni podsjetnik na ljubav, osvježili svoj životni prostor predmetima koji će nas na to trajno podsjećati?

 | Autor: Car Mobel Car Mobel Iako naprosto zrači 'pozitivom', prevelika komercijalizacija simbola srca dovela je do toga da se rijetko odlučujemo ciljano potražiti predmete i namještaj izrađene u obliku srca kada uređujemo naše domove. Međutim, namještaj u ovom obliku ne mora izgledati jeftino i neukusno! Naprotiv! Pitanje je samo njegove estetske izvedbe i gdje ga smjestiti. Srca mogu biti stilizirana, dijelom komada namještaja, prilagođena različitim stilovima uređenja i ne nužno samo u crvenoj boji!

U moderno uređenim prostorima preporučujem stolice, fotelje i sofe izrađene u obliku stiliziranog srca – takvi komadi namještaja najljepše će izgledati samostalno. Ako se odlučite za sofu u obliku srca, nemojte ipak do nje staviti i fotelju istog oblika ili zavjese s tim motivom! Kako moderno uređen prostor trpi žarke boje, namještaj izrađen u obliku srca može biti crvene, intenzivno žute, plave, narančaste ili zelene boje, važno ga je samo uskladiti s ostatkom kolorita prostora. U moderno uređenim stanovima lijepo će izgledati svi dekorativni elementi u obliku srca (ipak ne pretjerujte u njihovoj količini!), od svijećnjaka do ogledala i dekorativnih tanjura.

Za klasično uređene prostore preporučamo oprez – ako namještaj sadrži dijelove ili je čitav u obliku srca, odlučite se za namještaj od punog drveta svih vrsta klasičnog dizajna. Za  dekorativni element u obliku srca u ovakvim prostorima preporučamo vijence od suhog cvijeća koji će jednako dobro izgledati u dnevnoj sobi kao i u kuhinjama ili kupaonicama. Ako se odlučite za vazu u obliku srca, neka bude kristalna, uključujući i one izrađene od obojenog kristala. Međutim, uvijek valja imati na umu da je u takvim prostorima poželjno izbjegavati žarke boje, a posebno na bilo kojem dijelu namještaja gdje se nalazi motiv srca!

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

U rustikalnim prostorima simbol srca ne mora biti stiliziran, jer je ionako tradicionalni pratilac ovog stila i 'dio folklora'. Simbol srca može se naći (ručno) naslikan na drvene ormare ili stolice, a lijepo će izgledati i ako su nasloni stolac napravljen u tom obliku, dodatno pojačan izrezbarenim simbolom srca – takve stolice su posebno poželjne u kuhinjama. U svakom slučaju, u rustikalno uređenom prostoru lijepo će izgledati i svi dekorativni detalji u obliku srca – vaze, lampe, kao i čipkaste ili obične pamučne zavjese koje u sebi imaju taj motiv. U dječjim sobama dozvoljene su hrabrije igre namještajem i detaljima u obliku srca – bilo koje boje.
Ostali oblici namještaja koji 'pričaju' o ljubavi.

 | Autor: IKEA IKEA Sofe i stolci u obliku usnica u stilu Salvadora Dalija osvježit će svaki moderno uređen prostor i unijeti mu dodatnu toplinu. Ovakva vrsta namještaja najbolje izgleda u zasebnom kutu sobe, u kontrastu sa svjetlijim zidovima obasjanim intimnom ambijentalnom rasvjetom (najbolje smještenog iza naslonjača).Preporučuje se uz sve vrste namještaja modernih, jednostavnih linija, bilo da je riječ o tamnom i svijetlom namještaju, ali nikako s dodacima - jastučići (uključujući i one iste boje ili u obliku srca) ili odložena deka na naslonjaču uništit će cijeli koncept. Ako izaberete ovakvu vrstu sofe ili fotelje, pazite da ostatak prostora nema  puno dekorativnih detalja, kako cijela soba ne bi poprimila vulgaran izgled.

Pravila za namještaj i dekorativne detalje u obliku srca

Zapamtite kako svaki stil ima svoja pravila – u rustici je dopuštena veća sloboda nego u klasičnim prostorima. Sofe i fotelje u obliku srca treba postavljati u zasebne dijelove prostorije, nikako zajedno.

Kako namještaj u ovom obliku u pravilu nije bijele boje i vrlo je izražajan,  najbolje će izgledati uz jednostavan bijeli zid. Namještaj izrađen u obliku ruže najbolje će pak pristajati ispred velike staklene stijene izlaznih vrata na vrt (ili terasu/balkon), jer će se lijepo stopiti s prirodnom 'kulisom'. U svakom slučaju, namještaj u obliku srca, ruže ili usnica nemojte stavljati ispred komoda, ma koliko one bile jednostavne, a ako inzistirate na tepisima, oni moraju biti jednobojni i idealno u boji zida.

Iznad ovakvog namještaja nisu potrebni ostali dekorativni elementi – zidne police ili čak slike. On je najbolji dekor sam za sebe.   Ako je namještaj sav ili djelomično u obliku srca, izbjegavati ostale dekorativne detalje u istom obliku (osim u rustici, gdje nije pogrešno primjerice staviti zavjese s motivom srca uz stolice koje imaju na naslonu izrezbareno srce). U modernim prostorima ljepše izgledaju stilizirana srca, nego ona klasičnog oblika.

Komentari 0