Life&style

Uz pomoć testa otkrijte koristite li make up podlogu na pravi način

Znate onaj trenutak kad u drogeriji isprobavate desetu nijansu pudera i nikako da pogodite je li prava?

Uz ovih nekoliko testova napokon ćete otkriti nosite li pravu nijansu pudera...

Test 1: Nanesite samo jednu kap podloge/tekućeg pudera, koji inače koristite, na obraz. Pričekajte deset minuta. Ako i tada budete mogli vidjeti make up na koži, to znači koristiti pogrešnu nijansu.

O, neee! Pali ste na testu? Boja kože se mijenja iz sezone u sezonu, kao i iz godine u godinu. Ono što vam je odgovaralo tijekom ljeta, može biti previše tamno zimi. Zato stručnjaci za make up savjetuju da prilikom kupnje isprobate nekoliko nijansi podloge. Nanesite svaku od obraza do linije čeljusti, a onda je provjerite na dnevnoj svjetlosti (u ogledalcu iz torbe). Prirodna svjetlost najmanje oprašta pogreške. Konačno, kupite podlogu u nijansi koja je najmanje vidljiva na vašoj koži.

Koristite li odgovarajuće preparate za njegu kože?

Test 2: Umijte se uobičajen način i pričekajte da se koža prirodno osuši. Potom nježno pritisnite jedan sloj papirnate maramice na srednji dio čela. Maramica treba da se zadrži na koži sekundu ili dva prije nego što otpadne. Ako se zadrži duže, vaša koža je previše masna (preparat za čišćenje lica nedovoljno uklanja masnoću), a ako maramica odmah otpadne, sredstvo za čišćenje previše isušuje kožu lica. Pali ste na testu? Ako je vaša koža masna, nije vam potrebno agresivno sredstvo za čišćenje. Kozmetičari kažu da je za uklanjanje površinskog sloja masnoće dovoljno koristiti preparat za umivanje koji sadrži salicilnu kiselinu.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images Ako je vaša koža suha, treba upotrebljavati sredstvo za čišćenje koje sadrži keramide, radi zadržavanja vlage u koži.

Jesu li vaši zubi BIJELI DA bjelji NE mogu biti?

Test 3: Ako boja vaših zuba odgovara boji bjeloočnica, onda ste u savršenom stanju. U suprotnom učinite ovaj test: nanesite malo zlatnog sjenila (pomiješajte je s prozirnim sjajilom za usne) na gornju usnu, a srebrno sjenilo na donju usnu. Ako boja vaših zuba odgovara boji gornje usne, definitivno je vrijeme za tretman izbjeljivanja. Pali ste na testu? Zubne paste za izbjeljivanje, kao i specijalne trake za kućnu upotrebu, uklanjaju samo pigmentacije zuba od obojenih namirnica i napitaka, kao što su kava i vino. Dublje mrlje (ispod cakline) mogu ukloniti samo u stomatološkoj ordinaciji.

Koliko je zdrava vaša kosa?

Test 4: Nakon pranja izdvojite jedan pramen i jako ga povucite (ne baš tako jako!). Zdrava kosa se isteže 1,25 do 2,5 cm prije pucanja. Oštećena kosa odmah pucati. Pali ste na testu? Za početak, prestanite trljate kosu ručnikom nakon pranja - dovoljno je da je samo rukama dobro iscijedite, ili blago istapkate ručnikom. Energično trljanje će dodatno oštetiti kosu. Također, nekoliko tjedana nemojte koristiti nikakve aparate koji generiraju toplinu (uključujući sušilo!), da bi se kosa oporavila. A za obnavljanje mekoće vlasi, upotrebljavajte pakiranja. Na kraju, skratite kosu. Što je vlas kraća, to je zdravija.

Koja je savršena boja kose za vas?

Test 5: Dobro vidi svoju fotografiju kada ste bili dijete. Boja koja će djelovati prirodno (pod uvjetom da je to ono što želite) je nijansu-dvije tamnija/svjetlija od vaše boje kose na fotografiji. Pali ste na testu? Stručnjaci kažu da izvlačenje pramenova - u salonu ili kod kuće - može popraviti cijelu stvar. Ako vaša kosa ima metalan odsjaj, izvlačenjem svetlopepeljasto-smeđih pramenova ćete je "omekšati". Ako je kosa previše hladne nijanse, probajte napraviti pramenove smeđe ili bakrene boje. U slučaju da je vaša trenutna boja kose drastično drugačija od boje kose u djetinjstvu, najsigurnije je da odete u frizerski salon. Rizik od oštećenja je uvijek mnogo veći kada sami bojate kosu u dvije nijanse tamniju, ili svjetliju, boju.

Photo: Guliver Image/Getty Images

Komentari 0